Slumspekulanterna – de privata bolagen

Det finns ett antal väletablerade företag, om än kanske inte välsedda, som köper upp nedgångna och vanvårdade fastigheter i förorterna i rent spekulationssyfte. De vill tjäna stora pengar snabbt. På grund av den enorma bostadsbristen är det möjligt att göra det. Det kana handla om att husen upprustas för att attrahera hyresgäster med mer pengar än de som bor i dem nu, det kan handla om att husen snyggas till men skötseln fortsätter egentligen att vara eftersatt eller det kand bara handla om rent finansiella affärer där bolagen spekulerar i hyresfastigheter på grund av att värdet, oavsett skicket på fastigheterna, förväntas gå upp. Vilka bolag det handlar om och vilka som äger bolagen varierar över tid.

De största av dessa slumvärdsbolag är idag Akelius Fastigheter (Roger Akelius), Willhem, Rikshem, Victoria Park och D. Carnegie. Denna artikel handlar om de privata slumvärdsbolagen, deras ägare och kopplingar till andra fastighetsbolag.

D. Carnegie, som en gång i tiden grundades som ett socker- och bryggeribolag i Göteborg, är det största noterade renodlade bostadsfastighetsbolaget i Sverige. Företaget kontrolleras av fastighetsmiljardären Lars Andersson från Lidköping och sonen Mikael Andersson via fastighetsbolaget Kvalitena AB (Stendörren) som innehar 27,7% av aktiekapitalet och 39,5% av rösterna.  Moderbolaget I Kvalitenakoncernen är ett nederländskt holdingbolag, Dorco International BV.

Styrelsen i D. Carnegie består av Knut Pousette, Ulf Nilsson, Roland Bengtsson och Mats Höglund. Pousette är VD för Kvalitena (Stendörren) och i styrelsen sitter Lars Andersson, Claes Wollter (minoritetsägare i Kvalitena), Thomas Kjessler och Seth Mitchell Lieberman.

En mindre ägare i D. Carnegie är svenske Ranny Davidoff och US-amerikanske Viktor Malkovich via nederländska Frasdale Int. BV som kontrollerar 10,7 procent av rösterna och 7,7% procent av kapitalet. Han betecknas som finans- och fastighetshaj av Affärsvärlden. En tredje stor ägare är Svensk Bolig Holding AB som innehar 36,7% av aktiekapitalet och 28,3% av rösterna. Ägare till detta företag verkar vara norrmännen Christer Wennersten och Per Martin Bruck

Fastighetsspekulanten Ranny Davidoff var länge bosatt i Monaco och har haft eller har stor verksamhet i Qatar. Idag är han bosatt och verksam i New York där han alltså samarbetar med US-amerikanen Viktor Malkovich. Han varit aktiemäklare på United Brokers och Nordiska, gjorde sin första miljonaffär när han sålde lågpristelefonbolaget PTP till Telenordia 1996. Han var också inblandad i budgivning kring ett lyxhotell i Åre år 2009.

Victoria Park kontrolleras bland annat av den skånske fastighetsspekulanten Greg Dingizian som dock inte har en kontrollpost. Han äger 12,2% av aktiekapitalet och kontrollerar 14,1% av rösterna. Andra större ägare är Östersjöstiftelsen (8,7% av kapitalet och 8,7% av rösterna), Danir AB (Dan Olofsson) med 8,2% av kapitalet och 8,3% av rösterna samt Anders Pettersson (5,4% och 5,8%). I styrelsen för bolaget sitter Bo Forsén, Greg Dingizian, Anders Pettersson, Luciano Astudillo, Henrik Bonde och Lennart Sten. Victoria Park har börjat köpa upp fastigheter i olika förorter. Syftet är naturligtvis att göra vinster på de sätt som det går. Upprustning och utveckling kan var en del av det. Men spekulation i fastighetspriser kan också var en del av det.

Mitt Alby är ett annat liknande modernt slumvärdsbolagBolaget kontrolleras av en grupp finansmän som leds av miljardären Mikael Ahlström, som grundade riskkapitalbolaget Procuritas. Bland ägarna återfinns även Martin Bjäringer, Carl Rosvall, Kari Stadigh och Georg Ehrnrooth. I styrelsen för moderbolaget för Mitt Alby AB, Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB, sitter Mikael Ahlström, Ann Charlotte Bergman, Anders Hörnqvist, Lars Magnusson, Hidayet Tercan Sidea och Marcus Trummer. När Mitt Alby ville köpa fastigheterna i Alby i Botkyrka utbröt omfattande protster med demonstrationer och nmaninsamlingar mot utförsäljningen av de tidigare gemensamt ägda bostäderna

Även mer välrenommerade fastighetsbolag som Stena Fastigheter deltar dessutom  i spekulationen i hyresfastigheter i storstädernas förorter. Även Stenas verksamhet i Högsbohöjd i Göteborg har mötts med stora protester som lett till förändringar i bolagets agerande.

De bolag vi här talar om har lönsamhetskrav på kort sikt som innebär dubbelt så stor avkastning som så kallat allmännyttiga bolag nöjer sig med. De vill snabbat göra stora vinster. På det sätt som är möjligt. Är det lyxrenovering som de tjänar bäst på kör bolagen med det, handlar det om uppsnyggning för snabb försäljning utan att ha gjort nån egentlig renovering gör bolagen så. Tjänar de mest på att fortsätt missköta fastigheter är det vad företagen gör, eller ska vi säga det är så de gör ingenting och tjänar mycket pengar på det. Ett fokus på kortsiktiga vinster är inte bra i verksamheter som hanterar bostäder där folk ska bo i decennier för att inte säga i århundraden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements