Aktiehandlare dömd för aktiefiffel

En erfaren aktiehandlare har dömts för att ha manipulerat aktiekursen i North Chemical AB/Clemondo Group AB. Ärendet är det första som avgörs efter att lagen om marknadsmanipulation skärptes i februari i år och i enlighet med den nya lagen. Mannen som dömdes i tisdags fick villkorlig dom och böter på 32 000 kronor för brott av normalgraden. Om straffet bedömts som grovt hade maximistraffet varit 6 månaders fängelse.

Mannen dömdes för marknadsmanipulation efter att ha handlat 33 poster om 100 aktier i First North-noterade North Chemical AB/Clemondo Group AB under perioden 8 maj till den 21 juni 2017. Köpen skedde till ett högre pris än senast betalt innan dessa köp. De anses också ha skett utan kommersiellt syfte i förhållande till marknaden:

Mannen har under förhandlingen vitsordat att han handlat dessa poster men förnekar att köpen skett utan kommersiellt syfte i förhållande till marknaden samt förnekat att han medvetet gett vilseledande signaler avseende priset på aktierna. Han anser även att sanktionsavgiften är oskäligt hög.

Nasdaq Stockholmsbörsen var först att notera mannens handel och rapporterade detta till Finansinspektionen. Börsen ansåg att mannen utmärkt sig genom att handla små poster i aktien och ofta stå för dagens högsta kurs. Sju av nio av de observerade handelsdagarna har mannens avslut varit dagshögsta. Börsen drog slutsatsen att mannen genomfört transaktionerna för att höja kursen i syfte att skapa en missvisande bild för övriga i marknaden av kursutvecklingen i bolaget.

Handeln har därför gett falska eller vilseledande signaler avseende priset på aktierna, vilket den dömde och erfarne aktiehandlaren enligt domen förstått. Han hade också ett mycket betydande innehav av aktier i bolaget. Aktiekursen höjdes genom mannens handel med 6 procent.

Clemondo startades 1952 och säljer rengöringsmedel under varumärkena Lahega, Liv, och Strovels samt tar fram rengöringsmedel för kundernas egna varumärken.

De tio största aktieägarna i Clemondo Group AB är Nortal Investments AB (Karl Staffan Persson) med 27,62 % av aktier och röster, LMK Forward AB (Peter Ragnarsson) 20,13%, Hasselgården Holding AB (Torbjörn Lindgren) 10,09 %, Fredrik Grevelius 5,36 %, Avanza 5,05, Michael Karlsson 2,91, Ingo Invest AB (Erik Jan Åfors) 2,51 %, Nocroc Ventures AB (Peter Ragnarsson) 1,96%, Mikael Hägg 1,71 % och Roland Schylit 1,71 %.

I styrelsen för bolaget sitter Torbjörn Lindgren, Michael Engström, Cecilia Lager och Camilla Dahlin samt två arbetstagarrepresentanter.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!