Rysk maffia i Sverige – Tambovgänget

Rent generellt kan inte den ryska maffian sägas spela nån större roll i Sverige. De flesta ryska gangstergäng är inte aktiva i Sverige och den kriminella scenen domineras av nätverk med ursprung i det forna Jugoslavien (M-falangen, K-falangen, Naserligan, RK, Milan Sevo) och i Turkiet (Södertäljenätverket, OG, Asir) tillsammans med mc-gängen (Hells Angels, Bandidos och Outlaws) och deras supportergäng.  Ett gäng som dock finns i Sverige är Tambovgänget som ursprungligen hör hemma i S:t Petersburg och dominerar den kriminella scenen där:

The first RSOCGs appeared in Sweden at the beginning of the 1990s, after the collapse of the Soviet Union. The main activities carried on by the representatives of these groups were smuggling and dealing in objects of art and antiques from ex-Soviet republics, theft of different goods and their subsequent smuggling into the Russian Federation. Initially these violations were considered to be disorganized, carried on by small groups without any relevance to each over.

Later, however, the involvement of the Russian criminal group “Tambovskaya” in different offences committed in Sweden could be noted. Presumably the increased interest of these groups in Sweden was determined first of all by the relatively short distance between the eastern coast of Sweden and St. Petersburg where they held supremacy in the criminal world. In the years following their establishment in Sweden and until the present, the “Tambovskaya” gang has consolidated its position.

Den som anses ha grundat Tambovgänget (Tambovskaya OCG) år 1989 är Vladimir Kumarin (Vladimir Barsukov). Från början inriktade gänget sig på beskyddarverksamhet och sedan investerade man i nattklubbar och bordeller. 1990 dömdes Kumarin med flera för brott i samband med en konflikt med Malyshev-gänget och för utpressning. 1993 kom han ut från fängeslevistelsen.

När Vladimir Putin var borgmästare i S.t Petersburg på 1990-talet införde denne ett bensinmonopol i staden för Petersburg Fuel Company (PTK). Flera medlemmar i Tambovgänget satt vid denna tid i stadens styrande församling såväl som i duman i Moskva. Tambovgänget hade goda förbindelser till de styrande, inklusive med stadsfullmäktiges ordförande Viktor Novoselov (Novosyelov). I PTK eller i oljebranschen (Surgutneftegaz) hade Tambovgänget intressen på något sätt. Ofta ägde man inte aktier utan fick 20-30% av vinsterna i beskyddarpengar genom avatal man upprättade.

Ett gangsterkrig bröt ut internt i Tambovgänget när Kumarin kom ut från fängeslet. Kumarin skottskadades och han förlorade sin ena arm i en uppgörelse i januari 1994. Ledande personer i Tambovgänget var vid denna tid, förutom Kumarin, också Mikhail Glushchenko (Misha Khokhol), bröderna Gavrilenko, A. Yefromov och Oleg Shuster. Även Gluschenko utsattes för mordförsök. Han och hans livvakt Jurij Kolchin misstänktes själva för andra mord under gangsterkriget. Bröderna Gavrilenko var troligen de skyldiga till attentatet mot Kumarin och de mördades kort därefter. Kumarin tog kontroll över gänget. 1998 blev Vladimir Kumarin vice ordförande i PTK.

Gluschenko tillhröde också den segrande falangen i Tambovgängets interna strid och hade varit en av de viktigaste ledarna under Kumarins fängelsevistelse. Han hade också gripits i razzian mot gänget med frikändes då hans livvakt, Jurij Kolchin tog på sig ansvaret för de vapen som hittades med.  Jurij Kolchin har blivit mer känd som en av männen bakom mordet på dumamedlemmen Galina Starovoitova år 1998. Många menar dock att mordet beställdes av KGB/FSB. Han stöddes också av den kände och mer gammaldags gangstern (thief in law) Jurij Alexejev (Gorbaty). Mikhail Gluschenko var också aktiv i politiken, från 1995 var han rådgivare åt den ryske ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij i S:t Petersburg och blev snart invald i den ryska duman.

1999 mördades Novoselov med hjälp av en bilbomb och flera medlemmar i Tambovgänget dödades eller blev fängslades. En tidigare medlem i Tambovgänget, Sergei Shevchenko, greps år 2000 för attentatet men tycks ha släppts igen. Vi denna tid beräknas gänget ha haft nånstans mellan 300 och 500 medlemmar. Man räknar med att Tambovgänget vid denna tid hade kontrollen över/avtal med över 1000 större företag i Ryssland. Strax efter att Shevchenko gripits dödades en nära rådgivare till Kumarin (Barsukov), nämligen Georgij Pozdnyakov.

Tambovgänget började vid denna tid flytta verksamhet utomlands och skapade en stor verksamhet i Spanien med inriktning på pengatvätt via cypriotiska och litauiska banker (exempelvis genom Vladimir Antonovs Snoras Bank) och brottslighet. Till Sverige hade man kommit redan tidigare men Sverige har ingen central eller betydande roll i gängets verksamhet även om Tambovgänget är ett av få ryska gangstergäng som är verksamma i Sverige.

2001 bildade bröderna Vlatjeslav och Sergei Schevchenko ett företag, Ultra Zvuk, tillsammans med Gluschenko. Gluschenko hade från början av 2000-talet stora intressen inom den ryska boxningen. 2003 flyttade han i likhet med många andra i gänget till Spanien. Med tanke på att Tambovgänget är det störta ryska gänget i Sverige är det intressant att Gluschenko faktiskt tjänstgjorde i Jugoslavien udner kriget där. De dominerande gangstergängen i Sverige har ju länge varit de jugoslaviska nätverken och det är ju mycket möjlgit att Gluschenko fick kontakter med dessa gäng redan då. Ledande krigsherre i kriget var ju exempelvis en välkänd svensk gangster, Arkan.

Till de verksamheter som Tambovgänget gjort sig kända för, förutom beskyddarverksamhet och utpressning, märks vapen- och knarkhandel samt tobaks- och safirsmuggling.

Idag äger PTK också flygplatsen Rzhevka i S.t Petersburg och bensinstsationer som tidigare tillhörde det upplösat bolaget Yukos. Flygplatsen använd siom uppställningsplats för bilar från GM idag och inte som flygplats. Från 2004 har Yury Antonov varit styrelsordförande i PTK, mellan 1997 och 2002 var han vice guvernör i S.t Petersburg. Om han är släkt med i Sverige kände fifflaren Vladimir Antonov vet jag inte, men det verkar inte sannolikt. Kopplingar till Tambovgänget verkar desto sannolikare.

2007 greps Vladimir Kumarin av rysk polis. Man anser att han gripits efter att ha gjort en affärsöverenskommelse med en rysk politiker som var kritisk till Vladimir Putin:

Allegedly after refusing to back down from a business deal in favour of a politician close to Vladimir Putin, Kumarin was raided and arrested by 300 special forces officers on August 24, 2007. Prosecutor General Yury Chaika accused him of banditry and organizing a gang. He is also accused of the murder attempt on businessman Sergei Vasiliev, a rival in the oil business. In 2006, two men with automatic rifles sprayed Vasiliev’s car with gunfire, wounding him and killing one of his bodyguards.

He was sentenced to 14 years in prison for fraud and money laundering on November 12, 2009

2008 följdes gripandena i Ryssland upp av gripanden i Spanien av 20 medlemmar i organisationen. I samband med detta gripande undersöktes också den ryske Vladislav Reznik. Ytterligare personer greps också, såväl i Spanien som i andra länder, däribland den forne fienden Alexander Malyshev och Gennadij Petrov:

Gennady Petrov, a high ranking associate and neighbor to the sister of King Juan Carlos was also arrested. During the police operation, code-named Operation Troika, $307,000 in cash and twenty-three luxury cars were seized. Bank accounts totalling €12 million euro were frozen. Arrests were made in Berlin as well, where a member of the organization, Michael Rebo, was involved in laundering the proceeds of drug trafficking and other illegal activity.

The criminal investigation of 2008 lead to further arrests and a major Russian mafia (the Tambov Gang) money laundering scheme be revealed. According to the Bulgarian prosecutor more than one billion euros (1.4 billion dollars) of dirty Russian money had been laundered through a series of financial transactions in Bulgaria and Estonia. The laundered money was, according to allegations, part of the notorious St Petersburg Tambov gang’s proceeds from drug trafficking, prostitution and protection rackets. The alleged Tambov Gang money laundering operation was executed by Elizabet Elena Von Messing and Dmitriy Abramkin.

According to the sources, about a billion euros of dirty Russian money were first transferred to a real estate and financial services company in Bulgaria, called Optima Ca. That firm then wired half of the money to the Estonian financial house AS Tavid, which sent the cash back to Russia. The rest of the money was transferred to accounts in Cyprus, Dubai, Hong Kong and other countries, according to the newspaper.

The investigation, which is going on in Bulgaria, is secret. Two persons were detained in Bulgaria on May 23, 2008, for this case – Elizabet Elena Von Messing and Dmitriy Abramkin. Von Messing is a Russian with Finnish citizenship, and Abramkin had acted as her proxy. The court hearings on the detention of the two Russians are not open to the public. It is evident, however, that the scale of the probe is unprecedented for the whole European Union.

2009 greps också Mikhail Gluschenko. I Ryssland som misstänkt för tre mord på Cypern, baldn annat på den tidigare partnern Vlatjeslav Schevchenko:

In June 2009 Glushchenko was arrested in St. Petersburg and was provided custody under the court’s decision in the same month. He was charged with the organization of assassinations of three Russian citizens in the Republic of Cyprus – businessmen Vyacheslav Shevchenko and Yuri Zorin, and interpretor Victoria Tretyakova – in March 2004. Up to date, Mikhail Glushchenko is under arrest.

Enligt den ovan nämnda spanska polisutredningen så kommer en del finansiering av  Tambovgängets verksamheter från Sverige. Något som faktiskt skulle kunna tyda på att man har förbindelser med väletablerade kriminella nätverk av jugoslaviskt ursprung.

Intressant?
I media om Ryssland och det forna Sovjet: GP1, 2, DN1, 2, 3, 4, SVD1, 2, 3, 4, SVT1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements

5 Svar på “Rysk maffia i Sverige – Tambovgänget”

  1. Intressant artikel. Något som du inte nämner, och som lite konstigt nog inte nämns i den där rapporten du citerar är organiserad rysk brottslighet ifrån Estland. Kemerovo maffian som har sin bas i Estland är ju tex väldigt aktiv i Sverige.

    1. Det finns en annan rapport också, där nämns två litauiska maffiagrupper som är aktiva i Sverige. Atta Kemerovogänget skulel vara aktiva i Sverige nämns inte nån stans däremot. Men förutom Gheli (Tariel Onialis gäng) ska det finnas en thief in law till i Sverige. Denne namnges inte. Kanske från Kemerovogänget?

Kommentarer är stängda.