Hamid Zafar demonstrerar sin okunnighet och sina fördomar

Hamid Zafar skriver om tolerans och rasism i Sverige i en krönika i GP. De mesta blir fel. Exempelvis så råkar det vara så att 20% av Sverige befolkning alltid uttryckt rasistiska åsikter men de har trots det röstat på socialdemokraterna eller nåt annat parti. Detta då röstning i Sverige förr i tiden styrde av ekonomiska frågeställningar. Ingen kunde mobilisera väljarna utifrån rasistiska ståndpunkter.

De är alltså ingen som påstår att 20% av Sveriges befolkning plötsligt blivit rasister vilket Zafar hävdar. Han hittar helt enkelt på detta då han inte begriper verkligheten och inte har kunskap nog. Utifrån sina fördomar och sin okunskap menar han därför att folk inte röstar på sverigedemokraterna (SD) på grund av att de är rasister. Men verkligheten visar att det son hänt är att SD lyckats mobilisera väljare med rasismen som grund. De 20 % som är rasister och som alltid varit rasister stöder idag SD. De har främst drabbat socialdemokraterna. Han menar vidare att det i själva verket är så att alla svenskar är intoleranta och rasistiska, speciellt om de faktiskt kommer i kontakt med invandrare (att forskning visar att det är tvärtom, den som har mycket kontakt med invandrare är mindre rasistisk skiter han fullständigt i eller känner inte till)

Vidare påstår han felaktigt att Majorna är den stadsdel som har lägst andel invandrare i Göteborg. Det är dumheter. Zafar ljuger, sannolikt på grund av okunskap och oförmåga att ta reda på hur verkligheten ser ut. Lägst andel invandrare har överklasstadsdelar och medelklasstadsdelar i västra Göteborg. Sen påstår han att Hyresgästföreningen rapport om segregation påstår att det bara krävs 4 % utomeuropeiska invandrare för att svenskar ska lämna stadsdelen. Det står så, men samtidigt står det att det kan vara 19 % i vissa områden. Andra rapporter tyder snarare på att det handlar om att folk flyttar på grund av ekonomiska orsaker samt att etnicitet och andel invandrare (utom-europeiska eller andra) inte spelar nån roll.

Samtidigt är påståendet också helt falskt. Det finns inte ett enda stadsdelsnämndsområde i Göteborg som har under 4 % utomeuropeiska invandrare. Det finns dock stadsdelar med lägre andel än 4% och det är främst överklass- och medelklasstadsdelarna längs kusten i Västra Göteborg och på västra Hisingen samt landsbygdsområden i Angered och på Hisingen. I centrala Göteborg lyser såna områden med sin frånvaro, där är det över 4 % utom-europeiska invandrare i de flesta områden. Exempelvis kan det nämnas att Krokslätt i centrala Göteborg har mer än 10% utom-europeiska invandrare och det finns väl ingen som tror att svenskar flyttar därifrån på grund av att det finns för mycket invandrare. Primärområdet Majorna har 5 %. Att svenskar skulle lämna alla andra stadsdelar i Göteborg förutom överklasstadsdelarna i väster är helt enkelt inte möjligt och inte heller sant.

Hamid Zafar snackar alltså i huvudsak skit i sin kolumn, sprider falska uppgifter och lögner. Det är inte sant att svenskar i gemen är rasister vilket är hans tes. Det är inte sant att svenskar flyr en stadsdel om det finns mer än 4 % utomeuropeiska invandrare. Det är inte sant att Majorna har lägst andel invandrare och lägst stöd för SD (lägst stöd för SD finns i överklassområdena i västra Göteborg). Det är inte sant att svenskar främst är solidariska på avstånd.

Läs mer:

 

 

Advertisements