Gängland Stockholm – Sollentuna/Edsberg

Enligt polisen finns det två kriminella nätverk i Sollentuna, ett i Tureberg med en familj i centrum och ett i Edsberg, också det med en familj i centrum. Familjen i Edsberg bär familjen namnet Nader enligt uppgifter i media. Tre familjemedlemmar utpekas av Expressen som ledande i nätverket:

Agid Nader Kader, Edsbergsnätverket

Ledare som är dömd för bland annat utpressning och försök till grov utpressning till fängelse sammanlagt fem år och sex månader. Förekom då, 2018, under 18 avsnitt i belastningsregistret och är bland annat dömd i Norge 2011 för grov misshandel, människorov och olaga frihetsberövande till fängelse i fem år. Expressen har sökt Agid Nader Kader.

Akram Nader, Edsbergsnätverket

Ledare som 2017 dömdes till fängelse i ett år och fyra månader för bland annat försök till grov utpressning, stämpling till övergrepp i rättssak, stöld och falsk tillvitelse. Säger till Expressen att han inte är ledande i något kriminellt nätverk: ”Jag har hamnat snett i livet och det har varit mycket våld i mitt liv. Nu vill jag bygga upp saker och ting igen och har börjat tänka i andra banor.”

Kawa Nader, Edsbergsnätverket

Ledare som 2015 dömdes till fängelse i ett år och två månader för grov misshandel, våldsamt upplopp och ringa narkotikabrott. Tidigare dömd för bland annat olaga tvång, försök till utpressning, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott. Förnekar ledarskap och förnekar att nätverket finns.

Kawa och Akram Nader är söner till Agid Nader Kader. Edbergsnätverket (som också kallas Tigrarna) var tidigare kända för både flera skjutningar och dessutom handgranatsdetonationer. Dessutom finns kopplingar till en reservdelsfirma för bilar inne i centrala Stockholm, Östermalms Bilvård AB, som ägs av Roni Nader, ytterligare en son till Agid Nader Kader..

Ihop med Agid Kader Nader dömdes också en son till honom, Roni Nader född 1991, år 2011 för brotten i Norge. Roni Nader förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret med start 2007. Dömdes ihop med fadern till fem års fängelse för människorovet och misshandeln i Norge och har även dömts för narkotikabrott.

I övrigt är de flesta av de som av polisen och Expressen uppges ingå i Edsbergsnätverket i allmänhet inte straffade för några allvarligare brott. En man som är född 1982 är dömd för narkotikabrott och vapenbrott.

I maj 2013 var det ett antal skottlossningar i Edsberg mellan olika rivaliserande kriminella nätverk. Sannolikt var personer ur Edsbergsnätverket inblandade, bland annat så tycks det ha skjutits mot Roni Naders bostad. Därefter har det varit skottlossning i Edberg minst en gång per år fram till 2017.

Brotten som Akram Nader dömdes för år 2017 handlar om bombattentat och försök till utpressning mot en bilfirma i Åkersberga.

Natten till den 15 december 2016 exploderade en handgranat vid en bilfirma i Åkersberga och i ett meddelande hotades en av firmans ägare med våld mot honom och hans familj. redan i början av december hade bilfirman fått SMS med krav på pengar. Den hade också uppsökts av tre män i mörka kläder den 5 december.

I januari 2017 avlossades flera skott mot en annan av bilfirmans ägare utanför dennes hem i Danderyd. Skytten var en maskerad man. En månad senare överfölls samme man av en batongbeväpnad främling. De som stod bakom hoten krävde 800 000 kronor av bilfirman.

Innan de två, förutom Akram Nader också Lanko Aziz, dömdes hade ytterligare fyra personer med inblandning i utpressningshärvan dömts (en av de 5 dömda i den tidigare rättegången var Akram Nader). Förutom försök till grov utpressning mot bilfirman dömdes några av männen även för hot och misshandel av en byggföretagare i Södertälje. Lanko Aziz är den man som mördade Lejonen utpekade ledare Merhawi Aregai och en person till på Själlandsgatan i Kista. Han är också dömd för utpressning mot ett bilföretag i Sollentuna:

30-åringen som åtalats för dubbelmordet i Kista i våras är även misstänkt för ett attentat i Sollentuna.
Enligt åtalet sprängde han en handgranat utanför en bilfirma, sköt flera skott mot fasaden och pressade handlaren på 700 000 kronor.

Männen var dessutom inblandade i brott mot ytterligare två bilföretag, ett i Botkyrka och ett i Skärholmen. I samband med utpressning mot bilfirman i Botkyrka sprängdes totalt tre handgranater under 2016.

Agid Nader Kader dömdes i en tidigare rättegång än den som Akram Nader dömdes. Han dömdes för utpressningsbrott och våld i sådant sammanhang. Det handlade om utpressningen mot bilföretagen i Botkyrka och Skärholmen samt mot byggföretagaren i Södertälje:

Tingsrätten dömer nu den 45-årige Sollentunabon till fyra års fängelse. Han döms inte enbart för utpressningsförsöket mot Södertäljeborna utan även mot en bilhandlare i Botkyrka, där för övrigt två handgranater detonerat under den aktuella brottsperioden.

Dessutom döms två av mannens söner till fängelse i 1 år och 4 månader respektive 8 månader för utpressningsförsök riktat mot en bilfirma i Åkersberga i december 2016.

Även två andra män inblandade i brottsligheten döms till 1 år respektive 8 månaders fängelse.

Totalt rörde det sig om tre fall av utpressningar mot olika målsägare utspridda i länet: Södertälje, Botkyrka, Åkersberga. Totalt fem handgranatsdetonationer och två skjutningar har inträffat mot målsägare inblandade i målet. En av handgranatsprängningarna har inträffat i Södertälje.

I övrigt dömdes också en vi domen 46-årig stockholmsföretagare för anstiftan av försök till utpressning. Förekom innan domen under 22 avsnitt i belastningsregistret, mestadels trafikbrott samt ett häleribrott. Har stora skulder. En då 55-årig fabrikör som driver (drev?) en fabrik i Södertälje dömdes också. Förekommer under 5 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes 2006 till 3,5 års fängelse för grovt skattebrott och bokföringsbrott.

En 32-åring som omnämns i media med anledning av utpressningen mot byggföretagaren tycks inte ha dömts alls. Han förekom innan den aktuella utredningen under 32 avsnitt i belastningsregistret, däribland våldsbrott, dopningsbrott, stöld och narkotikabrott. Inte heller den son till Agid Nader Kader, Roni Nader, som omnämns i samband med utpressningen mot byggföretagaren tycks ha dömts för detta. Han var dock sannolikt en av dem som dömdes för utpressningen mot bilhandlaren i Åkersberga.

Efter domarna mot männen i familjen Nader Kader tycks skjutningarna i Edsberg ha upphört.

En bror till Lanko Aziz mördades i början av juni 2018 i Barkarby.

 

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!