Gängland Helsingborg-Landskrona

Historiskt har Helsingborg berörts av två av de värsta gängrelaterade händelserna i svensk historia, De så kallade rumänmorden på 1980-talet och det nordiska mc-kriget 1994-97 som så här långt är den blodigaste gänguppgörelsen i Norden. Totalt dog 12 personer, varav två personer utan någon som helst koppling till mc-miljöer och kriminalitet. Dessutom har vi alla de mystiska händelser med försvinnanden och mord som omger samhället Viken en bit norr om Helsingborg.

2013 blev Helsingborg den stora importhamnen för bananer och därmed också för kokain. Även för cannabis är det förmodligen en viktig importhamn då det även vad det gäller andra frukter är en viktig importhamn. exempelvis citrusfrukter som importeras från den stora cannabisproducenten Marocko. Efter 2013 tycks de kriminella konflikterna ha ökat kraftigt i staden.

Sen 2016 har har Helsingborg också berörts av en lång rad händelser som är gängrelaterade och flera av dem är också kopplade till varandra.

Mordförsök och bakluckemord

I oktober 2015 var en man vid namn Robin Cortas misstänkt för ett ha försökt mörda Malek Abdulahi Mohammed vid Rosengårdens köpcentrum i Helsingborg. Robin Cortas satt tillsammans med den betydligt äldre Sroud Mohammed Shakir häktad ett par månader men både släpptes därefter i brist på bevis. Det kunde inte föras i bevis att någon av dem skulle ha skjutit mot Malek Mohammed. De båda hade dock krutstänk på sina händer och knöts till platsen med vittnesuppgifter.

När Robin Cortas den gången greps av polisen fördes han till sjukhus. Samma kväll avlossades det skott utanför akuten. Dagen därpå uppstod en hotfull situation utanför akuten som polisen då kopplade samman med mordförsöket på Rosengårdens centrum.

Sroud Mohammed Shakir som satt häktad tillsammans med Cortas var en av de personer som figurerade som misstänkt i samband med det så kallade bakluckemordet år 2010 där Bahman Fattah och hans morbror Kamil Hama Saeed Hussain, båda från Arvika, mördades. Flera släktingar till Sroud Mohammed Shakir var också misstänkta i ärendet. Ingen åtalades och ingen är dömd för bakluckemorden utan alla misstänkta släpptes. Fattah är en familj som nämns i polisen så kallade klanrapport, men då handlar det om några individer i Malmö.

Den 18 september 2016 sköts den 26-årige Robin Cortas ihjäl i på gården till ett hyreshus på Varbergsgatan i Högaborg, Helsingborg. 2013 dömdes han och två andra män för ett rån av en guldsmedsbutik i Norge. Bytet blev smycken till ett värde av över 800 000 norska kronor.

Den 31 oktober 2017 sköts 20-årige Esmail Abdulhadi Mohammed ihjäl i Bårslöv utanför Helsingborg. Han är uppenbarligen släkt med Malek Abdulhadi Mohammed som utsattes för ett mordförsök i oktober 2015 för vilket Robin Cortas var misstänkt gärningsman. En person är misstänkt för mordet och häktad i sin frånvaro. Uppgifter tyder på att hans namn är Edon Imziu.

Släktbaserade nätverk

Två män från Landskrona, 24 år (ska  ha varit en man vid namn Mohamad Zubeidi) respektive 34 år gamla, samt ovan nämnde Sroud Mohammed Shakir satt häktade som misstänkta för mordet på Robin Cortas. De två männen från Landskrona är välkända hos polisen. Ett halvår efter att de häktades släpptes de dock på fri fot då bevisen inte ansåg räcka till åtal.

Redan 2015 var två bröder Zubeidi, en av dem Mohamad Zubeidi, inblandade i en skottlossning då de sköt en ung man i foten. Den sistnämnde ska ha varit en person med namnet Egzon Shala, sannolikt kopplad till ett albanskt kriminellt nätverk kring bröderna Hasanaj och Driton Bordoniqi. De två grupperna ska ha varit eller är inblandade i en konflikt som kan ha pågått sen 2005.

I september 2016 mördade Robin Cortas på Varbergsgatan i Helsingborg. En av de som häktades som misstänkt för det dådet var Mohamed Zubeidi. 2018 dömdes Mohamad Zubeidi till 10 års fängelse för ett mordförsök som ägde rum i Koppargården den 25 juni 2017.  En av de som sköts var Mohamad Ajine. Han mördades den 21 april 2019 vid en skjutning i Fredriksdal i Helsingborg. Det var två personer som dödades och den andre var Besnik Frangu från den albanska grupperingen i Landskrona.

Mordet misstänks ha en koppling till att de två lämnat sitt tidigare kriminella gäng, vilket då alltså bör vara nätverket kring familjen Zubeidi. Zubeidi är en av de familjer som nämns i polisens så kallade klanrapport. Också Ajine var en av de misstänkta för mordet på Robin Cortas. Även en person vid namn Mentor Hasanaj har nämnts som misstänkt.

Mohamad Ajine är annars mest känd för att han satt i en bil som mejade ner en 74-årig man på en busshållplats i Helsingborg i juli 2011. De övriga i bilen var Mousa Kassem, Nezir Miroci och Leutrim Shipshani. 2007 dömdes Ajine och hans far för en knivskärning på en prylmarknad i Malmö och 2008 dömdes de för en misshandel i Malmö.

Albanska nätverk

I Landskrona finns det ett albanskt kriminellt nätverk som kan kopplas till familjen Hasanaj. Egzon Hasanaj, bror till Menton Hasanaj, var 2008 inblandad i en misstänkt skottlossning och misstänkt häleri i Landskrona. Enligt en artikel i Sydsvenskan från 2008 ingick de tillsammans med ytterligare en bror och tre andra unga män i ett gatugäng som kallade sig ”GATU”.

2009 dömdes Ardian Hasanaj för våldtäkt tillsammans med två andra unga män. Bland annat misstänktes de för rån och misshandel. Afrim Hasanaj, Arsim Hasanaj och Egzon Hasanaj var för sin del misstänkta för en knivattack 2015. De tre har på facebook uttryckt högerextrema och antisemitiska åsikter. Det finns relativt många människor med efternamnet Hasanaj i Sverige och alla behöver inte vara släkt. Inte heller behöver de vara identiska med de här nämnda personerna.

Polisens klanrapport

I polisens så kallade klanrapport som kom under 2020 pekas fyra familjer i Landskrona ut som kriminella. Det handlar om ett par familjer som också finns i Malmö, Zein, Hadrous och Kassem samt en familj knuten till Landskrona, Zubeidi. I Helsingborg nämns familjerna Gültekin och El Heich. Familjerna Kassem och Zubeidi är nära släkt. Albanska nätverk och familjer ingår inte i klanrapporten.

Familjen Gültekin kan kopplas till Mariastaden, Drottninghög och Fredriksdal medan familjen El Heich kopplas till stadsdelen Söder.  Familjeöverhuvudet i familjen El Heich anses ha en helt central roll i de kriminella miljöerna i stadsdelen även om han själv inte kan kopplas till någon brottslighet.

Landskrona

Under 2019 inträffade flera allvarliga våldsdåd i Landskrona. Den värsta händelsen var en kraftig explosion vid entrén till stadshuset i Landskrona. En del fönsterrutor och en staty skadades men det är oklart om det hela var riktat mot stadshuset eller inte. Polisen har rubricerat händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Det är den 7 större explosionen/bomben i Landskrona sen december 2018. Under samma tid har det också varit två skjutningar. Bara förra veckan inträffade tre händelser, en skjutning med en skadad person, en handgranat vid en fastighet och ett bombattentat mot en lägenhet. I juli var det en kraftig explosion i ett flerfamiljshus.

Polisen anser att händelserna i Landskrona 2019 hänger ihop och handlar om en konflikt mellan kriminella gäng. På grund av detta har polisen en mer aktivt riktad insats mot kriminella grupperingar i Landskrona.

Adolfsbergsnätverket

Ett nätverk som i media kallas Adolfsbergsnätverket som har letts av tre bröder med efternamnet Lala nämns i media för första gången i juni 2013 då en skjutning mellan flera individer sker på Söderskolans gård. En av bröderna är måltavla för ett mordförsök men han skjuter tillbaks och klarar sig. I november samma år hittas en de troliga skyttarna dödade på en Sadelmakaregatan i närheten av Söderskolan.

Därefter växte nätverket bland annat genom att de allierar sig med ett av de kriminella nätverken i Malmö, den så kallade M-falangen. Dessutom ska de ha haft ett samarbete med en kriminell gruppering i Landskrona. Det handlar troligen om det albanska nätverket kring familjen Hasanaj.

Adolfsbergsnätverket har inledningsvis ett samarbete med Drottninghögsnätverket men under 2017 uppstår det av någon anledning en konflikt. Sommaren 2017 inträffar först en skjutning mellan en av bröderna och några andra personer som anses tillhöra Drottningshögsnätverket.

Sprängning av polishuset

Under 2017 sprängde de också entrén till polishuset i Helingborg i luften. Tre personer åtalade för sprängdådet men bara två dömdes. Sleiman Issam El Ayoubi och en bröderna Lala, Sami-Reda Lala, dömdes till fängelse i sju år vardera för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Sami-Reda Lala är också dömd för en annan sprängning som han fick 4 års fängelse för och dessutom för ett mordförsök som gav 10 års fängelse. Hovrätten sänkte straffet för polishusbonben till sex års fängelse för Sleiman Issam El Ayoubi och fyra års fängelse för Sami-Reda Lala.

Mord

Senare samma år mördas två personer som anses vara ledande i Drottninghögsnätverket. Sivan Saadi hittades ihjälskjuten i ett grönområde i stadsdelen Drottninghög i Helsingborg den 13 maj 2017 av några personer som var ute och rastade sina hundar. Den 22 juni 2017 sköts en 25-årig till döds efter att enligt uppgifter i media ha lurats i ett bakhåll. Det var på Blåkullagatan på Drottninghög i Helsingborg som mördaren väntade utanför porten till offrets hyreshus. Enligt grannen som hittade honom var 25-åringen skjuten i huvudet med flera skott.

Adolfsbergsnätverket tros också ligga bakom morden på tre bröder från Närlunda. Runt 2015 uppstod en konflikt mellan nätverket och de tre bröderna. I Närlunda i Helsingborg var det skottlossning den 12 januari 2018. Två personer sköts varav en avled. Adrian Kovacevic skadades och Lamine Samy Haifi avled. Den sistnämnde är en av bröderna. Båda männen släpptes från fängelse sommaren 2017 efter att ha avtjänat straff för grova våldsbrott. Det finns enligt en uppgift en koppling mellan de två och den mördade i Bårslöv år 2017. En yngre bror sköts i huvudet på Domaregatan i februari men överlevde. I maj 2020 mördades den yngsta brodern, Younis Haifi, i brödratrion i en skjutning på Ragnvallagatan.

Adolfsbergsnätverket utvecklades så småningom till ett grossister inom narkotikabranschen. Det är väl då sannolikt att det samarbetade med antingen den så kallade knarkkungen Ivan Cicak eller bröderna Minasazi som genom avlyssnad kommunikation på krypterade chattsajter visat sig vara stora importörer av narkotika till Sverige.

Drottninghögsnätverket

Den 20 januari år 2018 utbröt ett bråk utanför en lokal på Västra Sandgatan i Helsingborg. Tre personer skadades och en avled senare på sjukhus. Den avlidnes namn var Oliver Lundell och han har kopplingar till Esmail Abdulhadi Mohammed. En av de skadade är Muhamed Jukic som förekommer i Lexbase och har kopplingar till de två som sköts i Närlunda den 12 januari.

Tre personer är häktade som misstänkta för mordet och mordförsöket, däribland en 17-åring som var inblandad i två knivattacker utanför Nicolaiskolan i Helsingborg i augusti. De andra två är bröder. Oliver Lundell har kopplingar till fotbollshuligankretsar kring Helsingborgs IF i likhet med den andre person som uppges vara en av de skadade, Liam Deluli. I dessa kretsar förekommer också nazister som Danny Jönsson.

Det hela verkar handla om en konflikt mellan en grupp kriminella med kopplingar till stadsdelen Drottninghög i Helsingborg och en grupp kriminella med till stor del albanskt ursprung och med kopplingar till Landskrona. Alla dödade verkar tillhöra en och samma grupp, den med koppling till Drottninghög.

En stor del av Drottninghögsnätverket åtalades under 2020 för att organiserat och systematiskt ha sålt narkotika men rätten avvisade åklagarens påståenden om ett grovt kriminellt organiserat nätverk. De beräknas ha drygt 10 medlemmar. Flera domar under 2020 gör dock att Drottninghögsnätverket försvagats kraftigt.

Förutom de våldshändelser som relateras i detta inlägg har det dessutom hänt fler saker i Helsingborg, däribland en lägenhetsexplosion, sprängladdningar mot krogar och restauranger samt attacker mot polisstationer.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Enligt polisen i Helsingborg fanns det år 2021 hela10 kriminella nätverk i Helsingborg inklusive Hells Angels MC, Bandidos MC och några släktnätverk. De ska enligt polisen också ha delvis ha delat upp staden i flera områden, Planteringen, Söder, Centrum, Stattena/Tågaborg, Laröd/Mariastaden och Drottninghög/Fredriksdal/Dalhem. Desssutom har vi nätverket kring Ivan Cicak och Minazasi-nätverket.

Läs mer:

Uppdaterat 2020-12-02, 2021-03-16, 2022-12-19