Fina recensioner av min systers bok ”Alla röster, alla ljus”

Alla röster, Alla ljusMin systers roman ”Alla röster, alla ljus” är en fiktiv roman som i grunden bygger på min farmor och farfars historia. En del av händelserna i boken bygger på verkliga händelser men har broderats ut, andra är helt påhittade. Det är också en bok om min fars och hans syskons barndom. Jag tycker det är en fin bok, men jag är ju part i målet och vill dessutom gärna ha en fortsättning.

En fortsättning är också det som flera vänner som läst boken efterfrågar. På samma sätt är det i en del recensioner. I Flamman skriver Lisa Ahlqvist exempelvis så här:

Slutet är både hoppingivande och mollstämt och inbjuder till en fortsättning. Agneta Thomasin Svensson är varmt välkommen att berika den göteborgska arbetarhistorien.

Recensionen i Flamman är ett varmt välkomnande av min systers bok och därmed också ett slags varm erkännande av min egen bakgrund och historia. Från stor fattigdom i ett inte alltför avlägset Sverige för två generationer sen till en medelklasstillvaro som inte känns riktigt hemma och där jag fortfarande inte känner mig bekväm utan nästan alltid avvikande och annorlunda.

Omnämnande av boken och recensioner finns också i Kommunalarbetaren, Feministiskt Perspektiv, Ylvas läsdagbok, Fria Tidningen, Aftonbladet, Arbetet och tidskriften Klass som skriver:

Agneta Thomasin Svensson har verkligen lyckats levandegöra ett svunnet Göteborg. Man tycker sig känna lukten av fuktskadade rum, blöjtvätt och tobaksrök. Hon har utgått från sina egna farföräldrars historia och blandat fakta med fiktion. Deras historia blir också stadens och arbetarkampens historia, det är mycket intressant och gripande läsning.

Slutligen är boken recenserad/nämnd i GP som skriver:

Lyckat? Det tycker jag. Kring paret Hjalmar och Eileen – de gifter sig, hon flyttar till ­Göteborg – kretsar en flock vänner, partikamrater, grannar och löst folk, det är som ett stycke av Guillous serie om 1900-talet, fast bättre skrivet, illusionslösare.

Det finns också en podcast med en intervju av min syster på Arbetarlitteratur.com.

Om verklighetens förebilder till Hjalmar och Eileen kan ni få lite information på familjen släktforskningssida som är baserad på släktforskning som min far gjort. Min fars hela bildarkiv, sjömansböcker, pass och mycket mer finns dessutom på Sjöfartsmuseet i ett eget arkiv.

Intressant

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!