Willem van der Zwan

Del 2 av 5 i serien Nederländska fiskeriföretag

Nederländska fiskeriföretag

Fiskeriföretaget Willem van der Zwan & Zonen BV grundades ursprungligen 1888 av just Willem van der Zwan som var verksam i nederländska Scheveningen. På den tiden fanns dock ingen hamn i Scheveningen så båtarna drogs upp på stranden efter fiske på Nordsjön. 1903 fick Scheveningen en hamn.

På 1960-talet skaffade man sig sina första större häcktrålare och därefter har företaget blivit specialiserat på pelagiskt fiske efter fisk som sill, makrill, taggmakrill, tobis, skarpsill, sardiner, sardineller, blåvitling (kolmule) etc.

Idag äger man några stycken mycket stora pelagiska fabrikstrålare, direkt eller via dotterbolag. Den största är SCH 302 Willem van der Zwan på 9 494 ton. En annan större båt är Franziska på 7 153 ton, numera registrerad i Peru, ägd av ett bolaget Pelagic Fishing Group i Peru som Willem van der Zwan sannolikt äger. Willem van der Zwan bemannar och sköter Franziska. Vidare är det SCH 333 Oceaan VII på 2 624 ton och SCH 6 Alida på 3 235 ton.

OceaanVII  är numera registrerad på Comorerna och fiskar utanför Namibia och Sydafrika och som ägare anges Sea Group i Las Palmas på Kanarieöarna och den uppges ibland heta Flipper 9. Det är sannolikt att Willem van der Zwan fortfarande har intressen i båten på något sätt. Just Oceaan VII ägdes tidigare av Kennemervis Groep som i sin tur är ägare av ett större danska fiskberednings- och fiskhandelsföretag som också äger svenska Astrid Invest AB.

Tidigare ägde man också fiskebåten SCH 303 Ariadne som tidigare tillhörde W. van der Zwan & Zn BV. Idag ägs den av Nordic Pelagic A/S i Danmark. Ett bolag som ägs av nederländaren Tamme Bolt. Ariadne är på 2 180 ton och är en frystrålare för pelagiskt fiske.

En tidigare båt som också ägts av Kennemervis Group är den nuvarande fabrikstrålaren Victoria, registrerad i Belize och ägd av isländska Uthafsskip.

Willem van der Zwans nederländska fiskebåtar har tidigare deltagit i fisket utanför Marockos och Västsaharas kuster och idag deltar man i fiske utanför Mauretanien samt Chile och Peru. Allt enligt avtal mellan EU och de aktuella länderna.

Tillsammans med vad som i praktiken är två andra nederländska fiskeriföretag har Willem van der Zwan & Zonen BV en organisation som i först hand är en lobbyorganisation gentemot EU för företagens räkning, Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA). På pappret ser det dock ut som om föreningen har fler medlemmar, men all de andra företagen är dotterbolag till de tre nederländska företagen. Det ser också ut som om det handlar om fyra nederländska företag, men Jaczon BV och Cornelis Vrolijk Visserij Maatschappij BV är systerbolag med samma ägare. Det tredje företaget bakom PFA är Parlevliet & van der Plas BV.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Parlevliet & van der PlasCornelis Vrolijk och Jaczon >>
Advertisements