Åtal för grovt insiderbrott i Fortnox-aktien

Idag åtalas fyra personer vid Stockholms tingsrätt för att under mars 2016 handlat i Fortnox-aktien, trots att de enligt åtalet hade insiderinformation om ett nära förestående uppköpserbjudande från bolaget Visma.

En styrelseledamot tillika huvudägare i Fortnox, Olof Hallrup, samt en annan person åtalas för grovt insiderbrott och ytterligare två personer åtalas för insiderbrott av normalgraden. Totalt köptes aktier enligt åtalet för drygt 1,4 miljoner kronor med en sammanlagd vinst på drygt 370 000 kronor.

– Insiderbrott är erfarenhetsmässigt mycket svåra att bevisa, men i detta fall är bevisningen stark och tillräcklig för att väcka åtal. En annan sak är hur bevisningen slutligen bedöms av domstolen säger Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare, i ett pressmeddelande.

En av de åtalade erkänner brott av normalgraden, övriga förnekar brott.

– Grovt insiderbrott är ett mycket allvarligt finansmarknadsbrott som riskerar att skada förtroendet för aktiemarknaden och i detta fall är dessutom en styrelseledamot åtalad för att ha spridit insiderinformation vilket är särskilt allvarligt, säger Thomas Langrot.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements