Fler poliser funkar men inte övervakningskameror

Fler poliser ute i ett område eller på en ort fungerar brottsförebyggande. Det har man kunnat visa i många undersökningar. Nu har man kunnat se det fungera i Bjuv i Skåne också. Där har man förstärkt närpolisen rejält under det senaste året och det har fått resultat:

Det har gett resultat, bland annat syns det genom att antalet anmälda brott har minskat. Jämför man 2009 och 2010 handlar det om en rejäl nedgång, från 2 292 till 2 050.

– Man kan inte säga att trendbrottet har skett nu, men en minskning med 240 brott från ett år till ett annat är ganska mycket, säger Bio Blixt.

Bland annat halverades antalet anlagda bränder och skadegörelse mot kommun och stat minskade kraftigt. Antalet bostadsinbrott minskade från 69 till 47. Enligt Bo Blixt är det tack vare att polisen har gjort riktade insatser på det området.

Däremot fungerar övervakningskameror inte speciellt bra. Det finns undersökningar som visar att de inte har någon som helst inverkan på våldsbrott och en marginell och i stort sett enbart lokal effekt på andra typer av brott. Lokalt, som exempelvis när det gäller en enskild skola kan de dock ha effekt. För att utreda och lösa brott finns det heller ingenting som bevisar att kameror innebär att fler brott blir lösta. Vid en undersökning i Skåne har det visat sig att brottslingar ofta fastnar på kamerabilder men att bilderna många gånger är helt oanvändbara. Av en lång rad olika skäl.

Intressant?
Borgarmedia: NSK1, 2, Skanskan1, 2, 3, KVP, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Fler poliser funkar men inte övervakningskameror”

Kommentarer inaktiverade.