Bemanningsföretag en del av orsaken till fuskbygget på Friggagatan

En del av orsaken till fuskbygget Friggagatan är att inget bolag tog helhetsansvar för bygget. Istället för att byggas av ett bolag fanns det ett 50-tal olika underentreprenörer i flera led där den ene inte visste vad den andra gjorde. Huvudbyggherre var Stigbergets Fastighetsutveckling (bakom detta avvecklade bolag låg ett 40-tal olika bolag) och bygget samordnades av byggbolaget Byggfast. Samordningen blev obefintlig och kvalitetskontrollen var i praktiken borttagen då varje bolag själv skulle kolla sin bit. Något som naturligtvis inte fungerade eftersom alla de små entreprenörerna på olika nivåer vill ta ut så stora vinster som möjligt. I ett sånt läge är kontroll något olönsamt och blir alltså inte gjort.

Hel systemet med inhyrda småfirmor i flera led ger alltså i grunden dyrare byggen (fler nivåer och företag ska ta ut vinst). Detta kompenseras genom sämre kvalitet, bristande kvalitetskontroll, lägre löner, svarta löner eller inga löner alls. På så sätt får arbetare och hyresgäster betala för företagens vinster i form av sämre arbetsvillkor och arbetsförhållanden respektive kvalitetsmässigt undermåliga byggen. Hela upplägget bjöd helt enkelt in till fusk. Ett av de bolag som fifflade och fuskade var Gardera. Där fanns inget kollektivavtal och folk fick inte ut sina löner enligt GP och Målareförbundet. Gardera Bemanning AB och Gardera Entreprenad AB är numera förklarade i konkurs. Bolagen har adress på Stigbergsliden. Gardera är också inblandade i korruptionshärvan på spårvägen. Ägare till Gardera är Lars Larsson.

För att på sikt lösa den här typen av problem måste byggbranschen regleras. Småskuttar och bemanningsföretag rensas bort. Det senare kan förmodligen bara ske genom politiska beslut. Ett beslut mot bemanningsföretag och arbetsförmedlingsmonopol för staten. helt och hållet kan naturligtvis inte underleverantörer undvikas på ett bygge och därför måste facket ha vetorätt så att oseriösa firmor kan rensas bort. Billigt är nästan aldrig bra i dessa sammanhang utan innebär företag som betalar dåliga eller svarta löner och ibland också företag med anknytning till kriminella gäng. Med bristande kvalitet som en följd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements