Tidigare SD-politiker en av de häktade för gängskjutning i Värnamo

Fem personer häktades på måndagen för inblandning i skottlossningen och knivbråket i Värnamo i fredags. Flera personer fick föras till sjukhus med skott- och knivskador och ett antal gripanden gjordes. Fem av de nio gripna har nu häktats som misstänkta för mordförsök. De övriga fyra som tidigare varit anhållna är fortfarande misstänkta. Två av de dem är fortsatt anhållna och kan eventuellt begäras häktade vid ett senare tillfälle. De övriga två försattes sent på söndagen respektive tidigt på måndagen på fri fot.

Endast en av de häktade har tidigare dömts för allvarliga brott. Det är den tidigare Sverigedemokratiske politikern Robin Natzén, 29 år gammal. Han är häktad som misstänkt för mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan i fredags. Förnekar brott. Tidigare dömd för grovt vapenbrott, narkotikabrott och rattfylleri i bl.a. den stora vapenhärvan i Gnosjö. Greps och häktades nyligen också misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse men släpptes sedan ur häktet, dock med kvarstående misstankar. Han anses också ha koppling till flera tidigare skjutningar i Värnamo med inga formella misstankar knutna till dessa föreligger.

Natzén är idag sergeant of arms i Cobra MC i Lagan en bit söder om Värnamo, formellt i Ljungby kommun. Cobra MC (tidigare No Agony MC) är ett så kallat probationary chapter i Bandidos MC. I klubben är Jimmy Carlqvist president. Han var för cirka tio år sen medlem i nazistiska Blood & Honour. Innan dess var både Carlqvist och Natzén medlemmar i Nationalsocialistisk front.

Den exakta orsaken till sammandrabbningen i fredags är än så länge okänd, men Robin Natzén verkar ha tillhört den ena sidan i uppgörelsen och de flesta andra av de övriga fyra häktade den andra sidan:

Xhevat Morina, 50 år, är häktad som misstänkt för mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan i fredags. Tidigare dömd för våld mot tjänsteman när han på Värnamo sjukhus slog en läkare med knytnävsslag i ansiktet och sparkar i magen. Han dömdes i tingsrätten till 3 månaders fängelse för misshandel. I hovrätten fick han nedsatt straff, skyddstillsyn. För fem dagar sen förstördes hans bil i en anlagd brand på Doktorsgatan vid Värnamo sjukhus.

Sami Baruti 24 år. Häktad som misstänkt för två fall av mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan i fredags, samt mordförsök utanför Värnamo sjukhus samma dag. Tidigare straffad för brott mot vapenlagen. Har tidigare varit utsatt för mordförsök.

Petrit Baruti 20 år. Häktad som misstänkt för två fall av mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan i fredags. Han är bror till Sami Beruti. Inga tidigare domar.

Kenny Nguyen 22 år. Häktad som misstänkt för två fall av mordförsök i korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan i fredags. Förnekar brott. Inga tidigare domar. Verkar vara en framgångsrik lokal fotbollsspelare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements