Gängland Stockholm – Rinkeby

Sen 2015 pågår en konflikt mellan två kriminella grupperingar i Rinkeby. De utvecklades parallellt efter att äldre kriminella lämnat områdets gatubrottslighet. Grupperna hamnade ganska snart i konflikt med varandra och det första mordet skedde efter att en ung man från den gruppering som numera kallas Dödspatrullen deltagit i ett rån tillsammans med personer från den gruppering som idag kallas Shottaz.

Den 22 juli 2015 rånades Forex växlingskontor i Täby av 4 personer. Efter rånet ska de misstänkta ha lämnat platsen i fyra olika fordon, två personbilar och två mopedliknande fordon. En bil och två mopeder beslagtogs senare under dagen av polis då de misstänks ha använts som flyktfordon. Gärningsmännen fick med sig kontanter från växlingskontoret och polisen rubricerar händelsen som grovt rån. En misstänkt person greps på eftermiddagen efter rånet. Han häktade senare som misstänkt för grov stöld. Om någon dömts för rånet är okänt.

Kvällen efter rånet sköts Ismail (Izzy, Eazy) Aden ihjäl i ett grönområde vid Bromsten. Han misstänks vara kopplad till rånet i Täby. Två dagar senare, den 24 juli 2015, sköts den då 16-årige Maslah Warsame ihjäl vid en mack på Brommaplan. Också han misstänks vara kopplad till rånet i Täby. Den senare kan också kopplas till ett rån mot en guldsmedsbutik i Kista Centrum den 24 maj 2015. Dömd för brott med anknytning till rånet blev Farhan Abdikarim Mohamud men då rättegången skedde efter att Maslah Warsame dött åtalades denne aldrig. Också en syster till Maslah Warsame, Siham Ali, dömdes för brott kopplade till rånet. Även rånet i Kista Centrum genomfördes av 4 personer men uppemot 5 personer utöver det anses ha hjälpt till på olika sätt.

Maslah Warsame uppges på en del nätsajter att redan som 12-åring ha varit i klammeri med rättvisan. Det verkar vara fel. Det ska istället ha varit hans yngre bror som knivhögg en polis när Maslah Warsame skulle omhändertas enligt LVU. Farhan Abdikarim Mohamud har för egen del också varit misstänkt för en gruppvåldtäkt och utretts för inblandning i ett rån i Spånga. 2014 uppmärksammades han också då han var aktiv i föreningen Tro, hopp och kärlek.

Den 2 december 2016 blev två personer skjutna på ett kafé, Mynta Café, i Rinkeby. En av dessa ska vara Faysal Aden Warsame, troligen släkt med Ismail Aden, sannolikt är de bröder. Han var också vän med Farhan Abdikarim Mohamud. Den andre dödade ska enligt Expressen vara Sakarie Aden Warsame, bror till Faysal Aden.

Den 13 december 2016, Lucia, sköts det först mot en bil i Hjulsta varvid en man blev skottskadad. Mannen, som är i 20-årsåldern, fick allvarliga men inte livshotande skador. Han sköts med fyra skott i benen. Den unge mannen var känd av polisen sen tidigare, bland annat för en del grova brott. Skjutningen har enligt media troligen med det tidigare dubbelmordet i Rinkeby att göra. Den skjutne kände de två bröder, Faysal och Sakarie Aden Warsame som mördades i Rinkeby, men personer som talat med Expressen hävdar att han inte egentligen hade nåt med dem att göra.

Vid 18-tiden på kvällen under tisdagen sköts ytterligare en man. Denna gång i Tensta och det mordförsöket har sannolikt kopplingar till skjutningen i Hjulsta. Han blev allvarligare skadad och påträffades av polisen liggande på marken en bit från själva brottsplatsen. Bland annat ska han vara skjuten i huvudet. Vittnen ska ha sett tre personer åka från platsen i en svart Volvo vid tidpunkten för mordförsöket men polisen vet inte om personerna hade med mordet att göra eller inte. Volvon hittades senare tom. Polisen upprättade vägspärrar i området och kontrollerade bilar. Två personer i 20-årsåldern greps och och anhöll som misstänkta.

I februari 2017 slog polisen till mot tre kända kriminella i centrala Stockholm. De greps på Olofsgatan dit de kommit i en vit BMW. Det fanns fyra personer i bilen men bara tre av dem var misstänkta för inblandning i dubbelmordet på bröderna Faysal och Sakarie Aden Warsame i Rinkeby den 2 december året innan. Alla tre kommer från stadsdelar i de södra delarna av Järvafältet och är kända av polisen sen tidigare. De är 19, 20 och 21 år gamla. Två av dem häktades men släpptes senare.

Förutom de tre nämnda personerna satt vid denna tid två andra personer med kopplingar till dödspatrullen häktade som misstänkta för ett mord i Tensta och ett mordförsök i Fagersjö. Förutom det nämnda mordet i Tensta och mordförsöket i Fagersjö är ytterligare ett antal incidenter och händelser troligen knutna till konflikten. Alla fyra som greps i bilen blev senare häktade för mordet på Nabil Haidar i Uppsala, se nedan. Det finns också ett mord som ägde rum i Kista den 18 juli 2016 som kan höra ihop med de andra morden, eventuellt en hämnd för mordet i Tensta.

En koppling mellan dödspatrullen eller Shottaz till morden i Tensta och Kista år 2016 är dock inte fastslagen utan det är mer en spekulation. Inte heller är det så att alla händelser dödspatrullen sägs vara inblandade i är kopplade till gängkonflikten i Rinkeby. Detta då de enligt många uppgifter åtar sig morduppdrag mot betalning.

Mordförsöket i Fagersjö som ligger i södra Stockholm skedde den den 21 januari 2017. Vittnen berättade att mannen, Said Mead, angreps av tre eller fyra personer i sin lägenhet. Han undkom genom att hoppa ner från balkongen och söka skydd på en pizzeria. Då var han svårt skadad av fyra skott i ryggen. en man anhölls som misstänkt snart efter mordförsöket.

Den 1 april 2017 mördades 40-årige Nabil Haidar. Han var välkänd i kriminella kretsar. Han var för flera år sen misstänkt för mordet på Elias Elias i garaget på Luna-gallerian i Södertälje den 7 november 2013. Dödskjutningen misstänks vara en hämnd för det mordet. Totalt greps 10 personer som misstänkta för inblandning i mordet på Nabil Haidar, fler av dem med kopplingar till den så kallade dödspatrullen. 5 begärdes häktade, 4 av dem häktades, det var Abdisamed Dahir Ahmed, Abdirahman Mohammed Ali, Mustafa Mohamed och Zakaria Amin Sheik Ahmed. Abdirahman Mohammed Ali var misstänkt för medhjälp till mord och de andra tre för mord. Alla släpptes senare och inget åtal har väckts.

Abdisamed Dahir Ahmed, Mustafa Mohamed, Zakaria Amin Sheik Ahmed och en person till ingår i det som kallas för dödspatrullen i media då de tidigare misstänkts för flera andra mord men inte kunnat bindas vid dessa. Enligt DN ska de tre 20-åringarna från den så kallade dödspatrullen som ingår bland de häktade gjort till sin affärsidé att döda för pengar. Flera ouppklarade mord, utpressningar och hot om våld, finns på den lista av brott polisen misstänker att de tillsammans med andra personer har utfört.

Bröderna Milad Niazi och Nima Niazi var misstänkta för anstiftan till mord, men blev aldrig häktade även om åklagaren begärde det. De ingår inte i den så kallade dödspatrullen men har enligt uppgift kopplingar till grov brottslighet i Uppsala. De är tidigare dömda för olika brott.

Dessutom finns en koppling mellan dödspatrullen och en 26-årig man, även han från Järvafältet, som dömts i ett annat ärende som rör grovt narkotikabrott. En av hans unga kurirer blev stoppad på E4/E20 i Botkyrka med 45 kilo hasch i bilen i juni 2017. 26-åringen också satt häktad misstänkt för ett mordförsök och ett grovt vapenbrott i Malmö under sex veckor under 2016, men mordet gick inte att lösa. Åklagaren lade ner förundersökningen.

Ett annat mord som sannolikt kan kopplas till dödspatrullen är mordet på Isa Saliba i Järfälla den 21 maj 2017. Han var vid tillfället 18 år gammal och skriven i Rinkeby

23 oktober 2017 skadesköts en ung man i Rinkeby. Han anses ha kopplingar till  dödspatrullen. Han tycks ha överlevt på grund av att han bar skottsäker väst.

Natten till den 28 december 2017 greps tre personer misstänkta för grovt narkotikabrott. I samband med gripandet gjorde polisen också husrannsakan på två adresser norr om Stockholm. Där hittade polisen, enligt Aftonbladet, drygt 25 kilo amfetamin i beslag. Gatuvärdet för det beslagtagna amfetaminet är flera miljoner.

Dagen efter ska polisen även ha gripit en taxichaufför som misstänks ha varit kurir och haft stora mängder amfetamin i sin bil. De gripna männen, Alfred Wennberg, Mustafa Mohamed, Abdisaye Dahir Ahmed och Abdoulyae Joof, häktades som misstänkta för grovt narkotikabrott.

Mustafa Mohamed och Abdisaye Dahir Ahmed ingår i den grupp som polisen misstänker ligger bakom ett tiotal mord i Stockholmsområdet och som kallas dödspatrullen.

Tre dagar efter knarkrazzian, på nyårsafton 2017 sköts en man, Karar Almohamed, som var kopplad till det kriminella nätverk som kallas dödspatrullen, ihjäl i ett parkeringshus i Rinkeby. Personer som tillhör det rivaliserande nätverket Shottaz anses ligga bakom mordet. Karar Almohamed hade tidigare dömts för en lång rad brott, däribland ett guldrån i Kista i maj 2015 tillsammans med Osman Öcal.

Hämnden för mordet i parkeringshuset kom snart för den 8 januari 2018 sköts en ung man i 25-årsåldern, Hamza Abdi, ihjäl på en pizzeria i Rinkeby. Den skjutne mannen var känd av polisen sen tidigare och hade begått en rad olika olika brott. Två eller tre personer var enligt Aftonbladet delaktiga i skjutningen, en skytt och två medhjälpare. Abdi var en person som hade kopplingar till båda sidor i konflikten i Rinkeby, en oberoende kriminell kan han kanske kallas. Fler personer har häktats som misstänkta för inblandning mordet, däribland en bror till Karar Almohamed med namnet Hussein Fadhil Hussein Al Mohamad. Andra häktade är Said Mohamed Ali och Ilqar Amanov.

Klart är att många av de mord som kopplas ihop med den så kallade dödspatrullen inte alls måste ha med dem att göra. Kopplingarna är svag och ofta av ren rykteskaraktär. Väldigt få av dem är uppklarade och det lär nog förbli så. En känd person som stadigt kopplas ihop med gängkonflikten i Rinkeby är rapparen Jaffar Byn som verkar tillhöra den sida som kan kopplas till Shottaz men det hela är mycket oklart. Klart är att han hotats och förnedrats av folk som anses ha koppling till dödspatrullen och klart är att polisen inte tycks gilla honom.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements