Moderaterna och den organiserade brottsligheten i Södertälje

Den nämndeman, Per Erik Ekman, som orsakade att den stora rättegången mot Södertäljenätverket måste tas om är medlem i moderaterna. Han hade fått nämndemannauppdraget på grund av sin partitillhörighet. I flera media beskrivs personen som en moderat lokalpolitiker i Salems kommun. En annan lokal moderatpolitiker är Metin Ataseven. Dock i Södertälje kommun. Han är idag riksdagsman för moderaterna men har tidigare varit kommunpolitiker och nämndeman för samma parti.

Metin Ataseven var tidigare också delägare och styrelsemedlem i fastighetsbolaget Ginatas AB. Ginatas AB äger bland annat Ronna Centrum:

Före valrörelsen 2006 kände ingen utomstående till att Metin Ataseven närde ett politiskt intresse. Däremot var han i hemstaden ett relativt känt namn som vd för det företag som i april 2003 hade fått köpa Ronna centrum, det vill säga kvarteret Handelsboden med 53 lägenheter och 12 butiker, av Södertälje kommun för 26,5 miljoner kronor. Familjen Ataseven hade undan för undan etablerat sig som en framgångsrik företagarfamilj i Södertälje. Betydligt fler kände till hans ansikte och vältränade kropp i dörren till ett par av Södertäljes mest populära krogar och som matchvärd vid Syrianska FC:s hemmamatcher.

Det har i olika valrörelser avslöjats att moderater köpt stöd. Metin Ataseven anses vara en av de personer som ägnat sig åt liknande verksamhet:

När det i januari 2006 offentliggjordes att Metin Ataseven skulle engagera sig partipolitiskt kallades han »röstmagnet« av Länstidningen i Södertälje. Alltså tog han inte med sig erfarenheter från politiskt basarbete i ungdomsförbund eller föreningsliv – styrelsearbete, fackliga förhandlingar, flygbladsutdelning, torgmöten – han kom till partiet med sina röster. Han hade värvat etthundrafemtio röster, sa han till tidningen.

– Först och främst har jag värvat ur släkten, förklarade han i en annan intervju.

Både i valet 2006 och 2010 blev det en sådan snurr på verksamheten att rykten uppstod och tidningar skrev om att han själv skulle ha betalat andras medlemsavgifter. Bestämt tillbakavisade han anklagelserna:

– För fyra år sedan hjälpte jag en del medlemmar som ville betala kontant. Då gick jag upp till kansliet och betalade pengarna, men det var inte i år, sa han till Expressen i februari 2010.

Moderaterna i Södertälje avfärdade beskyllningarna, förklarade att av 613 röstberättigade i provvalet 2010 hade 180 medlemmar värvats under 2009, »från olika invandrargrupper«.

Metin Atasevens bror Tony Ataseven är för sin del dömd för ekonomisk brottslighet och misstänks ha haft nån from av inblandning i illegal spritimport från Ukraina:

En brottsutredning var på gång mot Metin Atasevens äldre bror Tony, vd för och majoritetsägare av bolaget som ägde Avenyn. Krogen öppnade igen, under ny ledning, med Tony Ataseven borta ur bolagsstyrelsen, men krogen förlorade alkoholtillståndet i mars 2004 – efter en utredning av alkoholinspektör Mats Hansson – trots väldiga protester från familj och delägare: skrivelser, uppvaktning, till och med namninsamling. I maj 2005 dömdes Tony Ataseven till två års fängelse och fem års näringsförbud för bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll: minst 4 miljoner kronor hade smusslats undan, plus moms.

[…]

En natt i maj 2009 började det brinna på Café Oasen. Orsaken var visst slarvigt dragna elledningar, men då polisen passade på att gå husesyn upptäcktes ett låst rum och i rummet – när man efter vissa om och men fått nyckeln till dörren – kartonger med sprit, alkoläsk och öl från golv till tak. Spriten – 6 000 liter – var importerad, ukrainsk. Intressant, tyckte polisen och gjorde en minnesanteckning, var att den enda svenska importören av detta ukrainska eldvatten heter Ziete AB och i den bolagsstyrelsen hade Tony Ataseven suttit ett halvår tio år tidigare. Företagets ägare var för övrigt samme man, i det civila vaktchef vid Södertälje sjukhus, som ägt en minoritetsandel i bolaget som ägt restaurang Avenyn.

Ingen gjorde anspråk på den upphittade spriten och den beslagtogs.

Det finns också flera släktingar till bröderna Ataseven som har namnet Melkemichel. Exempelvis tränaren i Syrianska FC, Özcan Melkemichel. Denne är dessutom bror till Bülent Aslanoglu. Den senare har tidigare bland annat verkat som publikvärd för fotbollsklubben. Han anses var den högste ledaren för den kriminella verksamheten inom det som kallas Södertäljenätverket. Bülent Aslanoglu har tidigare dömts för grova brott, har varit bosatt i Colombia en tid och greps år 2010 i Dominikanska republiken tillsammans med en av de som dömts för Västbergarånet. Bülent Aslanoglu var vid tillfället inte efterlyst i Sverige.

Att var släkt med folk som är kriminella innebär inte på något sätt att man själv är kriminell eller brottslig eller kan förknippas med brottslighet. Därmed kan man inte heller säga att moderaterna och Metin Ataseven har kopplingar till organiserad brottslighet. Men samtidigt finns det stor anledning att vara misstänksam.

Släktskap med kriminella kan innebära att man är känslig för utpressning och påtryckning från håll som kanske inte enbart har ärliga avsikter. Därför är det problematiskt när det är en moderat politiker som orsakar att rättegången mot människor som eventuellt agerar på uppdrag av kriminella släktingar till andra moderata politiker måste göra om. I verkligheten finns det kanske inget samband alls, men i en film om gangsters hade det garanterat varit misstänkt.

Läs mer: SR,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements

3 Svar på “Moderaterna och den organiserade brottsligheten i Södertälje”

Kommentarer är stängda.