Den så kallade dödspatrullen

Abdisamed Dahir Ahmed, Abdirahman Mohammed Ali, Mustafa Mohamed och Zakaria Amin Sheik Ahmed är de unga män som är häktade för mordet på Nabil Haidar i Uppsala. Abdirahman Mohammed Ali är misstänkt för medhjälp till mord och de andra tre för mord.

Abdisamed Dahir Ahmed, Mustafa Mohamed, Zakaria Amin Sheik Ahmed och en person till ingår i det som kallas för dödspatrullen i media då de tidigare misstänkts för flera andra mord men inte kunnat bindas vid dessa. 10 män greps nyligen för inblandning i mord, men bara 4 av dessa blev häktade.

En Milad Niazi, 27 år gammal, är misstänkt för anstiftan till mord, men blev aldrig häktad även om åklagaren begärde det. Han ingår inte i den så kallade dödspatrullen men har enligt uppgift kopplingar till grov brottslighet i Uppsala. Han är tidigare dömd för brott.

Enligt DN ska de tre 20-åringarna från den så kallade dödspatrullen som ingår bland de häktade gjort till sin affärsidé att döda för pengar. Flera ouppklarade mord, utpressningar och hot om våld, finns på den lista av brott polisen misstänker att de tillsammans med andra personer har utfört.

De aktuella personerna hamnade efter ett rån mot Forex i Täby sommaren 2015 i konflikt med ett annat kriminellt nätverk och de misstänks bland annat ligga bakom mordet på den då 20-årige Ismail (Izzy, Eazy) Aden i Bromsten den 22 juli 2015. Polisens teori är att 20-åringen mördades då han var med och genomförde rånet mot Forex, ett lyckat rån som gav stor utdelning. 20-åringen gjorde dock rånet tillsammans med ”fel killar”, vilket upprörde hans så kallade vänner. Han sköts till döds.

Två dagar senare, den 24 juli 2015, sköts den då 16-årige Maslah Warsame ihjäl vid en mack på Brommaplan. Den sistnämnde kan också kopplas till ett rån mot en guldsmedsbutik i Kista Centrum den 24 maj 2015. Dömd för brott med anknytning till rånet blev Farhan Abdikarim Mohamud men då rättegången skedde efter att Maslah Warsame dött åtalades denne aldrig. Också en syster till Maslah Warsame, Siham Ali, dömdes för brott kopplade till rånet.  Warsame mördades sannolikt som en hämnd för mordet på Aden.

Två av de nu häktade satt under en kortare tid anhållna misstänkta för dubbelmordet på Faysal Aden och en bror till honom på Café Mynta i Rinkeby. Det finns ingen teknisk bevisning kring och inga vittnen som kommit med uppgifter om detta mord. Ett annat mord de kan vara skyldiga till är ett mord i Järfälla i maj i år.

De häktade männen har också kopplingar till flera andra kriminella nätverk, både runt om i Stockholm, men också i Malmö. Den 26-åring, Merhawi Aregai, som avrättades i en bil i Kista i mars i år har kopplingar till flera av de nu inblandade, han var också i Uppsala för att kräva in en skuld samma kväll som han mördades den 8 mars i år.

Dessutom finns en koppling till en 26-årig man, även han från Järvafältet, som sitter häktad i ett annat ärende som rör grovt narkotikabrott. En av hans unga kurirer blev stoppad på E4/E20 i Botkyrka med 45 kilo hasch i bilen i juni i år. 26-åringen också satt häktad misstänkt för ett mordförsök och ett grovt vapenbrott i Malmö under sex veckor i för ett år sedan, men inte heller det mordet gick att lösa. Åklagaren la ner förundersökningen.

Advertisements

Ett Svar på “Den så kallade dödspatrullen”

Kommentarer är stängda.