Storbanker, skattesmitare, gangsters och diktatorer

Flera europeiska storbanker har varit sina rika kunder behjälpliga med att försöka undvika skatt. Kunderna som journalistorganisationen ICIJ kartlagt är till stor del gamla diktatorer och deras barn, skattesmitande kändisar och affärsmän från alla jordens hörn, regeringsmedlemmar, affärsmän och gangsters från olika delar av det forna Sovjet inklusive höjdare i statliga bolag, arméofficerare från latinamerika med tveksamt rykte och verksamhet osv. En av ryssarna är den från Sverige välkände Vladimir Antonov.

Bland kända och ökända personer kan nämnas Maria Imelda Marcos Manotoc, dotter till Filippinernas tidigare diktator Ferdinand Marcos, Potjaman Na Pombejra som tidigare var gift med den thailändske affärsmannen Thaksin Shinawatra liksom andra thailändska affärsmän, familjen Aliyev som styr Azerbajdsjan som en familjediktatur, Aye Zaw Win som är svärson till Burmas tidigare diktator Ne Win, premiärminister Bidzina Ivanishvili i Georgien, Fred Marafono som var en av de som handlade med  och utvann så kallade bloddiamanter i Sierra Leone, den tidigare presidentfamiljen i Colombia, Uribe Moreno, Carmen Thyssen-Bornemisza som är arvtagare till den stora förmögenheten från stålkoncernen Thyssen, den pakistanska Chaudry-familjen med en tidigare vice premiärminister och många av arabvärldens rikaste personer som exempelvis medlemmar från kungafamiljen i Kuwait. De har alla haft eller har konton och bolag på British Virgin Islands, Cook Islands, Cayman Islands och i andra skatteparadis i syfte att dölja ägande och förmögenhet. I stor utsträckning för att undgå skatt och kontroll.

Hur det hela kan se ut visar en kartläggning av Brigitte Bardots tidigare man Gunter Sachs och hans skattesmitarbolag. Det är komplicerat, med en lång rad bolag i flera olika länder. Gunter Sachs var arvtagare till bolaget Fichtel & Sachs och levde som en playboy efter att ha sålt aktierna i familjeföretaget och placerat pengarna i diverse skatteparadis. Hans sista fru var svenskan Mirja Larsson.

Pengar från US-amerikanska mutor för att köpa makt i Venezuela har också hittats i skatteparadisen. Men även supportrar och anhängare av Hugo Chavez har använt sig av skatteparadisen för att gömma undan pengar från tveksamma och olagliga affärer. EN held el av de pengar som försvunnit i Greklands svarta hål och fifflats undan av landets överklass återfinns också i olika bolag och på olika konton i skatteparadis.

Den ovan nämnde Fred Marafono var en tidigare brittisk militär, senare legosoldat och investerare. Det finns många fler liknande typer bland de som har konton och bolag i olika skatteparadis. Ofta fungerar de som målvakter mot en rundlig betalning.

Bland storbanker som har hjälpt  diktatorer, gangsters och affärsmän att smita med skatten märks HSBC, UBS, Deutsche Bank (som också har andra problem), BNP Paribas och Crédit Agricole.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements