Världens största containerfartyg

Nyligen var världens största roro-fartyg i Göteborgs hamn. Det var MV Tønsberg från Wallenius Wilhelmsen Logistics. Nu är ett annat jättefartyg på besök i Skandiahamnen Göteborg, världens största containerfartyg Mærsk Eleonora från ett av världens största rederier, Mærsk. Ett rederi som ägs av den dansk-svenska familjen Møller Uggla. Mærsk Eleonora är mer än dubbelt så lång som Stena Danica, 398 meter gentemot 154,9 meter. Dessutom dubbelt så bred, 56 meter gentemot 28,5.

Rederiet Mærsk har 108 000 anställda och ägandet domineras av stiftelser och fonder som kontrolleras av familjen Møller Uggla. Containerrederiet Mærsk Line äger 500 fartyg och har 17 000 anställda. Det är därmed världens största containerrederi. Andra stora containerrederier i världen är Mediterranean Shipping (MSC), CMA-CGM, Evergreen, Hapag-Lloyd, APL, Cosco, CSCL, NYK och Hanjin.

Vid sidan av containerverksamheten så är Mærsk också ett av världens största tankrederier genom Mærsk Tankers. I Mærsk Tankers ingår det svenska rederiet Broström (som inte är det ursprungliga Broströms, utan bara har namnet gemensamt med det företaget). Det nutida Broströms har sitt kontor på Mölndalsvägen i Göteborg och företaget leds av den framtida arvtagaren till hela Mærsk-imperiet, Robert Uggla.

Läs mer: BL, AV, GP, Business.dk,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements