Novagruppen och den organiserade brottsligheten

Novagruppen är en specialenhet inom polisen i Stockholm som har till syfte att bekämpa och kartlägga den organiserade brottsligheten. Det tycks många av dem också ha gjort, men vissa medlemmar i gruppen tycks istället för att bekämpa de kriminella nätverken ha samarbetat med dem, gett dem information och kanske till och med extraknäckt åt dem.

Det gäller bland annat den polis som nu figurerar i media på grund av innehållet i hans mobiltelefon. Förnedrande filmer och sekretessbelagd information. Telefonen i fråga hittades av andra poliser vid en razzia hos ägaren till porrklubben Privé, Mikael Badelt. Enligt porrklubbsägaren så hade den aktuelle polisen lämnat sin telefon till honom i pant för obetalda skulder. Man kan misstänka att Alcatrazlistan, listan på Sveriges mest efterspanade, kan ha funnits i telefonen.

Det är dessutom inte den första polisen från Novagruppen som har ett uppenbart samröre med organsierade brottslighet och med ägarna till porrklubben Privé. Den tidigare ägaren Mille Markovic sålde exempelvis porrklubbarna Privé och Lady till polismannen Ljubomir Pilipovic som slutade på polisen år 2006 och drev klubbarna vidare. Han dömdes senare för bokföringsbrott och grovt skattebrott till fängelse i 3 år. Markovic har också uppgett att han fick en mängd information från Pilipovic under tiden som denne arbetade som polis i Novagruppen med uppgift att infiltrera Mille Markovics verksamhet. Enligt vissa uppgifter ska även en annan polis, Anders Lindgren som dog 2008, ha varit inblandad i driften av porrklubbarna. 2008 sågs Pilipovic också som vakt utanför Torgny Jönssons (maffians bankir) villa i Ystad.

Mille Markovic ska enligt uppgifter först ha arbetat som torped och indrivare åt porrkungen Carl Serung för att sedan bli porrklubbsägare själv. Han dömdes redan 1995 för förberedelse till utpressning. Han är också en av huvudkällorna till den nyligen utkomna skandalboken om kungen.

Mikael Badelt, tidigare hockeyspelare är den som numera äger porrklubbarna och vad jag förstår också är den som hade polisens mobiltelefon. Han är god vän med Mille Markovic. Han har tidigare dömts för en rad brott, bland annat utpressning, vapenbrott och människorov.

Andra källor:
Lasse Wierup och Matti Larsson, Svensk maffia, fortsättningen, 2010

Intressant?
Borgarmedia: DN, Newsdesk, EX1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements