Olagligt fiske i Kattegatt

Fjärsing

En halländsk trålare har tagits på bar gärning av Kustbevakningen natten mellan måndag och tisdag denna vecka. Vid riktad kontroll mot fiskebåten som var på fjärsingfiske befanns båten ha fiskat olagligt. Den togs med 8 ton fjärsing som fångats med otillåtna redskap vid fiske i närheten av eller på Lilla Middelgrund i Kattegatt:

Kustbevakningen gjorde upptäckten under en riktad kontroll av den halländska fiskebåten som natten mellan måndag och tisdag trålade fjärsing söder om Lilla Middelgrund. Enligt Ola Vesterlund, fiskerihandläggare på Kustbevakningen region Sydväst, var det ingen tvekan om att maskorna i trålen var mindre än de 90 millimeter som är minimimåttet för det aktuella fisket.

– Det handlar inte om millimeter utan centimeter, säger han.

Skälet till att det finns minimimått på maskorna är att undvika bifångst och att mindre fiskar ska få en chans att växa till sig.

När Kustbevakningen insåg att trålen inte höll måttet togs trålaren till hamn och förhör hölls med besättningen. Både fångsten på cirka 8 ton fjärsing och trål har beslagtagits.

Eftersom det handlar om en halländsk båt så är den sannolikt hemmahörande i Träslövsläge eller Bua. Eventuellt kan det handla om VG 59 Lipton, men det är inget jag kunna bekräfta så uppgiften måste tas med en stor nypa salt. Men båten befann sig vid Lilla Middelgrund natten mellan måndag och tisdag.

Den fångade fjärsingen representerar inte något större ekonomiskt värde i Sverige där fisken inte används till matfisk. I Frankrike är det dock en matfisk. Det är enligt expertisen en god matfisk, men man måste vara försiktig när man får upp en fjärsing då den har en gifttagg i ryggfenan. Jag har sett fingrar bli rejält svullna och fiskare ha rejält ont efter att ha stuckit sig på fjärsingens ryggfena.

Fisket av fjärsing har ökat kraftigt i Sverige under senare år och det har därför också reglerats.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Olagligt fiske i Kattegatt”

 1. Tycker du skall ha lite mer på fötterna innan du skriver att det troligtvis är VG 59 Lipton.

  1. Jag kanske vet mer än jag skriver. Den enda båt som enligt AIS befann sig området när det hela hände var Lipton. Om det verkligen var Lipton uppger jag inte och har inte heller hävdat.

 2. Enligt dina regler för kommentarer så står det.

  7. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter är inte tillåtet.

  Varför kan då du publicera uppgifter om båtar utan kontrollerbara eller verifierade uppgifter??

  1. Din invändning är irrelevant eftersom jag inte ger en faktauppgift. Enligt AIS så befann sig LIpton i området. Ingen annan trålare befann sig där. Men jag uppger som sagt vad inte om det var Lipton och därmed är det ingen faktauppgift.

 3. Jag vet det. Jag vet en hel del om AIS och tillförlitlighet. Därför påstår jag inte heller att det var Lipton. Men du vet ju vilken båt det var och kan ju enkelt skriva att det inte var Lipton om det nu inte var Lipton. Annars känns det som jag måste kolla upp detta (åtal är ju väckt så det är ju rätt lätt). Jag skulle inte kunna fiske, för jag vet lite om jobbet som sådant, men jag vet rätt mycket om fiske, kvoter, båtar, ägarförhållanden, vilka som är släkt med vilka osv. Mest om Rörö förstås, men också mycket om Fiskebäck och Donsö, en del om Fotö men väldigt lite om Träslövsläge.

Kommentarer är stängda.