Det stora nordiska mc-kriget

Del 3 av 5 i serien Kända brott

Bandidos MC kom till Sverige 1994, men historien om deras etablering här börjar mycket tidigare och i Helsingborg, som är en stor införselport för droger i Sverige. I början av 1980-talet hängde ett gäng grabbar ihop i ett gäng och efter ett tag beslöt de sig för att kalla gänget Rebels MC. 1981 skaffade de klubbvästar med en örn och sydstatsflaggan på. En person i kretsen kring Rebels MC, Michael Ljunggren, var mycket intresserad av Hells Angels MC som etablerat sig i Helsingör tvärs över sundet. Michael och några till åkte dit och träffade bland annat HA-medlemmen Jan Krogh Jensen, kallad ”Face”.

1984 flyttade Face och en annan dansk till Helsingborg. De bildade då en ny mc-klubb tillsammans med Michael Ljunggren, White Trash MC. Avsikten var att bilda en avdelning av Hells Angels i Sverige och blev snart nära knutna till klubben Black Sheep MC i Roskilde (senare Hells Angels South), en prospectklubb i Danmark. Två medlemmar i Black Sheep fick efter kriget med Bullshit 1985-86 gömma sig hos White Trash MC i Helsingborg. En av dessa var Jan ”Clark” Jensen.

White Trash MC hade också goda förbindelser med Hells Angels i Helsingör och dess dåvarande president Michael Lerche Olesen. Ett internt bråk om pengar ledde dock till att avdelningen i Helsingör stängdes våren 1986. Samma år stormade den svenska polisen den klubblokal som White Trash hade. Syftet var att gripa Clark, men man hittade också en mängd stöldgods och ett fåtal vapen. Michael Ljunggren dömdes till fängelse. White Trash upplöstes i praktiken efter polistillslaget och Ljunggren sökte sig tillbaka till Rebels MC som numera hade kontakter med Dirty Dräggels i Malmö och som tillsammans med dem försökte bli anslutna till Hells Angels. Ljunggren drog sig dock ur det hela när han 1989 fick barn och projketet gick i stöpet.

Rebels MC och Dirty Dräggels bröt också med varandra. 1991 åkte Michael Ljunggren och en nära vän, Kalle, som också lämnat Rebels MC, till USA och efter att ha åkt mc genom fler delstater i USA och träffat mängder med bikers återvände de till Sverige. I Helsingborg hade en ny mc-klubb startat samma år och Michael Ljunggren blelv intresserad av den. Namnet var Morbids MC Lowlands. Samma år blev Dirty Dräggels prospect chapter till Hells Angels och två år senare fullvärdiga medlemmar. 1993 blev det ett slagsmål mellan Rebels MC och Morbids MC på en fest hos Perkele MC i Stockholm. Perkele backade upp Rebels MC och flera Morbidsmedlemmar slogs blodiga. En tid senare erbjöd dock Hells Angels i Malmö en väg till medlemsskap för Rebels MC och Morbids MC. Förutsättningen var att klubbarna slogs ihop och att Michael Ljunggren samt hans kompis Kalle inte fanns kvar som medlemmar.

Morbids MC avvisade inviten och tog istället kontakt med Undertakers MC (tidigare Morticians MC) på Själland. Undertakers hade kontakter med den första avdelningen av Bandidos MC i Europa, som fanns i franska Marseille. Jim Tinndahn var då president i Undertakers MC och klubben hade stora problem med Hells Angels och var tacksamma för allt stöd man kunde få. Enligt uppgifter i boken Dödens Änglar av Julian Sher och William Marsden hade  Hells Angels och Bandidos på en högre nivå kommit överens om att Sverige var enbart Hells Angels område. Konflikten mellan Morbids MC och Hells Angels i Sverige fanns nu både på det personliga planet (Michael Ljunggren-Thomas Möller), det lokala planet (Hells Angels krav på Morbids MC och Rebels MC) och internationellt. 1994 blev Morbids MC ett hangaround chapter till Bandidos MC och de angreps omedelbart av Hells Angels. Det nordiska mc-kriget hade startat. Vid starten beräknas Bandidos MC ha haft 130 medlemmarf  minst sju avdelningar (chapters), medan Hells Angels hade omkring 290 medlemmer i 15 avdelningar, fördelat på 85 medlemmar i Sverige, 110 i Danmark, 70 i Norge och 25 i Finland.

Den första episoden var en skottlossning mot Morbids klubbhus i Helsingborg den 26 januari 1994 och en medlem sårades. I februari 1994 sköts det återigen Helsingborg och Joakim Boman, en medlem i Hells Angels dödades. Några dagar senare angreps Hells Angels klubbhus med granatgevär. Den 22. juni 1994 blev presidenten for Klan MC, en klubb allierad med Bandidos i Finland, skjuten av Hells Angels och den 19 februari 1995 kom kriget till Norge efter en skottlossning i Oslo mellan Hells Angels och Bandidos, vilket slutade med att en person blev skadad.

Morbids (nu Bandidos Prospect Chapter) förstärkte genom att ta in en mängd renodlat kriminella som hangarounds såväl som tidigare medlemmar i danska HA som Face, Michael Lerche Olesen och Dan Lynge. 1995 gick också Jan ”Clark” Jensen med i Helsingborgsklubben. 1995 blev Helsingborgsklubben fullvärdiga medlemmar i Bandidos MC och strax därefter, den 17 juli 1995,  mördades Michael Ljunggren på hemväg från ett besök hos Undertakers MC i Helsingfors. Omständigheterna kring hans dödsfall är mycket oklara och tycks implicera inblandning från de egna.

Troligen var dock Hells Angels och MC Sweden dock inblandade på något sätt, eventuellt via en närstående klubb i Stockholm, Choppers MC (numera Hells Angels MC). Men det ska understrykas att inga bindande bevis mot någon enskild medlem i HA eller någon närstående klubb har hittats. Rykten finns också om att en polis i Helsingborg (inte enda gången poliser kopplats till mc-gängen) ska ha tipsat MC Sweden (från 1996 Hells Angels Helsingborg) om att Michael Ljunggren just den dagen skulle resa hem från Finland. Chopper MC fick strax efter mordet prospect-status i Hells Angels.

Bandidos besköt därefter Hells Angels klubbhus i Helsingfors i Finland  och Helsingborg i Sverige med nio dager senare. Vid båda tillfällena användes granatgevär. Grantagevären var stulna ur svenska militärförråd. Två Bandidos-medlemmer blev senare dömda för dessa händelser Kai Tapio fick sex års fängelse och  Antti Tauno Tapani fick fyra år. När Bandidos president för Finland ankom till rätten i Helsingfors för att följa rättegången blev han överfallen av Hells Angels-medlemmar. En tatuerarverkstad förstördes som hämnd.

Juldagen 1995 blev två Hells Angels-medlemmer överfallna av Bandidos-supportrar på en nattklubb i Köpenhamn och kriget hade spridit sig till Danmark. I januari 1996 var det en serie bombattentat i Norge, Hells Angels prospect-klubb Screwdrivers MC i Hamar och Hells Angels klubbhus i Oslo drabbades. En Hells Angels-ägd bar i Helsingfors blev också bombad en måned senare. Den 1 mars 1996 angrep Hells Angels Bandidos klubbhus i Helsingfors och två Bandidos-medlemmar sårades. Jarkko Kokke, vicepresidenten for Bandidos MC Finland, dog 16 dager senare på sjukhuset av sina skador. Två Hells Angels-prospects blev senare gripna och åtalade for mordet. Ilkka Ukkonen blev dömd till tolv och ett halvt års fängelse medan Jussi Penttinen fick sex års fängelse.

