Bilbomb i Åkersberga – det senaste i en lång rad våldsdåd

Enligt tillgänglig information sprängdes idag en bil i Åkersberga i luften av en bomb och en man skadades. Den skadade mannen är i 25-årsåldern. Han förekommer också under ett flertal punkter i belastningsregistret. Bland annat dömdes han i september 2011 för medhjälp till försök till mord efter en skottlossning i Åkersberga.

Det hela är ett led i en konflikt i norrort som sannolikt pågått mycket länge och som involverar en lång rad personer som är vänner och fiender sen länge. Enligt polisen ingår eller ingick de personer som nämns i denna artikel i olika supportergrupper till stora kriminella gäng. Det handlar om Formidos, supportergrupp till Bandidos MC, Red & White Crew, supportergrupp till Hells Angels M och 15,7 som är en supportergrupp till Original Gangsters (OG). Huruvida Formidos och 15,7 finns numera är väl mycket oklart.

I augusti 2008 misshandlade Eder-Cesar Brito Yanez och en annan person helt oprovocerat två för dem okända unga män. Senare samma månad 2008 var en 21-åring på Storängstorget i Åkersberga. Han gick fram till en ung man som han kände sedan tidigare och gav honom en örfil. Den unge mannens pappa som var i närheten krävde en ursäkt. Eder-Cesar Brito Yanez slog då ner pappan. Därefter misshandlades pappan av flera personer med sparkar och slag. Eder-Cesar Brito Yanez dömdes den 9 oktober för två fall av misshandel till skyddstillsyn och tre månaders fängelse.

Den 12 januari 2008 stötte Robin Fröderberg i sällskap med Danny Broberg på en grupp personer på Stationsvägen i Åkersberga som tidigare gått i samma skola som de båda. Danny Broberg skallade en av de personer de mötte, varpå Robin Fröderberg sparkade honom. De försökte också ge sig på de övriga i det sällskap de mötte. I december 2008 dömdes Robin Fröderberg till ungdomstjänst 50 timmar för misshandel, snatteri, våldsamt motstånd och narkotikabrott.

Juli 2009 dömdes Robin Fröderberg till ungdomsvård för snatteri, sedan han försökt stjäla två flaskor sprit på en färja, hotat en väktare, varit våldsam mot väktare samt gjort våldsamt motstånd mot polis.

I augusti 2010 misshandlade Robin Fröderbeg en man som pratade med hans flickvän. Två av mannens vänner försökte avbryta misshandeln och fick själva också motta slag.

Beväpnad med ett basebollträ angrep Robin Fröderberg en person på kvällen den 24 september 2010. Med sig har han ytterligare flera oidentifierade personer med huvtröjor. Den misshandlade personen hade ingenting otalt med Robin Fröderberg, men var vän med en estländare som Robin Fröderberg av någon anledning var arg på.

En annan ung man som blev vittne till misshandeln i september söktes upp den 14 oktober 2010 upp av Eder-Cesar Brito Yanez och Niklas Landström. Han anklagades för att ha polisanmält och vittnat mot Robin Fröderberg för misshandeln med basebollträet och skulle därför ”förgöras eller förstöras” om han inte betalade 20 000 kronor inom fyra månader.

Robin Fröderberg dömdes i december 2010 för de fyra fallen av misshandel, olaga hot, narkotikabrott, brott mot vapenlagen, brott mot knivlagen och våldsamt motstånd till skyddstillsyn. Eder-Cesar Brito Yanez och Niklas Landström dömdes den 16 december 2010 till vardera 4 månaders fängelse för försök till utpressning.>

I maj 2010 inträffade en skottlossning vid McDonalds i Hägernäs. Två personer skadades. Anton Berg dömdes i tingsrätten till 9 års fängelse för försök till mord och misshandel och Gustav Berg dömdes till fängelse i 1 år 6 månader för grov misshandel. Mats Zainali och William Pope åtalades för medhjälp till mordförsök vid McDonalds.

I juni 2011 sköts Mats Zainali ihjäl, William Pope och Hubert Gruca skadades vid en skottlossning i Åkersberga. Denna händelse anses var en hämnd för överfallet i Hägernäs året innan. Oktober 2011 häktades 4 män som misstänkta för inblandning i mordet. En av dem, en 25-åring, hade varit häktad redan tidigare. Då misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

2012 åtalades Niklas Landström och hans bror för ett rån mot en guldsmedsbutik i Strängnäs. Personalen ska vid tillfället ha hotats med en yxa.

Det finns säkert fler händelser och incidenter som dessa personer varit inblandade i, men som jag missat. Bland annat sköts en man i centrala Åkersberga i början av augusti i år och 2012 mördades en 27-åring i sitt hem. Mannen som ksöt i början av augusti ska heta Johan Sandén, kallad Chippen, och vara vän med en del av de som misstänktes för mordet på Mats Zainali.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements