Assangeaffären: Ardin och Wilén – kändisgroupies?

Del 16 av 20 i serien Assangeaffären 2

När man läser förhörsprotokollen från utredningen om misstankarna mot Julian Assange om våldtäkt framstår i alla fall den yngre av de två kvinnor som anmält Julian Assange som en ung kvinna som tycker det var häftigt att umgås med kändisen Assange och dessutom var hon uppenbart väldigt intresserad av sex med honom. Även den älrde av de två kvinnorna, den politiskt aktiva Anna Ardin framstår klart imponerad av att den internationelle kändisen som gäst i sitt hem. Inget av det kan jag se nåt problem med. Det är inget uppseendeväckande eller onormalt att man tycker det är spännande och upphetsande att umgås med kändisar eller stjärnor. Det är inget fel att vara kändisgroupie heller. Det är heller inget jätteovanligt. Varken bland män eller kvinnor.

Inte heller innebär detta att misstankarna om våldtäkt eller sexuellt utnyttjande blir mindre för det. Att man är kändisgroupie eller imponerad av en kändis innebär inte på något sätt att våldtäkt inte är möjligt. Kanske är det till och med så att risken för att bli våldtagen kan öka för att man är så imponerad av kändisen att man tenderar att göra saker som man inte skulle gjort i andra fall.  Att använda argument som att de unga kvinnorna inte kan ha blivit våldtagna därför att de frivilligt hade sex med Assange i första läget, att de var imponerade av Assange eller att de var kändisgroupies som ”bevis” för att ingen våldtäkt skett är ren dumhet. De flesta våldtäkter sker i hemmet, i nära relationer, med män och kvinnor som oftast haft frivilliga samlag med varandra många gånger.

Det är alltså ointressant om de två kvinnorna är kändisgroupies, om de haft frivilligt sex med Assange eller inte. De kan ändå ha våldtagits.

Att kvinnorna ändrat sin historier ett par gånger är heller inte nåt bevis på att det inte handlar om våldtäkt. Den sista historien kan mycket väl vara mer sann än den första. Sådant är inget med all sannolikhet inget ovanligt vid våldtäktsmål. Det finns mekanismer som gör att vi människor vill göra hemska saker mindre hemska och därför kan det bli att berättelsen om en sådan svår sak som våldtäkt ändrar sig efter hand.

Det finns också sådant i förhörsprotokollen som tyder på att det faktiskt kan handla om våldtäkt, men inte måste göra det. Bevisläget är dock mycket problematiskt och förundersökningar om våldtäkt ofta nedlagda i brist på bevis på att brott som begåtts. Ord mot ord innebär att inga bevis finns. Assange förnekar våldtäkt, men är inte hörd i den andra förundersökningen då han var i London när polisen ville höra honom. Den svenska åklagaren eller svenska polisen har inte velat åka till London för att höra den misstänkta Julian Assange utan har efterlyst honom för att höras som misstänkt. Något mycket ovanligt för den typ av brott det rör sig om.

Även om det handlar om våldtäkt så innebär inte det att en av kvinnorna eller båda kvinnorna har utnyttjas av US-amerikanska intressen. Det kan ha skett både i efterhand och i fallet med Anna Ardin också i förhand. Det senare gäller knappast den andra kvinnan som inte har någon politiskt position på det sätt som Anna Ardin då hade. Hur detta kan ha gått till har jag tidigare skrivit om.

Läs mer:

Våldtäktsanmälan mot Wikileaks talesman
Smutskastningskampanj betyder inte att Assange är oskyldig till brott
Assange, våldtäkter och Cablegate
Hur mycket samröre har Anna Ardin med USA:s säkerhetstjänster?
Konspirationsteorier, sexfällor, våldtäkter och Assange
Det handlar om grundläggande rättsäkerhet – Assange och våldtäkter
Naiva vänstermänniskor och Assange – vad underrättelsetjänster kan göra
En misskött våldtäktsutredning – Assangeaffären
Ingen kan veta om det var en sexfälla eller inte
Osannolikt att Assange döms för sexbrott
Problem med Sveriges rättsväsen – Göteborg 2001 och Assange

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
I media om Assangeaffären: GP, DN1, 2, 3, 4, SVD1, 2, HD1, 2, 3, 4, SR1, 2AB, FP, SVT Debatt, Independent,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Om Assange hamnar i SverigeAssangeaffären: Jag är så trött på vänsterns foliehattar >>
Advertisements

2 Replies to “Assangeaffären: Ardin och Wilén – kändisgroupies?”

Kommentarer inaktiverade.