Späckhuggare – en ovanlig gäst på Västkusten

Späckhuggare är en ovanlig gäst på västkusten men inte okänd. Regelbundet förekommer det att människor som är ute i båtar ser späckhuggare längs med svenska västkusten. Späckhuggare är en tandval, ett rovdjur  i havet.  Flockar av späckhuggare som den som nu siktats av en räktrålare utanför Smögen är dock mer ovanligt. Även om det också händer med jämna mellanrum.

Späckhuggaren kan bli närmare 10 meter lång och väga upp till 7-8 ton. Honan är något mindre än hanen och väger högst 5-6 ton. Späckhuggaren har en mycket karakteristisk färgteckning, svart med vit buk, en vit fläck på sidan och en bakom och ovanför ögat. Kalven väger omkring 180 kilo och mäter c:a 2,4 meter. Ryggfenan är karakteristisk – hos hanar når den omkring 1,8 meter upp.

De flesta späckhuggare lever på fisk men det finns populationer som i stor utsträckning lever på att jaga andra däggdjur i havet såsom andra valar och sälar. De som brukar ses utanför svenska kusten är sannolikt fiskätande. Så finns det späckhuggare nära den svenska kusten kan det vara ett tecken på att det finns mycket sill eller nån annan fisk i närheten. Det var exempelvis vanligare att men såg olika valar vid den svenska västkusten under sillperioden på 1700-talet än under andra tider.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Späckhuggare – en ovanlig gäst på Västkusten”

Kommentarer är stängda.