Ormrikt vid sommarhuset i Bohuslän

Senast jag var i mitt sommarhus, i norra Bohuslän, så såg jag den tredje ormen som finns i Sverige. Jag har så vitt jag vet aldrig sett hasselsnok tidigare så det var klart intressant. Först när jag fick syn på den så trodde jag det var en huggorm, men en närmare kontroll gjorde att jag insåg att det var en hasselnok. Den var lite längre än vad en huggorm brukar vara, smalare och ljusare brun. Hasselsnok äter huggorm, kopparödla, skogsödla och andra kräldjur. Klart bra att den äter huggorm. Huggorm finns det också vid sommarstugan.

Huggorm har vi sett under många år vid besök i sommarstugan. Den vi sett i år har varit brunare än normalt. Problemet är att de brukar hålla till vid en trappa som går mellan de två husen på tomten. Där vi alltid går och där barnbarnen brukar springa med sin små nakna ben. Då är det ju intressant att jag såg hasselsnoken alldeles i närheten av denna trappa. Den kan kanske se till att huggormen försvinner.  För annars får jag föröka flytta huggormen på något sätt. Fats den lever förstås på smågnagare och näbbmöss. Smågnagare finns det enorma mängder av på sommarstugetomten och det finns sorkhål överallt. Det vore ingen förlust om de blev lite färre.

Häromåret såg jag också en stor snok på tomten, mer än metern lång och klart mycket fräckare som orm betraktat än huggormarna. Imponerande kan man säga, lång och smidig där huggormar är lite korta och tjocka. I år har jag sett flera små snokar vid en vattensamling i närheten. En vattensamling med många grodor och troligen också med salamandrar. Snoken äter främst fisk och groddjur, även paddor som andra ormar inte äter på grund av deras gift. Paddor finns det varje år på sommarstugans tomt.

Slutligen ser man ofta kopparormar, egentligen kopparödlor på sommarstugetomten. De kallas också ormslå. De är mycket mindre än ormarna och ser egentligen ut som en stor mask. Kopparödlor äter bland annat sniglar och daggmaskar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements