Gängland Stockholm – Sollentuna/Tureberg

I Sollentuna finns enligt Stockholmspolisen två kriminella nätverk. Det ena är ett sen länge väletablerat kriminellt nätverk. Polisen kallar det senare nätverket för Turebergsnätverket efter stadsdelen Tureberg där den mest kända gatan heter Malmvägen. I Expressen uppges att nätverket främst handlar om en enda familj:

En släkt i Sollentuna som i flera generationer kopplats till tung brottslighet pekas av polisen ut som det kriminella Turebergsnätverket. Redan i slutet av 1970-talet kopplades familjemedlemmar till brott. Då genom narkotikahandel i den så kallade ”Turkligan” som var verksamma under samma tid som narkotikanätverket ”Skomakarligan”. 2002 dömdes flera familjemedlemmar för det så kallade Rinkebymordet. 2010 dömdes ytterligare medlemmar för en omfattande narkotikahärva med kokain och cannabis. Idag syns en yngre medlem i rapvideor med texter om gängliv i Sollentuna med skyddsvästar och vapen. I en av filmerna skymtar en person som har en stor ryggtatuering med släktnamnet.

Släktnamnet är Yildiz. Historien om släkten visar dock att att bara för att någon bär efternamnet så är den ingen brottsling. Men enstaka medlemmar i släkten har vari brottslingar sen de kom till Sverige på 1970-talet. På den tiden i ett kriminellt gäng som gick under namnet Turkligan trots de som ingick i den kriminella grupperingen främst var kurder.

Bill och Bull

Många av Turkligans affärer gjordes upp på en restaurang som hette Bill och Bull i Sollentuna. Ägaren hette Tefik och han var bekant med en man som i ett radioprogram om det hela kallas ”Ian”. Tefik byggde sedan, enligt ”Ian” upp ett nätverk, en liga, som tog in heroin från Turkiet.

Ligan ansågs vara väl sammansvetsad och mycket centralstyrd av en enda man. 4 personer var centralgruppen, Knife(?), Gildis (Yildiz), Tefik, ”Ian”.  De använde också en lägenhet i Vårby söder om Stockholm i verksamheten. En man som levde ett lugnt familjeliv där fungerade som gängets lagerhållare. Denne man greps i en taxi när han transporterade heroinet till huvudmännen i Sollentuna. Det var 1979. Ett paket med över 1 kilo heroin hittades i bilen. Därefter gjordes tillslag på en lång rad adresser runt omkring i Stockholm.

Sammanlagt greps 28 personer på några dagar som misstänkta för inblandning i affären. Alla de centrala personerna greps den första dagen förutom ”Ian” som var i Turkiet där han stannade tills 1980 då han återvände frivilligt. Sammanlagt var det 42 häktade personer.

Den totala mängden heroin de dömdes för var 36 kilo. Polisen uppskattar att det egentligen handlade om dubbelt så mycket. Fängelsestraffen blev totalt 205 år. ”Ian” fick 8 års fängelse. Han förnekade kraftigt att han hade någon som helst ledande roll. Han dömdes som varande den ledande personen trots att han då bara var 18 år.

Rinkebymordet

Den mest kända händelsen som familjen Yildiz varit inblandad i är dock Rinkebymordet. Den 25 februari 2002 sköt den då 17-årige Orhan Yildiz och den 19-årige Radu Acsinia mot varandra på Malmvägen i Sollentuna. Ingen av dem träffades av några skott. Dagen efter sköts Radu Acsinia ihjäl.

Polisen grep snabbt tre bröder. Özkan, Önder och Orhan Yildiz samt en av deras kusiner Ayhan Yildiz som misstänkta för mordet. I oktober 2002 när rättegången genomfördes erkända Orhan Yildiz att han var den som sköt och Ayhan Yildiz erkände att han var på platsen. Özkan och Önder Yildiz förnekade att de var på platsen och hävdade att de var i Gävle när mordet skedde. Flera vittnen kunde bekräfta att de var i Gävle. Trots detta dömdes Özkan och Önder Yildiz till 10 års fängelse för mord. Orhan Yildiz och Ayhan Yildiz fick 4 års sluten ungdomsvård för inblandning i mordet. I hovrätten fick Özkan livstids fängelse.

Oskyldigt dömda

I stort sett allt tyder på att Özkan och Önder Yildiz blev dömda på tvivelaktig basis. Inga bevis fanns för att de skulle ha varit närvarande vid mordet och ingen person kunde placera dem i Rinkeby vid den tidpunkten. De tidiga vittnesmål som pekade ut dem som närvarande vid mordet har visat sig vara falska och vittnen har dragit tillbaka sina utpekanden. De var inte kända från brottsliga sammanhang och kunde belägga att de var i Gävle. Deras yngre bror Orhan Yildiz erkände mordet:

Han heter Orhan Yildiz och han fyllde nyss 18 år. Han har erkänt att det var han som mördade 19-årige Radu Acsinia. Han sköt honom med elva skott. De sista när offret försvarslös låg ner på marken. På grund av sin låga ålder dömdes Orhan Yildiz till endast fyra års sluten ungdomsvård. Samma straff fick hans kusin Ayhan, som följde med honom i bilen till mordplatsen och som åkte med honom därifrån efter mordet. Men Orhans äldre bröder Özcan och Önder Yildiz dömdes till livstids fängelse respektive tio års fängelse för mordet. Svea hovrätt menar att Özcan och Önder var med på mordplatsen. Men ingen, inte en enda person, har kunnat peka ut Özcan och Önder på platsen.

Özcan och Önder döms för mordet eftersom deras mobiltelefoner fanns i närheten av mordplatsen. Och eftersom en farbror till dem i ett polisförhör säger sig ha hört av ”någon eller några” av bröderna att Özcan och Önder var med. Men indicierna mot dem faller sönder i smulor när man granskar dem närmare. Expressen ska de kommande dagarna visa att det kan finns en helt annan sanning, som åklagaren och Svea hovrätt blundat för. Orhan Yildiz har erkänt att han mördade Radu Acsinia.

Rasistiskt övergrepp

Många personer med insyn i Rinkebymordet och familjen Yildiz menar att det hela var ett rasistiskt övergrepp och att de inte hade dömts om de hade haft efternamnet Svensson:

Det går att göra något åt det här, anser Vahe Avetian. Han berättar att de för några år sedan hade ett antal brottsförebyggande projekt igång på Malmvägen och att det gav tydliga resultat.

– Polisstatisktiken visade på en tydlig nedgång för kriminaliteten för första gången på 30 år här. Och då drog man in anslagen.

Han känner förtvivlan inför det som nu sker. Påpekar att de projekt som var igång var lönsamma för såväl samhället i stort som för kommunen.

– Brottslighet och kriminalitet kostar ju stora summor. Men de ser så kortsiktigt på alltihop. ”Jaha, brottsligheten går ner på Malmvägen. Men då behövs ju inte de där brottsförebyggande åtgärderna längre.”

Han liknar rättegången där de fyra unga kurderna dömdes till maximala straff för mordet vid t-banestationen vid en film:

– Några vita gubbar som sitter på ena sidan och de där djuren i en bur framför dom. Unga lågutbildade svartskallar som inte har något att sätta emot. Chanslösa. Främmande figurer som döms i klump.

Tar du inte i väl mycket nu?

– Jag sa ju som i en film. Dramatiserat. Men tror du att du som etablerad välutbildad svensk hade blivit dömd på det dom hade mot Özcan och Önder?

Margareta Wadstein har många års erfarenhet som domare. 1998 tillträdde hon som diskrimineringsombudsman (DO). Fem år senare sade hon:

– Fortsätter det så här blir det rasupplopp även i Sverige.

Özkan Yildiz straff har senare omvandlats till 22 års fängelse.

Förlorat alkoholtillstånd

2009 förlorade Bedirhan Yildiz alkoholtillståndet för sina krogar i Gävle på grund av personliga skulder:

Socialnämnden i Gävle beslutade i onsdags att dra in serveringstillståndet för bolaget Tre i ett i Gävle som driver Pitchers och Cava. Styrelseledamoten Bedirhan Yildiz är ansvarig för krogen och har de senaste månaderna ägt bolaget tillsammans med familjemedlemmar.

Socialnämnden menar att han inte lever upp till de skötsamhetskrav som alkohollagen ställer på den som driver restaurang och har serveringstillstånd. Bland annat fann de i sina kontroller att han hade aktuella skulder på 58 000 kronor, bland annat 17 felparkeringsavgifter som han drog på sig mellan mars och september i år. Företaget har också haft skatteskulder, som de betalat av först efter ultimatum, så kallade förelägganden, från kommunen.

Ett par dagar innan nämndsmötet fick socialnämnden in papper om att Bedirhan Yildiz sålt sina aktier och klivit ur bolaget. Men det fick dem inte att ändra sig.

– Det finns anledning att fundera på om det här är en bulvanlösning för att försöka undkomma indragning av tillståndet. Liknande saker har hänt i bolaget tidigare, att en styrelseledamot med skulder hoppat av i sista stund, säger socialnämndes ordförande Maritha Johansson (V).

Även företaget bakom krogarna hade skatteskulder.De släpade stadigt efter med betalningarna och först när de fick förelägganden betalades skatterna.

Narkotikabrott

2010 dömdes ett par familjemedlemmar i ett större narkotikaärende med koppling till Gävle och Sollentuna:

Gävlepolisen visste genom spaningar att han hade beställt narkotika från Holland. När leveransen kom slog man till och beslagtog en bil i Vallentuna. Samtidigt greps en 66-årig holländare och en 31-åring från Sollentuna.

I bilen hittades 1,98 kilo kokain och 19,7 kilo hasch. Några timmar efter att bilen stoppats greps en 38-årig tidigare krögare på sin hemadress i Gävle:

38-åringen har drivit en restaurang i Gävle i flera år.

En period satt han i restaurangbolagets styrelse.

38-åringen och 31-åringen greps redan i oktober misstänkta för grovt narkotikabrott vid Öresundsbron i Skåne. Men då räckte bevisen inte för att hålla dem kvar.

På måndag kommer de att åtalas. Fälls de kan det handla om närmare tioåriga fängelsestraff.

31-åringen är brorson till Gävlekrögaren. Totalt dömdes 5 personer för brottet. Krögaren och brorsonen dömdes till 10 års fängelse var, en tredje man, den nederländske kuriren, till fem års fängelse och de andra två till åtta månader var.

Mordet på Malmvägen

Sommaren 2019 sköts två unga män som tillhör nätverket med automatvapen, varav den yngste, Vedat Yildiz som bara var 17 år, dog på platsen. Under våren 2020 har bland annat en man som pekas ut att tillhöra nätverket suttit häktad misstänkt för grovt vapenbrott, men han försattes på fri fot i somras och misstankarna mot honom har försvagats.

En del medlemmar i familjen Yildiz bär idag efternamnet Berg. Ett mycket stort antal av släktens medlemmar förekommer som straffade för brott i Lexbase. Alla med namnet är dock inte släkt med varandra.

Rent allmänt tycks det som om Turebergsnätverket håller sig undan konflikter med andra kriminella grupperingar. De lever sitt liv för sig själva.

Läs mer:

Läs också: Christian Holmén & Dick Sundevall, Tre bröder, 2005, som handlar om Rinkebymordet.

Uppdaterat 2020-11-21