Inget nytt att Lugna Gatan kan kopplas till kriminalitet

Så länge organisationen Lugna Gatan har funnits har aktiva i organisationen ägnat sig åt brottslig verksamhet, våld, rån, knarklangning, hot, utpressning och mycket annat. Det har fått många kommuner att inte vilja ha nåt med Lugna Gatan att göra.

Andra kommuner har fortsatt att samarbeta med Lugna Gatan som tagit emot miljoner och åter miljoner i bidrag. Samtidigt har brottsligheten bland Lugna Gatans anställda och förtroendevalda fortsatt. 25% av de personer som anställts som trygghetsvärdar i Husby i Stockholm via Lugna Gatan utreddes för brott när de anställdes. En av dem var tidigare dömd för våldtäkt. Ändå anställdes han som trygghetsvärd.

Lugna Gatan samarbetar med Fryshuset i Stockholm. En organisation som gjort det till standard att samarbeta, bygga upp och stärka kriminella organisationer av olika typer. Så var det när nazisterna byggde upp sitt våldskapital på 1990-talet och så har det senare varit med Lugna Gatan.

Stockholms kommun har förlitat sig på att Fryshuset kontrollerat Trygghetsvärdarna mot brottsregister och annat som kunnat göra dem olämpliga som trygghetsvärdar (dvs socialarbetare). Några sådan kontroller har Fryshuset inte gjort tidigare, men hävdar att de gjort det under 2015, men det verkar inte riktigt sant:

Under 2015 har läget stabiliserats i Husby, nu tar Fryshuset utdrag ur brottsregister och har nära dialog med polisen innan anställning sker, skriver de. Men när vi fortsätter att granska vilka som valts ut som trygghetsvärdar 2015 så hittar vi två fall med personer som står under utredning för brott.

Anmäld för att ha slagit man

Den första personen får jobb i maj i år, samtidigt som han utreds för innehav av ett automatvapen och en pistol. Den andra polisanmäls för att ha hotat och slagit en man blodig på McDonalds. Två veckor senare anställs han som trygghetsvärd, trots att utredning pågår.

Om och om igen visar det sig att Lugna Gatans trygghetsvärdar sysslar med brottslighet, till och med i tjänsten som trygghetsvärdar. Visst ska människor får chansen att bättra sig, men Lugna Gatan har aldrig varit ett bra sätt att göra det på. Istället har Lugna Gatan ofta fungerat som ett sätt för kriminella att fortsätta med utpressningsverksamhet och hot. Ett sätt för kriminella gängbildningar att förlänga sin makt in i myndighetsvärlden.

Likadant som Husby har det också varit i Tensta. Där anställdes en projektledare från Lugna Gatan för ett trygghetsprojekt. Han sysslade under samma tid med rån och rånade bland annat en pantbank i Västerås.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Inget nytt att Lugna Gatan kan kopplas till kriminalitet”

  1. Anders Carlberg på fryshuset försökte ofta inkludera folk som var utanför, det var själva idèn tror jag. Jag är inte säker på att han var med i starten på Lugna Gatan, men jag är säker på att politiker dels inte har någon kontroll alls, dels vill verka inkännande och trevliga, trots att de egentligen bara är en slags karriärister, och att de delar ut våra pengar utan någon som helst känsla av att de är våra. De samlar in dem på samma sätt. Brottslingar dras till pengar, och trivs i staten, där det är gott om andras pengar. Därför är jag inte förvånad, utan beklämd.

    1. Beklämd är nog rätt ord. men jag är samtidigt för att ge folk nya chanser, men det går inte att ge folk nya chanser genom att ha en hel gäng med med samma bakgrund på samma ställe och i samma verksamhet.

      1. Carlberg var en snäll farbror, har träffat honom några gånger, han såg nog gängen som offer, men de skapar nya offer i sin tur, och varför ska man spendera skattepengar på statligt organiserad privatkriminalitet, som ger sig ut för att stävja den?

        Det spelar nästan ingen roll; vilken verksamhet staten än har så fylls lönelistorna av såna som har privata intressen i verksamheten. Säg att du skapar en statsbyrå för båtmotorer; den besätts snabbt av ”kunniga” tjänstemän från Evinrude och Yamaha. Som av en händelse.

Kommentarer är stängda.