Teodorescu ljuger om brott och skjutningar

I en ledare i GP skriver Alice Teodorescu att antalet mord (egentligen antalet fall av våldsam död, dvs mord, dråp och vållande till annans död) ökat över tid. Det är en lögn. Sen början på 1990-talet har antalet fall av dödligt våld gått ner från över 100 per år i snitt till omkring 80 per år i snitt. Det är en rejäl minskning. Under samma tid har befolkningen i Sverige ökat med mer än en miljon. Det betyder att antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare (mordfrekvensen) minskat kraftigare än antalet fall.

Mellan 2014 och 2015 ökade dock antalet fall av dödligt våld. I stort sett hela ökningen skedde i Västsverige och det var tre händelser som i stort sett stod för större delen av ökningen. Bomben i Torslanda med 4 döda, trippelmordet i Uddevalla och skolmorden i Trollhättan. 2015 var ett ovanligt år och ändå tar Teodorescu detta som utgångspunkt för att påstå att fallen av våldsam död ökar. Det är felaktigt och lögnaktigt. Jag har ännu inte tillgång till statistik över antalet fall av dödligt våld under 2016 men vet att antalet fall av gangsterrelaterade mord i Göteborg minskat rejält sen 2015.

Eftersom Alice Teodorescu är en intelligent person måste jag utgår från att hon ljuger me flit. Från att hon vill vilseleda folk för att folk sak acceptera hennes högerextrema agenda baserad på rasism och extrem konservatism. Hon vill med hjälp av en felaktig verklighetsbild skapa ett underlag för krav på mer poliser, mer övervakning, hårdare straff osv. Hon vill ha ett obehagligt övervakningssamhälle där den personliga integriteten inskränks och där makten styr med järnnävar. Och trots att sådana saker inte hjälper mot brottslighet använder hon lögner om brottslighet som murbräcka för att nå dithän. Teodorescu är farlig för samhället och farlig för Göteborg. Hennes ljugande är oseriöst. Hennes agenda är obehaglig och fascistoid. Det är Alice Teodorescu själv som är ett hot mot liberala värden, inte nån annan.

Hon ljuger också om att problemet med skjutningar är ett eskalerande problem i Göteborg. Det har ökat sen 1990-talet. Det är helt riktigt och gängmordens andel av det totala antalet mord har ökat. Det är problematiskt. Samtidigt har antalet skjutningar och antalet dödade i skjutningar inte ökat sen 2006, dvs på tio år. De senaste två åren har de dessutom minskat kraftigt i antal, från över 50 skjutningar under 2013 till under 40 skjutningar de två senaste åren. Med hennes logik i fallet med morden i Sverige så skulle detta innebär att antalet skjutningar minskat rejält över tid. Så är det inte, sen 2006 har de i stort sett stått still i omfattning, varken ökat eller minskat. De två senaste årens minskning kan inte tas som intäkt för en minskande trend men fortsätter minskningen i år kanske vi kan tala om en sådan trend.

Och ja, det är fattiga människor som begår brott och de begår främst brott mot andra fattiga människor. Det är inget nytt, så har det alltid varit och ingenting har därvidlag förändrats på något sätt de senaste århundradena. Det är ett resultat av klassamhället, det klassamhälle Teodorescu alltid försvarar och vill ha.

Källa till uppgifter är främst statistik, rapporter och undersökningar från Brå, för mer noggranna källuppgifter och noggrannare statistik se nedanstående inlägg inklusive länkar i inläggen.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements