Dumdumkulor gör att polisen dödar fler

Allt fler människor dör när polisen skjuter mot dem även om det inte är en så extrem utveckling som det ibland verkar vara.  Fler dör samtidigt som våldsbrottsligheten går ner. Det är en motsägelse. En delorsak till detta är den nya ammunition polisen fick år 2003. Hade den ammunitionen använts i Göteborg 2001 hade den allvarligaste skadade av de tre personer polisen sköt dött, minst en hade riskerat att förblöda och med all sannolikhet förlorat ett ben medan den tredje troligen hade förlorat en fot.

Den ammunition, expanderande kulor (populärt kallade dumdumkulor) som polisen numera använder är inte tillåten i krig på grund av de stora skador den åsamkar den som träffas. Kulorna expanderar vid träff och orsakar ett utgångshål som är mycket, mycket större än ingångshålet.  Sådan ammunition används dessutom alltid vid jakt på storvilt i Sverige, att det skulle var förbjudet som debattörerna hävdar är alltså inte korrekt.

Några debattörer i SVD ställer med anledning av den ammunition som polisen använder och det stora antalet dödade under senare år några frågor:

Vi kräver nu svar av justitieministern: Hur många oskyldiga har skadats av skott som polisen skjutit mot misstänkta före 2003? Hur många av offren för polisens dödsskjutningar sedan 2003 hade kunnat överleva om vanlig, mantlad ammunition använts? Hur länge ska Sverige behöva stå med skammen att polisen använder ammunition som är förbjuden i krig?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Dumdumkulor gör att polisen dödar fler”

Kommentarer är stängda.