Brottslingar skiter inte i att betala

Många brottslingar betalar inte de skadestånd de dömts att betala. Det beror inte på att de låter bli att betala på grund av ren ilska eller på jävelskap. De låter inte bli att betala, de kan inte betala vilket är en helt annan sak. DN har några bildexempel på några dömda brottslingar som inte kan betala. En är Mattias Flink. Han sitter i fängels eoch har knappast så stora inkomster eller nån större förmögenhet som gör att han överhuvudtaget kan fundera på att betala något skadestånd. Han har helt enkelt inte de resurser som behövs. Kan inte betala. Om han vill betala vet jag inte, men att han inte betalar är inget bevis på att han inte vill.

Samma förhållanden gäller förstås andra dömda brottslingar. De kan inte betala. Om huruvida de vill betala eller inte vet varken jag eller DN nånting om. Men det är helt fel att hävda att de struntar i att betala som DN gör. Det är helt enkelt inte sant.

DN visar att de finns dömda som är skyldiga miljoner och det är ju så att de pengarna förmodligen aldrig kommer att betalas. De dömda har helt enkelt inga möjligheter att betala sådana belopp. Inte heller efter att släppts fria. De flesta människor tjänar helt enkelt för lite för att det ska vara möjligt. Vad värre är är att sådana skulder låser fast personer i brottslighet. Skaffar man ett vanligt arbete med vit lön kommer allt ovanför en miniminivå att tas av kronofogden. Det går inet att leva på så lite pengar som man får kvar efter att kronofogden lagt beslag på sitt. Valet många av dessa personer därmed gör är att återigen ägna sig åt brott, i form av svartarbete, stölder eller rån.

När det gäller dömda våldtäktsmän och liknande så kanske de inte är människor som har ett brottsligt leverne, men de hamnar ändå i en omöjlig livssituation på grund av skadestånden. I de fallen kan jag också tänka mig att de i en del fall faktiskt inte vill betala något skadestånd. Men jag vet inte och det gör inte DN heller

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Förklara gärna hur de som sitter inne ska kunna betala skadestånd.
  De tjänar cirka 7:-/timme

  •  Ja, det är ungefär exakt det Svensson säger 🙂

   • Ursäkta att jag sa min mening

    • Du behöver inte be om ursäkt. Vi är helt överens. En som sitter inne kan inte betala ett skadestånd.

 • Det blir väl som vanligt att brottsoffren blir utan ersättning. Får de något, så står det inte i proportion till vad förövaren har gjort mot dem