Gangstertorpeden Goran Kotaran

Del 10 av 11 i serien Svenska gangsters

Goran Kotaran kom för första gången till Sverige 1996 då hans mamma flyttade hit från Dubica i Bosnien, men själv återvände han snart till Bosnien för att bo hos pappan. Fadern Dusan Kotaran var en lokal gangster som ägde en nattklubb, 1999 blev han skjuten av en konkurrerande lokal gangster som försvann senare. Denne kom att gripas många år senare i Sverige för dådet i Bosnien. Goran Kotaran flyttade därefter återigen till Sverige.

Anledningen till att han återigen reste till Sverige kan vara att han misstänkte att faderns mördare, Rodjo, befann sig där. Denne hade år 2002 träffat en annan gangster i Berlin, Nenad Misovic. Nenad Misovic var soldat i den serbiska armén under kriget i Slovenien och Kroatien (han tjänstgjorde bl.a. i Vukovar). Efter att han lämnat armén blev han alltmer kriminell och kom så småningom att lämna Serbien där han var efterlyst. 2002, efter en tid i Frankrike, hamnade han i Berlin. Efter en tids arbete som indrivare där träffade han Rodjo. De begav sig till Sverige tillsammans där de kom att arbeta för spelkungen Rade Kotur.

Rodjo greps 2005 i Nyköping och utlämnades till Bosnien där han dömdes för mord. Han utpekades också som delaktig i mordet på Ratko Djokic i Skärholmen den 5 maj 2003 av Nenad Misovic och ett par ukrainska män som alla dömts för medhjälp till mordet. Uppgifter fanns också om att spelkungen själv  skulle haft kontakter med andra fiender till Ratko Djokic som fanns i det forna Jugoslavien.

Under 2001 mördade Kotaran troligen två andra kriminella i Malmö. Den ene var Sasa Vucicevic som bara vistats en kort tid i Malmö och den andre var Davor Smailagic som länge bott i Norge men vid mordtillfället bott i Malmö 8 månader efter att han lämnat Norge. Vucicevic hittades skjuten till döds i november 2001 vid en kulle på Bulltoftaområdet medan Smailagic hittades död i januari 2002 i ett skogsparti nära Toppeladugård vid Genarp. Båda var bekanta med Kotaran. Smailagic hade dömts flera gånger i Norge för olaglig indrivningsverksamhet med mera:

Davor Smailagic kom til Norge i 1992, og etablerte seg tidlig som en fryktet torpedo for det jugoslaviske mafiamiljøet. Han fikk flere dommer for vold, våpenbruk, drapstrusler og utpressing fram til han flyktet til Malmø i 2001.

Smailagic er dømt for bruk av elektrosjokkvåpen, trusler om drap, kidnapping og voldtekt av torpedo-ofres samboere og mødre, og for ulovlig besittelse av skytevåpen.

I et tilfelle plasserte Davor Smailagic en pistolkule på bordet foran et utpressingsoffer for å fortelle ham hva som kom til å skje hvis ikke 50.000 kroner ble betalt innen tre dager. En kilde i det kriminelle miljøet rundt Smailagic på slutten av 90-tallet forteller at han var beryktet for å ha utført såkalte overdosedrap for den jugoslaviske mafiaen i Oslo. Smailagic er ikke dømt for noe drap i Norge.

Smailagic har av en annan kriminell, Vetle (Easy) Hrtska, utpekats som inblandad i morden på den norska försvarssekreteraren Anne Orderud Paust och hennes i föräldrar, ett mål som brukar kallas Orderud-saken. Dömda för morden är dock ett antal släktingar och motivet anses enligt domen ha varit en konflikt om den gård där morden skedde. De är dömda mot sitt nekande och de som menar att Smailagic kan ha varit inblandad menar att mordet handlar om saker med kopplingar till Anne Orderud Paust, hennes man Per Paust, deras arbeten och kopplingar till den norska säkerhetspolisen och krigen på Balkan.

En av de släktingar som dömts för Orderudsmorden är Kristin Kirkemo som av norsk media pekats ut som en person med goda förbindelser i de albanska gängmiljöerna i Oslo. Miljöer som är starkt ihopkopplade med motsvarande miljöer i Göteborg, dvs Naserligan.

I juni 2002 utbröt en konflikt mellan Original Gangsters (OG) och Bandidos. Det började med en konflikt på krogen mellan Denho Acars (ledare i OG) lillebror Kennedy Acar, som inte var medlem i OG, och Amin Mosavi, som själv inte var gängmedlem, men vars storebror var en av ledarna i X-team, Bandidos supportergrupp. Kennedy Acar basade över vakterna på krogen Kompaniet och han slängde ut Amin därifrån. En stund senare var fler medlemmar i X-team på plats och Kennedy tvingades släppa in Amin igen. Efter sitt arbetspass åkte Kennedy Acar till Gamlestaden där han träffade Goran Kotaran.

Dagen efter bråket på Kompaniet sköts Amin Mosavi i sin egen lägenhet av Goran Kotaran. Hans bror, X-teamledaren var också i lägenheten, men var inte målet för dådet. Mordet var ett straff för uppförandet mot Kennedy Acar dagen innan. Genom våld och hot, kidnappningar och misshandel lyckades X-team ta reda på vem som mördat Amin och vilka som låg bakom mordet.

2003 greps Kennedy Acar i Frankrike dit han flytt. Han fälldes i tingsrätten för att ha anstiftat mord, men friades i hovrätten. Detta berodde på att de i hovrätten utgick från att det var X-teamledaren som skulle ha mördats och han blev ju inte mördad och då kunde det inte vara anstiftan till mord.

Goran Kotaran, som var skriven i Malmö, greps, dömdes för mord och bedömdes som allvarligt psykiskt störd varvid han hamnade inom psykvården. Förutom mordet på Amin Mosavi dömdes han också för ett mord på Robert Bengtzen som han misshandlat och slängt i Säveån. År 2005 släpptes han och utvisades till Bosnien.

I augusti 2005 hittades två mördade personer nedgrävda i Goran Kotarans trädgård I Bosnien. De två, Sead Kanurica och Predrag Vrban hade drogats och strypts. Kotaran dömdes sommaren 2007 till 16 års fängelse för dessa mord. Han åtalades också för mordet på Aleksandar Acimovic som hittades vintern 2005 ihjälfrusen i Bosnien efter att ha blivit drogad på samma sätt som de andra två. Han frikändes dock från detta mord. Mordet på Smailagic har tydliga likheter med morden i Bosnien.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< ÖstberganätverketDen så kallade dödspatrullen >>
Advertisements