Den värsta gängkonflikten i Malmö

Enligt journalisten Joakim Palmkvist som skriver i Sydsvenskan är den blodigaste gängkonflikten i Malmö en konflikt mellan ett kriminellt nätverk kring Daniél Johansson Petrovski (Dani J) och det kriminella nätverket kring Amir Mekky. Han kopplar ihop 8 mord med denna konflikt. Flera av morden har också koppling till Brøndbyrånet.

Den tidigaste riktig allvarliga händelsen konflikten skedde 2018-06-07 då en bror till Dani J kidnappades  av flera män och fördes iväg i en hyrd vit skåpbil. De som hade hyrt bilen greps, och en medmisstänkt som fångats på en övervakningskamera greps också. Amir Mekky anses ha varit den som beställde kidnappningen. När han greps var han i samma bil som en annan ung man, Zakaria ”Zaki” El Khayyati, vilken enligt Sydsvenskan och Palmkvist sköts ihjäl mindre än en månad senare på Von Rosens väg. Flera personer har dömts för inblandning i det mordet, däribland den inhyrda mördaren Samir Berglund från Gävle och Bashkim Sylejmani.

Brodern till Dani J släpptes några dagar efter kidnappningen, men en form av symbol inristad på kroppen. Rykten i Malmö gör gällande att en lösensumma betalats. Brodern till Dani J säger inget i förhören och ingen har åtalats för kidnappningen.

Den 18 juni gör ett försök att mörda Amir Mekky utanför ett spelcafé. Han klarade sig med en kula i benet men tre andra personer dog och ytterligare två skadades. Enligt Palmkvist var skjutningen en hämnd för kidnappningen på Dani J:s bror som ska vara utförd eller beställd av Mekky.

Den 3 juli 2018 mördades på Mahmoud Shakir efter att han gått runt och skrutit med att han tagit på sig ett uppdrag att mörda Mekky. Han mördades av Zakriya Mezar, enligt Palmkvist troligen på uppdrag av Mekky.

Den 11 juli 2918 hittas en drunknad man i kanalen i Västra Hamnen. Mannen tillhörde enligt Palmkvist Dani J:s kretsar. Detta tror Palmkvist är en hämnd från Mekky. Mordet ska också ha en koppling till Brøndbyrånet. Den 16 juli inträffar mordet på Zakaria ”Zaki” El Khayyati.

En man vid namn Amin Kazaz skjöts ihjäl den 4 september 2018. Han ska enligt uppgift ha varit inblandad i kidnappningen och tillhör alltså Mekky-grupperingen. Han ska ha kommit med uppgifter om var brorsan hölls gömd. Den man som som häktades för mordet tillhör Mekky-grupperingen så han mördades kanske för att han pratat. Kazaz uppges också ha kopplingar till kriminella i stadsdelen Lindängen och ett gängs som kallas Krokodilerna.

Först den 28 augusti 2019 inträffar nästa mord enligt Palmkvist. Karolin Hakim skjuts ihjäl, men tilltänkt offer var hennes man Naief Adawi. Mordet har klara kopplingar till Brøndbyrånet och killen som drunknade i kanalen men enligt Palmkvist även till Dani J. Att detta mord hör till konflikten mellan  Dani J och Amir Mekky verkar faktiskt ganska tveksamt.

Den 31 oktober 2019 skjuts Achraf Tofigh ihjäl. Enligt Palmkvist är han Mekkys ”bankir”. Han ska ha gjort ett antal resor till Dubai där ju Mekky senare greps. En stund före dådet kontrolleras två bilar rutinmässigt av polisen. I fordonen sitter då bland annat ett par bröder som knyts till knarkhandel i stadsdelen Lindängen. Tillsammans med dem identifieras också en 21-åring som blir mer intressant först dagen efter. Flyktbilen, en BMW, hittas parkearde på en privatpersons mark på Särslövsvägen strax öster om Malmö. I anslutning till fordonet hittas också ett skjutvapen.

Polisen lämnar allt så orört som möjligt och bevakar därefter bilen. Senare samma dag dyker det upp en ung man, den 21-åring som kontrollerades av polisen dagen innan. Han är där för att hämta vapnet och grips på platsen.

Det sista mordet som enligt  Palmkvist kan kopplas till konflikten är mordet på Flamur Beqiri i London i december 2019. Han ska ha varit vän med både Naief Adawi och Daniél Johansson Petrovski. Adawi var i London och besökte Beqiri under julhelgen precis innan den sistnämnde mördades. Om Palmkvist har fel om mordet på Hakim och mordförsöket på Adawi så hör inte heller detta mord till konflikten mellan Dani J och Mekky-grupperingarna.

Enligt vissa uppgifter kan Dani Johansson Petrovski kopplas bakåt till den så kallade M-falangen.

För närvarande sitter i stort sett alla ledande personer som kan kopplas till Mekky-grupperingen i fängelse eller häkte i Sverige eller andra länder. Sen några dagar tillbaka är också flera ledande personer i Dani J-grupperingen häktade.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!