GP missar förstås den mäktigaste doldisen bland Göteborgs finansfamiljer

GP  har kartlagt doldisarna bland de rika och mäktiga i Göteborg. De som finns där bakom Olsson (Stena), Volvo, Bennet , Jansson, Ericsson, Wallenstam och Hjörne för att nämna några av de mäktigare. Man tar upp familjen Thomas och Färdig Betong (egentligen Thomas Concrete Group), familjen Hedin med Hedin Bil, Vätterleden Invest, ägarfamiljerna Hielte och Hobohm bakom Ernström & Co (som är släkt med Hjörnes som äger GP), Albrektson bakom guldkedjan med samma namn som också har familjen Warborn som delägare och dessutom Sven Norfeldt och hans Dunross. Vidare Jansson (Kapp-Ahl), Bengtsson (Siba), Erik Selin (Balder), Björk och Green Carrier, Bergendahl (Geveko), Hans Andersson & Co, Berg Propulsion och Hans Eliasson.

De man inte tar upp är exempelvis familjen bakom Elof Hansson och  familjen Ekman med Ekman & Co (inte över 1 000 anställda, men förmodligen i kontroll av en större förmögenhet via stiftelser än flera av de ovan nämnda. När det gäller Ekman kan det väl också argumenteras att familjens makthavare idag inte är från Göteborg. Men det är i alla fall ett göteborgsföretag.

Inte heller tar man upp den mäktigaste av doldisarna i Göteborg. Det kan möjligtvis vara så att han flyttat från Göteborg eftersom han avgick som VD i Broströms tidigare i år och istället tog över som VD i bogserbåtsbolaget Svitzer. I så fall ska han ju inte tas upp. Men det verkar inte så enligt Ratsit och andra sajter på nätet. Han är arvtagaren till makten i världens största rederi, Maersk,  och därmed en av de mäktigaste personerna som finns i Göteborg.

Under Robert Ugglas ledning har Broström flaggat ut alla sina skepp till Danmark och deras internationella sjöfartsregister. Verksamheten i Göteborg har därmed också krympt rejält. Robert Uggla är dock inte från Göteborg från början utan från Stockholm.

Maersk äger Skandiaterminalen i Göteborg hamn och är en av hamnens största kunder då världens största containerfartyg regelbundet angör Skandiaterminalen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements