Intressant på SVT Play om konstsamlare och skattesmitare

Teto Ahrenberg var en av Sverige största konstsamlare. SVT Play har ett intressant program om denne konstsamlare och rike arvtagare. Nån uppkomling som Aftonbladet påstår var han inte. Han var arvtagare till en förmögenhet skapad genom ett handels- och rederiimperium i Göteborg. Skatt vill han inte heller betala och förde ut stora pengar till Schweiz. Enligt SVT-programmet Konstsamlaren och katastrofen (sänt i SVT i fredags) närde han också en dröm om ett eget konstmuseum ritat av Le Corbusier:

Teto Ahrenberg köpte konst direkt av Picasso, Chagall och Matisse. Han blev vän med tidens internationella konststjärnor men gjorde sig osams med det svenska konstetablissemanget. Moderna museets chef Pontus Hultén blev hans ärkefiende. Revanschen skulle bli ett eget museum i Stockholm, ritat av den världsberömde arkitekten Le Corbusier.

Ahrenbergs sekreterare åkte dock fast på Bromma flygplats när hon skulle smuggla ut en större summa pengar. Hans konstsamling beslagtogs och sålde. Själv flyttade han med familjen till Schweiz där han uppenbarligen hade en hel del pengar undanstoppade. Där byggde han upp en ny konstsamling och hans fru som fortfarande elever har där närt ett hat mot den svenska staten då de anser att Teto Ahrenberg behandlades illa.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements