Att sverigedemokrater tycker som Breivik vet vi

Erik Hellsborn, sverigedemokrat i Varberg har i fler kommentarer på min blogg försvarat Anders Behring Breiviks politiska uppfattningar. Det har många andra sverigedemokrater också gjort, oftast anonymt dock. De flesta av kommentarerna har jag fått ta bort på grund av rasistiskt och islamofobt innehåll. Det bör dock framhållas att Hellsborn tar avstånd från Breiviks handlingar. Men Breiviks handlingar är ett resultat av de åsikter och den retorik som Hellsborn nu också presenterat på sin blogg. Den retorik och de åsikter som finns i de svenska Sverigedemokraterna (SD), norska Fremskrittspartiet (Frp), Dansk Folkeparti (DF) och Sannfinländarna. Och i organisationer som English Defence League (EDL), medarrangör av en misslyckad anti-moskédemo i Göteborg tillsammans med svenska nazister och högerextremister. Med EDL har såväl Breivik som svenska sverigedemokrater haft kontakt.

Mn det stora problemet är att dessa åsikter och den retoriken finns även inom bredare kretsar i det nordiska samhället. I Danmark är det en del av regeringspolitiken och i Sverige finns idéran och tankegångarna inom Folkpartiet. Svenska Dagbladets ledarsida upplåter regelbundet plats till en islamfobisk skribent, ja han är faktiskt anställd på tidningen och arbetar i ledarredaktionen, Per Gudmundson. Problemet är alltså större än de högerextrema partierna. Sverigedemokraterna är så att säga barnkammaren som Göte Kildén uttrycker det:

Sverigedemokraterna, bloggen ”Politiskt inkorrekt” och Kent Ekeroths blogg predikar definitivt inte politisk terrorism. Men för en ung arbetslös ”blond” och till namnet kristen svensk som bara har dessa avsändare som sin enda ideologiska färdkost kan fördomarna och de medvetna urvalen skapa en ilska och ett hat mot den till synes pågående muslimska ockupationen av Sverige som senare i livet kan formas till en våldsinriktad terrorism. Dessa miljöer kan fungera som barnkammare för en militant högerextremism.

Och om Sverigedemokraterna är barnkammaren som uppfostras dessa människor också av andra som Petter Larsson skriver i Aftonbladet:

I Sverige har vi de senaste åren sett forskare som öppet saluför idén om en välplanerad muslimsk erövring av Europa, poliser som stormar in med automatvapen hos oskyldiga barnfamiljer med arabiska namn, och krönikörer som i anständiga tidningar drar rent breivikska paralleller mellan den osmanska belägringen av Wien 1683 och dagens invandring. Tidigare radikala författare låter i arbetarklassens namn meddela att det får vara nog med källarmoskéer och kriminalitet, det finns kulturjournalister som ägnar merparten av sitt värv till att hacka på allts som rör muslimer. Vi har ledarskribenter som bygger sina karriärer på en fixering vid hotet från muslimerna och vänsterns undfallenhet, tankesmedjor och tidskrifter vars reaktion på SD:s valframgångar är att säga att de har ju rätt. Det ordnas seminarier om den misslyckade integrationen. Vi har opinionsbildare som antyder att Reinfeldt ska börja förhandla med SD.

[…]

I Sverige var Folkpartiet först ut och fördubblade sin röstandel 2002 med förslaget om språktest, som sedan följdes av enskilda Fp-politikers utspel om gynundersökning för barn till invandrare i syfte att stoppa könsstympning, slöjförbud och förbud för elever att tala hemspråk i skolan.

I regeringsställning tar man sedan fram en helt undermålig skräckrapport – Rosengårdsrapporten – som enbart verkade syfta till att blåsa upp det muslimska hotet i förorten.

Folkpartisterna är inte ensamma. Inom socialdemokratin har röster höjts för flyktingtak och förbud för asylsökande att bosätta sig var de vill.

Moderate riksdagmannan Johnny Munkhammar har undervisat på Fremskrittspartiets – där Breivik länge var medlem – kurser. I augusti 2008 gick tre moderatpolitiker med migrationsminister Tobias Billström i spetsen till storms mot landets invandrare i Dagens Nyheter.

Det är många som är ansvariga för det politiska klimat som inneburit att Anders Behring Breivik utvecklats till den person, den terrorist, som genomförde det värsta terrordådet i modern nordisk historia. Det innebär inte att de är ansvariga för terroristdådet som sådant.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Humanistbloggen, Iakttagaren, Jämlikhetsanden,
Borgarmedia: AB1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, HD, Skånskan, SMP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

24 Svar på “Att sverigedemokrater tycker som Breivik vet vi”

 1. ”Det är många som är ansvariga för det politiska klimat som inneburit att Anders Behring Breivik utvecklats till den person, den terrorist,
  som genomförde det värsta terrordådet i modern nordisk historia. Det
  innebär inte att de är ansvariga för terroristdådet som sådant.”

  Du lyckas inte förklara vad skillnaden är.

  1. Ansvarig för en handling till skillnad från ansvarig för det som orsakar en handling. I detta fallet skapar en miljö där en person som Breivik kan utveckla ett hat som gör honom till terrorist. Helt olika saker. Vilket jag skrivit hur många gånger som helst. Både i detta inlägg och i andra.

 2.  Man kan inte rå för det man känner bara det man gör tankar är inte gärningar

 3.  Man kan inte rå för det man känner bara det man gör tankar är inte gärningar

 4. I tidigare inlägg som jag postat ffa på SvD så vill jag gärna se en debatt om Islam. Men jag vill helst att både vänster och höger uppgraderar sin akademiska kuskaper i ämnet som i allmännhet är på skrämmande låg nivå och på alldeles för låg nivå för att ens kunna argumentare och dissikera ämnet med någorlunda träffsäkerhet. Enkelt sett så kan jag tycka att Vänstermänniskor tenderar att negligera problem inom Islamiska strukturer som är gammalmodiga och patriarkala och som de facto är problematiska för jämställd utveckling medan Högermänniskor tenderar till att förenkla och reducera debatten om Islam och vara närinpå helt onyanserade, historielösa och perspektivlösa. Båda grenarna grundar sig på okunskap i ämnet. Islam är egentligen inte mer än vad det görs till, precis som kristendomen. Därför måste akademiska kunskaper tillföras på båda sidor. Det går inte att lyssna på en lösryckt muslim eller muslimsk grupp och tro att man får en korrekt och bred bild av Islam och dess oerhört stora innehåll som innehåller mängder av inriktningar och tolkningar och yttringar – I nutid och i dåtid.

  1. Så du menar att du har bättre kunskaper om islam? Eller hur skall vi veta vem som har bäst kunskaper?

   Det låter lite som när (sd) försökte få Riksdagens utredningstjänst att räkna å hur mycket ”invandringen kostar” och man behövde inte vara Einstein för att förstå att det är ganska omöjligt rent tekniskt. Ännu mindre IQ behövder man för att förstå att (sd) inte vara intresserad av ”inkomsterna” från invandringen.

   Tyvärr, du får lita till dina värderingar i frågan. Är du demokrat inser du att (sd) är ett våldsorienterat nazistparti som är på maskerad.  

   1. Vem som har bäst kunskaper om Islam får du ta reda på själv genom att skaffa dig grundkunskap i ämnet. Ju större kunskaperna är i ämnet och ju mer spridda de är desto mer nyanserad blir debatten.

    1. Hmm, jag kan ju bara redovisa mitt CV och undrar då om jag kvalificerar att ha ”tillräckliga” kunskaper om islam? Du vet, det konstiga är att alla dessa som tycker islam är så hemskt och som letar läskiga passager i Koranen, de skulle inte hålla med mig alls. Eller snarare, de där kalenderbitarna som verkar kunna varenda sura verkar ju veta mycket, men det skaver illa med mina erfarenheter.

     Du vet, jag har jobbat nära muslimer i 10 år på två olika kontinenter och alla dessa konstigheter som sägs och skrivs verkar liksom tagna ur luften på något sätt. Men du kanske har mer information?

     Annars har ju min vän Hampus Eckerman en ganska relevant poäng nedan. Jag menar, i ala fal har inte jag hört att någon muslim varit inblandad. Men du kanske är bättre informerad?

  2. Jaha. En högerextremist dödar nära 70 personer och därför ska vi ha en debatt om Islam. Helt uppenbart att det finns knäppgökar som fått muslimer på hjärnan.

   1. Precis. Därför är det nödvändigt att möta okunskapen eller den bristfälliga dito med mer avancerad kunskap. Islam är uppenbarligen ett laddat ämne i alla hemska bemärkelser.

