När polisen jagar gatulangare skiter de i att utreda ordentligt

Undersökningar och forskning har visat att polisen slutat utreda narkotikabrott ordentligt sen innehav för eget bruk blev olagligt. Att bara ta personerna som köper eller langar på gatan är enkelt och ger hög uppklarningsprocent, i stort sett 100%. Bara trafikbrott har en uppklarningsprocent på samma nivå.

Att utreda narkotikabrott för att komma åt grossister och smugglare, de som verkligen tjänar pengar på narkotikalangning kräver stora polisresurser och resulterar inte alltid i nåt åtal eller nån dom. Det är svårutrett med låg uppklarningsprocent. Därför satsar inte polisen på det.

Istället satsar polisen på att gripa så många gatulangare och köpare de kan. Det ger kortsiktigt bra resultat och höjer den generella uppklarningsprocenten. Dessutom syns det tydligt och ger en bild av att polisen ändå gör något. Men det minskar inte mängden narkotika, påverkar inte bruket av narkotika (som förresten under lång tid minskat) och minskar inte brottsligheten. Men det ser ut som om den anmälda brottsligheten ökar genom fler anmäla brott.

Förutom att få polisen att se bra ut och flytta langningen geografiskt har satsningar på att klämma åt gatulangare och köpare av narkotika inga som helst positiva effekter i det stora hela. Det är helt enkelt en i stort meningslös satsning som polisen i Göteborg vill göra när de ska satsa hårt på att klämma åt langare på östra Nordstaden. I det lilla kanske det är trevligt om langningen försvinner från Nordstans köpcentrum och att polisen framstår i bättre dager. Men i det stor hela är sådana polissatsningar felriktade och meningslösa.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements