Leo Carmona – grundare av Kartellen

Musikgruppen eller kanske snarare hip-hopkollektivet Kartellen bildades enligt uppgift 2007/2008 med Leo ”Kinesen” (Chino) Carmona (också Leo Gonzalez och även känd som Carlos Barea) som inititiavtagare. En del menar att också Janne ”Babyface” Raninen var en av grundarna. Leo Carmona skriver en stor del av Kartellens låtar.

Även andra medlemmar i Kartellen som Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset har ett kriminellt förflutet.

Janne Raninen är den person som mördade Dragan Joksovic på Solvalla år 1998. Han dömdes också för delaktighet i ett mord i Finland år 2003 tillsammans med Leo Carmona. Carmona dömdes inte för mordet i sig utan för att ha beordrat/beställt mordet. Den mördade i Finland var Volkan Ünsal. Både Raninen och Carmona dömdes till livstids fängelse.

Ünsal och Carmona ska båda ha deltagit i rånet mot Arlanda år 2002.

Högsommarkvällen är klar och skön, klockan närmar sig 22.00. Väktaren Martin (som egentligen heter något annat) kikar ut genom sin lilla glasruta i den bakre regionen på Falcks värdetransport, medan han och kollegan väntar på att man ska få klartecken från det landande SAS-planet från London vid gate F 35. Tillsammans med två kollegor från konkurrentföretaget Securitas ska de göra en sen värdetransport. Det är första gången Martin är ute på ett Arlandauppdrag. Han känner sig både osäker och nyfiken på vad som ska hända.

När planet kör fram vid gaten hinner han inte mycket mer än att öppna dörren och kliva ur bilen förrän en Volvo kör fram och ställer sig vid planets bagagelucka. Ur Volvon kliver två personer klädda i SAS-Cargokläder. De skriker något. Martin hör inte vad, men tänker att det bara är SAS-personal som håller på och dummar sig vid ett passbyte och ska skämta med sina polare.

[…]

När Martin ser rånarna på Arlanda och fattar vad som håller på att ske, snubblar han till och börjar snabbt backa bakåt, tar sig snabbt upp i bilen och smäller igen dörren. Rånet går oerhört fort. Martin och hans arbetskamrat hamnar i chock. Kamraten ser de mer utsatta kollegorna vid Securitasbilen och bestämmer sig för att försöka hindra rånarna. Tankarna flyger igenom Martins huvud. Vad skall de göra? Då stampar hans kollega gasen i botten och blockerar rånarnas flyktväg.

– Jag satt därbak och höll i mig för livet. Jag fattade ingenting. När rånarna backade ut sin bil från banan vid gaten, då gasade min kollega på och rammade rätt in i dem. Jag förstod att vi blev beskjutna när jag hörde ärtbösseskott mot vår bil. Då önskade jag att jag hade varit en liten smurf som kunnat gömma mig under en mutter, säger Martin.

Martin tänker att det är kört. Om bilarna fastnar rejält i varandra kommer säkert rånarna att rikta sin ilska mot dem. Men så lossnar deras bil och de kör iväg. Kollegan kör efter rånarna så långt han kan, men skotten har träffat motorn och bilen dör.

De tre rånarna kör iväg i hög fart, medan de ovetande Londonpassagerarna fortfarande håller på att lämna planet. Rånarna kommer över tretton värdesäckar med 43,9 miljoner kronor i olika valutor. Pengarna kommer från Hong Kong Bank och Royal Scottish Bank och skall levereras till X-Change, Handelsbanken och Riksbanken.

Kvar vid gaten står en chockad och beskjuten kvartett av väktare och väntar på räddningen.

Det var då ett av de största och mest spektakulära rånen i svensk historia. Ingenting är dock bevisat om vilka som deltog i rånet och ingen har någonsin dömts även om polisen är övertygad om att de vet vilka som är de skyldiga. Två personer har också åtalats för brott som har kopplingar till rånet. Förutom för mordet i Finland också i Sverige. I det senare fallet för grovt häleri.

Mordet på Ünsal ska ha berott på att han pratat med polisen, tjallat eller golat helt enkelt (Ünsal kallas Yildis i det citerade styckena):

Det viktigaste vittnet var en man som vi kan kalla Yildis. Han var redan misstänkt för inblandning i rånet när han i slutet av år 2002 kontaktade polisen. Yilids gav en mängd upplysningar om hur rånet hade gått till. Han berättade bland annat att de tre som var med om själva rånet fick sex miljoner kronor var för sin insats.

Kriminalinspektör Marianne Öman, som har utrett Arlandarånet, tror att det totalt kan ha varit upp till tolv personer inblandade.

Den vanliga bilden av värdetransportrånare är unga män från invandrartäta förorter som gillar action, snabba bilar och lyxliv på krogen. Men den bilden stämmer bara delvis på de misstänkta för Arlandarånet. Några av huvudpersonerna härstammar från Afrika och Latinamerika. Andra har en helsvensk bakgrund.

[…]

Yildis ska till exempel ha satsat 2,6 miljoner kronor av rånpengarna på en lyxlägenhet i Turkiets huvudstad Ankara.

I oktober 2003 mördades Yildis i Finland. Han hade fått skydd från polisen, men valde själv att uppsöka sina gamla kriminella vänner. Den 26 oktober dömdes fyra personer för att ligga bakom mordet. En av dessa var den man som polisen tror var en av Arlandarånarna. Han dömdes för att ha beställt mordet på Yildis. En av de dömda mördarna var den man som år 1998 på Solvalla sköt den utpekade ledaren i den undre världen Dragan Joksovic. Mördaren hade tidigare varit Yildis bästa vän.

– Vi hade fått tips om att den mannen skulle lura Yidlis i en fälla och vi varnade Yildis. Men han ville inte tro på det, berättar Marianne Öman.

Kroppen efter Yildis hittades aldrig, men polisen hittade blodspår och avlyssnade samtal där mördarna beskrev hur det hade gått till. Det räckte för att samtliga skulle dömas för mord.

I början av 2005 bestämde sig Ulrika Lindsö till sist för att lägga ned utredningarna mot alla misstänka för Arlandarånet. Hon åtalade i stället två personer för grovt häleri, för att ha gömt undan 2,4 miljoner av rånbytet. I augusti i år underkände Stockholms tingsrätt bevisen och friade männen. En av dem dömdes för flera andra brott.

Arlandarånet såväl som i affären med mordet på Ünsal figurerar en kriminalinspektör som ska ha släppt ut Carmona från häktet och därför eventuellt underlättat och bidragit till mordet. Polisen ska enligt Expressen ha agerat på liknande sätt med tungt kriminella flera gånger.

En tredje person som var misstänkt för att ha deltagit i Arlandarånet är René Akofely. 2009 dömdes han tillsammans med en rad andra män för delaktighet i det misslyckade postrånet i Göteborg. De kunde dömas då två inblandade personer pratade med polisen. Den 14 maj i år hittades Akofely skjuten i ett trapphus i en kontorsbyggnad på Kungsgatan i Stockholm.

Mer: Vi har räknat, Mikrofonberoende, DT, AB, Folkbladet, SVD, Mc-Razzia, GT,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!