Om vattnet steg 4 meter i Göteborg…

När den kraftiga stormen Sandy drabbade New York steg vattnet fyra meter. Stora delar av södra Manhattan översvämmades, tunnelbanetunnlar och biltunnlar vattenfylldes.

Om vattnet skulle stiga 4 meter i Göteborg, som grundades samtidigt som New York,  skulle hela centrala Göteborg översvämmas (utom Kvarnberget, Otterhällan och Kungshöjd)  inklusive delar av Lorensberg och Vasastan, delar av Haga, Allén, hela Långgatssområdet, stora delar av Hängmattan, Klippan, området kring Jagerdorffsplatsen i Majorna, Gullbergsvass, Holmen, sannolikt Göteborgs central, vi skulle få en vattenfylld Tingstadstunnel och en vattenfylld Götatunnel.

På Hisingen skulle alla hamnar i älvmynningen Eriksberg, Sannegårdshamnen, lågliggande delar av Lindholmen, Lundbyvass, Kvillestaden, Kvillebäcken, Backaplan, Frihamnsområdet, Ringön, Backadalens industriområde och sannolikt ännu mer längs med Kvillebäcken. Motorvägen norrut liksom 45:an på östsidan skulle översvämmas.

I östra Göteborg skulle vidare Partihallsområdet, Marieholms industriomåde, Gamlestaden och mer bli översvämmat.

Även i väster, Askim, Näset, Fiskebäck, Önnered, Saltholmen, Långedrag, Hinsholmen, Tångudden, Nya varvet etc finns det stora områden som skulle översvämmas.

4 meter är mycket.

För Göteborg skulle det innebära en totalkatastrof om vattnet steg 4 meter. Staden skulle sluta fungera. beredskap för den typen av händelser finns egentligen inte. Även om vattnet steg bara 2 meter skulle stora områden drabbas av översvämning. Kanske ett mer troligt scenario då varken stormar eller tidvatten är lika kraftiga här.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements