Herkules Capital – Norges största private equity-företag

2004 startade riskkapitalbolaget Ferd en första private equity-fond. Den första anställde för att hantera verksamheten blev Gert W. Munthe. Han anställdes redan 2002 då beslutet om att bilda fonden togs. Vid bildandet av Ferd Private Equity Fund år 2004 startades också rådgivningsföretaget Ferd Equity Partners AS. Två år senare bildades en andra fond och år 2008 beslutades om att byta namn på fonderna såväl som på rådgivningsföretaget. De nya namnen blev Herkules Capital AS på rådgivningsföretaget, dvs det företag som kontrollerar fondernas tillgångar och investeringar. Fonderna är som brukligt är i private equity-företag registrerade i skatteparadis. I detta fall på kanalön Jersey.

Idag är Ferd (kontrollerat av Johan H Andresen och helägt av familjen Andresen) huvudägare i Herkules Capital AS med en ägarandel på 40%. Ferd är också den huvudsakliga investeraren i Herkules olika fonder. Resterande delägare i Herkules Capital AS är Gert W. MuntheTore Rynning-NielsenMorten BlixRikke Tobiasson ReinemoPatrik B. Egeland och Sverre Flåskjer. Andra investerar innefattar förmodligen också svenska Investor och eventuellt Wallenbergstiftelserna också. En rad personförbindelser finns nämligen mellan Ferd och Investor/Wallenbergsstiftelserna.

Fonderna som Herkules Capital förvaltar omfattar en förmögenhet på 12,25 miljarder NOK vilket gör företaget till Norges största private equity-företag. I jämförelse med de svenska motsvarigheterna EQT, IK Invest, Nordic Capital och Altor är Herkules ett förhållandevis litet företag. Både vad det gäller förvaltad förmögenhet och antal anställda i kontrollerade företag.

Totalt finns det cirka 13 000 anställda i  företag som Herkules kontrollerar.D etta inkluderar delkontrollerade företag som Aibel med 3 300 anställda. Aibels andre huvudägare är Ferd som ju i sin tur kontrollerar Herkules. andra företag som Herkules kontrollerar är Noratel med 2 500 anställda, Beerenberg med 2000,  EFG med 700, Estrella-Maarud (400), Gothia Financial Group (400), New Store Europe (400) och ODLO Sports Group med cirka 600 anställda.

Läs mer: Cision, Hegnar, Forbes, DN.no1, 2GP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements