Game of Thrones – sexistisk?

Ja, det kan jag nog tycka att den delvis är. Rasistisk? Knappast. Avsaknaden av svarta är ju inte rasistiskt i sig. Det handlar helt enkelt om en planet, en värld där det inte finns några svarta, eller så finns det inte i den del av världen, planeten som det handlar om. Det är ju bara trams att påstå att det är rasism eftersom det inte finns några svarta.

Sexistiskt kan det däremot vara , kvinnor är i allmänhet framställda som skönhets- och sexobjekt, prostitution normaliserat och den värld som beskrivs är starkt patriarkalisk samt dessutom socialt stelnad. Född överklass, alltid överklass, född slav alltid slav osv . Att beskriva en sådan värld är dock inte per definition sexistiskt. I spel, litteratur, film och TV måste man kunna beskriva världar, företeelser och annat som vi i det vanliga livet i vår vanliga värld inte skulle acceptera. Man måste också kunna beskriva dessa som normala i den värld man beskriver. Så även om det blir sexistiskt så måste det vara tillåtet. Även om det blir rasistiskt måste det vara tillåtet. Men det är naturligtvis inte oproblematiskt:

I onsdags bjöd panelen in journalisten Teresa Axner för att reda ut begreppen.

–?Martin hävdar att han har skrivit om en sexistisk värld. Men jämför serien med exempelvis ”Mad men”. När Mad Men-karaktären Joan blir våldtagen av sin fästman får man som tittare se hennes verkliga person och vad hon känner. Det mötet finns inte i ”Game of thrones”, menade Axner.

Malin Alkestrand doktorerar i fantasy-litteratur vid Lunds universitet:

–?Att skildra en värld styrd av ett patriarkat är inte sexistiskt i sig. När Daenerys Targaryen i ”Game of thrones” blir våldtagen på sin bröllopsnatt och sedan lär sig ta makten i sovrummet, hittar hon då sin egen sexualitet eller gör hon bara sin plikt?

Som jag ser det måste det gå att beskriva samhällen som är skit och fel på många sätt i berättelser av olika slag. För nog är väl Njals saga eller Egil Skallagrimssons saga litteratur, stor litteratur även om det handlar om ett våldsbejakande, patriarkaliskt och sexistiskt samhälle. Och om vi kan acceptera Njals saga kan vi väl acceptera Game of Thrones. Eller?

Själv tycker jag att Game of Thrones är ganska spännande, kvinnoskildringarna är dock ofta lite tröttsamma, med undantag av Arya Stark (än så länge bara en flicka visserligen), Catelyn Stark, den obehagliga Cersei Lannister och  Daenerys Targaryen. Och ärligt sagt, nån madonna har jag inte sett till.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Game of Thrones – sexistisk?”

  1. Game of thrones är en
    bra serie och böckerna är bra det med

    Man måste kunna hitta
    på vad som helst inom litteraturen utan att varje berättelse måste
    det finns bara starka kvinnor och lika fördelning av hudfärg
    etc

    Det är ett problem, att genusvetare springer och gömmer
    sig hos vänstern, när egentligen så är dessa genusvetare inte
    intresserade av jämlikhet där alla får en chans, utan de vill ha
    mans förtryck där bara kvinnor tillåts att vara

    /*påståenden som utger sig för att var sanna om vänsterpartiet och feminister som saknar belägg och källa, borttaget då det bryter mot kommentarsreglerna*/ #AS

Kommentarer är stängda.