Den 10 mars 1996 var det två koordinerade angrep mot Bandidos. På en parkeringsplats ute vi Köpenhamns flygplats Kastrup blev Bandidos-medlemmen Uffe Larsen ihjälskjuten och ytterligare tre Bandidos-medlemmar svårt skadade. De var precis hemkomna från Helsingfors. På Oslo Flygplats Fornebu blev en Bandidos-medlem skjuten i bröstet vid ankomsten, men överlevde. Michael Brokside från Hells Angels blev 20 december 1996 vid Östra Landsrätten i Köpenhamn dömd till 16 års fängelse för mordet på Kastrup. Kim Jensen och Ove Witthøft, också från Hells Angels, blev senare dömda till åtta års respektive sex års fängelse för mordförsöket på Fornebu. Jørgen «Fehår» Nielsen, Svend Erik Holst och Johnny Engelhof Nielsen blev frikända för mord och mordförsök på Kastrup, men den 16. oktober 1997 dömdes Jørgen «Fehår» Nielsen till 16 år i fängelse, medan Svend Erik Holst och Johnny Engelhof Nielsen dömdes till 10 års fängelse var. i Danmarks högsta domstol den 8 september 1998 blev domen för Jørgen «Fehår» Nielsen ändrad till livstids fängelse. Svend Erik Holst och Johnny Engelhof Nielsen fick samtidigt deras fängelsestraff förlängda till tolv års fängelse.

I april och maj 1996 var det enda en rad bombattentat mot Hells Angels klubbhus i Helsingborg, Snoldelev invid Roskilde och deras prospect-klubb Avengers MC i Nørresundby invid Ålborg angreps också. En dansk Medlem i Hells Angels fick halv sitt ena ben bortsprängt vid ett attentat i Brønsøj den 7 maj 1996.

Jan «Face» Krogh Jensen, Bandidos-medlem, sköts ihjäl i Drammen i Norge den 15 juli 1996, och Hells Angels-supportrar blev skjutna sex dagar senare i Oslo. Två Hells Angels-medlemmer sköts och sårades samma månad i Malmö. Den 21 juli 1996 placerades en bomb utanför Hells Angels högkvarter på Titangade på Nørrebro i Köpenhamn men den exploderade aldrig.

Den 25 juli 1996 i Jyderup Statsfængsel utsattes «Jønke» Nielsen för ett mordförsök då två män trängde in i den fängelseavdelning där han satt och avlossade en mängd skott mot hans cell samt sprängde en handgranat. Jønke träffades av fler skott men ingen har dömts för attentatet. Dansk Fængselsforbund krevde i april 1996 att alla mc-gängsmedlemmar skulle flyttas bort från öppna anstalter, detta efter att en Bandidos-medlem i Horserød Fængsel också utsattes för ett mordförsök den 26. april 1996. Dåvarande justitieministern i Danmark, Bjørn Westh, uttalade den 25. juli 1996 att alla medlemmar i MC-gäng flyttats till slutna anstalter. Den 28 augusti 1996 utsattes vicepresidenten i Hells Angels MC Helsingborg för ett mordförsök. Kriget mellan mc-klubbarna fortsatte.

Den 12 september 1996 exploderade en kraftig sprängladdning anbragt i en Opel Kadett utanför Hells Angels klubbhus i Roskilde. Klubbhuset och byggnader så långt som 100 meter bort fick omfattande skador, men ingen person skadades. Den 6 oktober 1996 hade Hells Angels sitt årliga ”Viking Party” i klubbhuset på Titangade i Köpenhamn. I lokalen var flera hundra människor samlade när en pansarvärnsgranat avfyrades rakt inni klubbhuset. Två personer, provmedlemmen Louis Linde Nielsen och festdeltagaren Janne Krohn som bodde på Ægirsgade och bara deltog, dödades direkt och ytterligare 19 personer skadades. En av de skadade var klubbpresidenten Christian Middelboe. Østre Landsret i Köpenhamn dömde Bandidos-medlemmen Niels Poulsen till livstids fängelse för attentatet den 13 mars 1998.

Den 30 oktober 1996 exploderade en bilbomb utanför Hells Angels klubbhus i Oslo. Mot slutet av 1996 besköts Bandidos-medlemmar i Horsens og Aalborg. Den 10 januar 1997 dödades Hells Angels-medlemmen Kim Thrysøe Svendsen  i sin bil i Aalborg, då några personer avfyrade tre skott mot bilen. Efter skotten tappade han herraväldet över bilen, krockade med en lyktstolpe och slog runt.  Flera medlemmar i Bandidos åtalades för mordet, men på grund av bristande bevis ble de frikända.

I februari 1997 utsattes en häktad Bandidos-medlem utsatt för ett mordförsök när han sov i sin cell En pansarvärnsgranat sköts genom pansarglaset till cellen, men den exploderade dock aldrig. På Amager i Köpenhamn blev en annan Bandidos-medlem utsatta för ett mordförsök under samma månad, då han på väg till sin bil blev nerskjuten. Skottlossningen sledde alldels utanför en förskla där barnen blev vittnen till händelsen. Bandidos svarade bland annat genom att beskjuta Hells Angels-medlemmar i Frederiksberg.

Den 1 maj 1997 blev ytterligare en häktad Bandidos-medlem utsatta för ett mordförsök när en rakapparat smugglades in till honom i Vestre Fængsel. Den innehöll sprängmedel och skulle ha exploderat om han satt in den i väggen. Under samma månad utsattes ytterligare minst 4 Bandidos-medlemmar för mordförsök, en supporter träffades av ett skott från en pennpistol i Køge, en bensinbomb kastades mot en känd supporters lägenhet i Köpenhamn, tre personer med kopplingar till Bandidos utsattes för beskjutning i Aalborg och en tidigare medlem i Helsingborg besköts i sin bil i Malmö.

Den 4. juni 1997 exploderade en bomb utanför ett Bandidos-klubbhus i Drammen, varvid en förbipasserande kvinna , Irene Astrid Bækkevold, dödades. Tre dagar senere sköts Bandidos-medlemmen Björn Gudmandsen ihjäl och ytterligare tre sårades, då en omaskerad man sköt mot de fyra Bandidos-medlemmarna som satt på en kafeteria i Liseleje i Nordsjælland.

Den siste händelsen i krigen skedde den 11 juni 1997 i Bandidos klubbhus i Dalby utanför Lund som då fanns vara försåtminerat med en handgranat.

Under kriget mellan de två mc-grupperna beslagtogs en mängd vapen av polisen, bland annat efter tips från Dan Lynge som blivit polis-infiltratör och informatör.

Efter bombdådet där en förbipasserande kvinna i Norge dödades och skottlossningen bland vanliga människor i Liseleje i Danmark så slöt klubbarna fred. Bent ”Blondie” Svane Nielsen och Jim Tinndahn framträdde i TV den 25 september 1997 och hävdade att de lagt ner vapnen. Avtalet innefattade eldupphör och att ingen skulle få expandera med nya avdelningar utan den andra partnerns godkännande. Den sistnämnda uppgörelsen har inte följts och de sista domarna med koppling till mce-kriget föll först 2002.

1998 blev Hells Angels-medlemmen Vagn «Krudt» Smidt dömd till 16 års fängelse för mord och mordförsök för skjutningen i Liseleje. Domen överklagades till Højestereten, som den 20 november 1998 dömde honom till livstids fängelse. En tidigare Hells Angels-medlem dömdes 2002 för bombattentatet i Dammen 1997. Total dog 12 personer i kriget, varav två helt oskyldiga personer

Kriget ledde också till flera lagändringar och ändringar i framförallt den danska polisens sätt att arbeta:

I september 1996 blev der oprettet en Task force-gruppe, der bestod af drabsefterforskere fra Rigspolitichefens Rejseafdeling, drabsafdelingen i Københavns Politi samt enkelte medarbejdere fra politikredsene Aarhus, Odense og Roskilde. Folketinget vedtog den 10. oktober 1996 en særlov, populært nævnt som ”rockerloven”, og loven trådte i kraft den 15. oktober 1996. Ved udgangen af 1996 og frem til slutningen af rockerkrigen, fungerede den kendte forsvarsadvokat Thorkild Høyer, som fredsmælger.

Rockerkrigen endte med i alt 11 dræbte, af de dræbte havde fire personer relation til Hells Angels og fem til Bandidos, medens de sidste to var henholdsvis gæst til en fest og forbikørende i en bil samt 74 drabsforsøg.[54] Yderligere blev 96 personer såret heraf 40 med relation til Hells Angels og 34 til Bandidos, medens 22 ikke havde tilknytning, men tilfældigvis blev ramt blandt andet i forbindelse med bombesprænginge

Källor: Danska och norska Wikipedia.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Viken – Sveriges MidsomerDahlsjöfallet >>
Advertisements