Världens största rorofartyg i Göteborg

MV TönsbergEtt av världens största biltransportrederier är Wallenius Wilhelmsen Logistics, ett samarbete mellan svenska Wallenius, ägt av familjen Kleberg och norska Wilh. Wilhelmsen som ägs av familjen med samma namn.

Wilhelmsen är ett rederi som när jag var liten hade samma status som de svenska Broströms, Transatlantic (familjen Carlsson) och Johnson Line (Nordstjernan). Inget av de tre rederierna existerar idag även om det finns ett rederi som heter Broströms och ett som heter Transatlantic. Nordstjernan finns som företag men är närmast att betrakta som ett slags holdingbolag för familjen Ax:son Johnson. Den nuvarande Broströms ägs idag av det danska rederiet Mærsk (familjen Møller Uggla) och det moderna Transatlantic ingår i en norsk koncern, Kistefos.

Wallenius och Wilhelmsen äger också ett annat stort biltransportföretag tillsammans, nämligen Eukor. Wallenius är sin tur också en stor ägare i UECC, ett annat biltransportföretag som fokuserar på Europa.

De flesta norska rederierna av samma generation som de gamla välkända svenska rederierna har dock överlevt. Wilh. Wilhelmsen är ett av dem. Wilhelmsen äger idag världens största rorofartyg, MV Tønsberg, som för närvarande är på besök i Skandiahamnen i Göteborg. Fartyget används tils tor del för biltransporter. Förutom Wilhelmsen är likaledes norska Høegh (ägt av familjen med samma namn) ett av världens stora biltransportföretag. I det senare, Høegh Autoliners, äger ovan nämnda Mærsk 37,5%.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Världens största rorofartyg i Göteborg”

Kommentarer inaktiverade.