  3. Det är vänsterkrafterna som brutit religionens makt i väst, vill du begränsa politiskt inflytande från religiösa fanatiker, så är det bättre du sällar dig till de med erfarenhet av det.

   Det går att lyssna på en lösryckt muslim och konstatera om denne är en fanatiker eller ej. Tills man gjort det har man ingen kunskap av värde, tills man gjort det sysslar man med att klistra etiketter på folk och göra livet enkelt för sig. Med akademiska kunskaper antar jag att du sitter och läser statistik, bara för att förenklingen ser hemskt vetenskaplig och matematisk ut så är det en fördom tills du träffat den muslim du försöker placera i fack.

 5. Det är väl självklart att massinvandring föder en motreaktion det begriper ju ett barn.
  Sen att en förvirrad psykopat genomför massmord kan ju inte gärna läggas på SD
  vad är det för trams.Men har man inga andra argument så blev ju detta jul afton.

  1. …och frånvaro av sharialagar föder en bin Ladin, och frånvaro av proletariatets diktatur föder en Ulrike Meinhof, och frånvaro av pengar i fickan föder en Clark Olofsson…

  2. Å ena sidan är det en förvirrad psykopat, å andra sidan är det ”självklart” en motreaktion på massinvandring? Du får ta och bestämma dig.

   1. Men det förstår du väl,Sd är en motreaktion mot bristande äldreomsorg,massinvandring,kass skola,kulturmarxism,ect,ect, Sedan är dådet av den utan tvekan förvirrade psykopaten en helt
    separat händelse som inte kan ligga vare sig Sd eller Fremskritspartiet,eller Sannfinnländarna om du så vill till last. 

 6. Det är väl självklart att massinvandring föder en motreaktion det begriper ju ett barn.
  Sen att en förvirrad psykopat genomför massmord kan ju inte gärna läggas på SD
  vad är det för trams.Men har man inga andra argument så blev ju detta jul afton.

 7. Det är flera orsaker till att högerextrema går framåt: 11 sep är naturligtvis en bidragande orsak: med media, polis, militär och underrättelsetjänster som alla fokuserat på muslimska fundamentalistiska terrororganisationer.
  Debattklimatet och snacket hos Svensson har hårdnat alltmer under åren. Det som var otänkbart att säga på 90-talet säger vem som helst idag.
  Att många som tillhör svansen till Sd tycker som ABB, vet väl många idag. Att sd officiellt inte tycker så är också välkänt. Det som är mest skrämmande med sd är inte vad de säger idag, utan vad de kan tänkas säga imorgon.

  1. Håller med fast med en modifkation. De säger redan idag vad de vill göra.

   Partiets kärna anslöt sig på 90-talet då de heilade och gick med bomberjackor och kängor. De har bara bytt kläder och ordval för det är svårt vinna i demokratiska val om man ser ut som och beter sig som en ligist.

   Har de inte sjungit lite väl många nazistiska kampsånger på sistone för att vi skall fortsätta blunda? Eller har vi inte läst tillräckligt många twitter, bloggar och nätkommentarer från partiaktivsterna för att förstå deras agenda?

   Ulf Bjereld pekar i DN oavsiktligt ut problematiken för Jimmi Åkesson just nu. Bjereld förstår inte varför Jimmie Åkesson inte kan gå ut tydligt och fördöma. Probemet är att partiets aktivistkärna och närstående vit makt-rörelsen ideologiskt faktiskt står bakom den norska massmördaren. Och nu har ju (sd)-sympatisörer börjat tycka det där förvirrade manifestet är bra…

   Vad vi ser i Europa är framväxten av nazistpartier för 2000-talets fragmenterade och nyliberala värld. Det kan också vara det västerländska koloniala/rasistiska tänkandets sista ryck. Vi får se till att rycket blir litet…

 8. Samhället, politiker, rättsväsende och media vill säkert att han inte skall klassas som sjuk. Skulle han anses vara psykiskt sjuk och ej kan göras ansvarig för det som skedde personligen så blir ju eftermälet ett helt annat. Jag tror det kommer vara starka påtryckningar om att han skall vara så pass frisk att han kan dömas till fängelse. Få bryr sig om det etiska och moraliska i detta.

Kommentarer är stängda.