Gitte Henning A/S

Rederiet Gitte Henning A/S ägs av familjen Kjeldsen. Företaget äger en av Danmarks största fiskebåtar, S 349 Gitte Henning på 2 700 ton. Gitte Henning är en pelagisk trålare som fiskar sill, skarpsill, makrill och tobis. Det är också en av de 8 stora fiskebåtar som dominerat det danska pelagiska fisket under senare år och vars ägare i dansk media går under beteckningen ”kvotebaroner”:

Ruth har en kvoteværdi på 972 mio. kr., men fra i dag er der et stykke op til Gitte Henning, der når en værdi på mere end 1,1 mia. kr. Til sammenligning betalte rederiet Mærsk én mia. kr. stykket for sine nye gigantiske Triple-E containerskibe.

Da Morgenavisen Jyllands-Posten tidligere på året fremlagde beregninger på værdien af de største trawlere i Danmark, viste det sig, at landets otte største trawlere har en samlet kvoteværdi for 4,8 mia. kr. Disse otte skibe stod samtidig for en fjerdedel af værdien af de samlede danske landinger af fisk i 2010.

Det er ifølge Fiskeforum.dk det norske rederi Havglans fra Hellesøy, der overtager det 62 meter lange kombinerede not- og trawlfartøj L 249 ”Strømegg”. Korresponderende reder Einar Sæle fra Havglans oplyser til Fiskerforum.dk, at købet er sket med henblik på, at fartøjet indsættes i det norske ringnotfiskeri.

”Strømegg” er bygget på Karstensens Skibsværft i Skagen. Fartøjet blev i 2007 leveret til Skagerak Group i Hirtshals, som omkring årsskiftet 2010/11 solgte fartøj og kvoter til skibsreder Henning Kjeldsen fra Thyborøn.

Skagerak Group är ett stort danska fiskberedningsföretag med 300 anställda som ägs av familjen Espersen. Detta företag ägde tidigare ett par fiskebåtar, HG 265 Strømfjord og HG 267 Strømegg som idag ägs familjen Magnusen i Danmark respektive Havglans AS i Norge. Strømegg heter idag Havglans och Strømfjord heter idag HG 265 Asbjørn. I Norge hamnade båten genom förmedling av Gitte Henning A/S som köpte båten med kvoter och sen sålde båten utan kvoter till Norge. Fiskekvoterna överfördes till båten Gitte Henning.

Andra båtar och företag som ingår/ingick i gruppen av åtta båtar som kallas för kvotbaroner är bland annat Ruth, Isafold, Cattleya, ovan nämnda Strømegg och Strømfjord. Idag är Ariadne också en av Danmarks största pelagiska trålare och den kommande Astrid som beställts av den Rörö-familjen Johansson kommer att bli en av de större. Även familjen Johansson nuvarande Rockall är en av de största danska fiskebåtarna.

Även om Gitte Henning redan nu är den största danska pelagiska trålaren så har företaget beställt en ny, ännu större. Den blir när den levereras faktiskt Nordens största pelagiska fiskebåt, större än norska Libas. Den nybeställda Gitte Henning är på hela 4 400 bruttoton. Gitte Henning är medlem i Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO). I samband med att den nya Gitte Henning levereras så ska den gamla övertas av familjen Magnusen och bli den nya Asbjørn.

Mer om Gitte Henning finns att läsa på min fiskeblogg Njord:
Gitte Henning visades upp i Skagen
Kvotbaroner – Gitte Henning
Danmarks största fiskebåt färdigbyggd

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!