Att polisen skjuter ihjäl fler beror inte på att nåt hänt

Men det tror Stefan Lisinski i DN. I vilket fall som helst beror det inte på att polisen har mindre erfarenhet av skjutvapen idag än tidigare. Liten erfarenhet har de flesta poliser alltid haft.

Det beror istället i första hand på att den svenska polisen bär skjutvapen som standard. Så är det inte i alla länder, exempelvis inte i Norge där brottsligheten är på samma nivå och ser ungefär likadan ut som i Sverige. Vi bör alltså fråga oss om det är rimligt att polisen i Sverige alltid bär skjutvapen (det finns naturligtvis situationer där det är nödvändigt, så också i Norge). Visserligen har det i modern tid alltid varit så att polisen i Sverige burit skjutvapen. Det är därmed knappast en orsak till att antalet dödade ser ut att öka.

I andra hand beror det på att polisen sen ett antal år tillbaka har en ny ammunition. En ammunition som ofta innebär att personen dör vid träffar på ställen där den äldre ammunitionen inte hade dödat personen. Eventuellt kan man se den nya ammunitionen som att nåt hänt men det är ju inte vad Lisinski menar. Den nuvarande ammunitionen måste självklart ifrågasättas.

Det tredje är att många poliser inte får lära sig att lösa konflikter genom samtal, dialog och tålamod. Sådant är centralt om hotfulla situationer ska kunna lösas utan blodspillan. Det kräver i allmänhet också erfarenhet. Dessutom ta sådana lösningar längre tid. Men det är det sannerligen värt om liv kan räddas.

I år har polisen skjutit ihjäl 3 personer. Den senaste natten till idag i Alafors i Ale kommun. 17 månader har polisen skjutit ihjäl 7 personer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements