Bra med en ny dagstidning i Göteborg

ETC Göteborg ska nu bli dagstidning. Det är bra. Göteborgs-Posten (GP) som idag är den enda egentliga dagstidningen i Göteborg är en förfärlig produkt med en nästan fascistisk ledarsida. En brun, högerextrem ledarsida som naturligtvis regelbundet släpper fram rasistiska skriverier. Att det dyker upp en ny dagstidning i det läget är bara bra.

Men det finns vissa problem med ETC Göteborg. Den var extremt senfärdig med att rapportera om hamnkonflikten tidigare i år, en av de principiellt viktigaste fackliga striderna i Sverige för närvarande. Och när den gjorde det var den mjäkig och och tog inte ställning. Det var faktiskt rätt bedrövligt att se. Tidningen har inte skrivit alls om en av de mest diskuterade företeelserna i Göteborg, gangsterkrigen och skjutningarna i vissa förorter. Inget om deras orsaker, inget om vad som kan göras för att bekämpa dem och gängen.  tidningen rapporterar en del om positiva saker och et är väl okej. Problemet är väl att inte så många bryr sig om en del av dessa saker. Som dagstidning måste det bli skärpning på dessa och en del andra punkter.

I en industristad, en arbetarstad, en av de störst städerna av den typen i norra Europa måste en radikal dagstidnings fokus ligga på arbetarklassen, industrin och de stora kvinnoarbetsplatserna i vården och skolan. Andra viktiga frågor är brott, trygghet och polis, bostadspolitiken och bostadsbyggandet, den bristande kollektivtrafiken, sjöfart (Göteborg är såväl Sveriges största hamn såväl som Norges och Danmarks största importhamn), de bostadslösas liv och tiggarnas väl och ve.

För att kunna bli ett alternativ till GP måste ETC Göteborg bli en tidning som inte bara vänder sig till den upplysta medelklassen så som den gör idag. Det måste också bli en tidning för vanligt folk. För arbetare. För fattiga. Och då ska de inte försvenska västsvenska uttryck som lellelördag om onsdagar. Det blir liksom inte förståeligt med ”lillördag” utan bara konstigt.

Tidningen måsta också bli tydligare vänster. En mjäkig och mesig miljöparti-  och sossetidning blir ingen utanför den upplysta medelklassen speciellt glad av.

Med detta sagt tycker jag att ni absolut ska skaffa en prenumeration på ETC Göteborg. Som en motvikt till GP:s bruna journalistik. Och det är ju några mycket intressant personer som ska skriva ledare i tidningen som Sven-Erik Liedman, Cecilia Verdinelli och Laila Vianden.

På måndag är det också ett seminarium om Framtidens lokaljournalistik med anledning av starten av ETC Göteborg som dagstidning. Medverkar gör Hanna Strömbom, chefredaktör för ETC Göteborg, Sofia Dahlström som är chefredaktör på GT och kulturjournalisten Marit Kapla som också har en bakgrund som lokaltidningsredaktör.

Samtalsledare är Olav Fumarola Unsgaard, redaktör Leopard förlag.

Dörrarna till Litteraturhuset, Heurlins plats 1, slår upp 17.30 och 18.00 börjar samtalet. Mer information hittar du på Facebook.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements