Gängland Stockholm – Vinsta

Nätverket i förorten Vinsta har enligt tidningen Expressen huvudsakligen tjänat pengar på inkomster från narkotikaförsäljning. Två av de som utpekas som ledargestalter i media, Harris och Dennis Österdahl, dömdes 2017 till fängelse för grovt narkotikabrott. Bland annat använde de Facebook för att marknadsföra sin försäljning. När kunderna beställde över en viss vikt ingick hemkörning. Polisen pekar enligt Expressen ut elva personer som medlemmar i det som de kallar Vinstanätverket, samtliga dömda för brott, däribland grovt vapenbrott, försök till rån, grovt narkotikabrott, misshandel och människorov.

Harris Österdahl dömdes 2017 dömdes för att ha haft en ledande roll i en narkotikahärva. Han dömdes för givande av muta, olovlig körning, grovt narkotikabrott, vapenbrott, dopningsbrott och brott mot vapenlagen till fängelse i fyra år. Han förekommer sen tidigare under 21 avsnitt i belastningsregistret och har sen 2013 dömts till fängelse vid tre tillfällen. Enligt uppgifter i Expressen förnekar han all kännedom om nåt kriminell nätverk och att han på något sätt skulle vara en ledarfigur.

Dennis Österdahl dömdes 2017 tillsammans med sin bror för att ha haft en ledande roll i knarkhärvan. Han dömdes till fängelse i tre år och nio månader för att ha varit initiativtagare och organisatör. 2016 dömdes för vapenbrott, ringa narkotikabrott, rattfylleri, grov olovlig körning, narkotikabrott och häleri. 2013 dömdes han för bland annat förberedelse till narkotikabrott.

Tillsammans med bröderna Österdahl dömdes ytterligare tio personer för inblandning i narkotikahärvan 2017. Två av dem var kvinnor och flertalet hade traditionellt svenska efternamn som Bäck, Carlsson, Fredin och bara en hade ett utomeuropeiskt efternamn, Shafie. Andra efternamn på de dömda var Weidlertz, Golus, Perlmann, Mahmood och Jensen. Det är väl sannolikt de flesta av dessa 12 åtalade (varav två köpare) och 11 dömda personer som av Expressen och polisen anses var ett kriminellt nätverk. Ärligt sagt känns det något löjligt. Bara för att de känner varandra och har dömts för ett brott tillsammans så utgör de knappast något kriminellt gäng. Att det skulle finnas ett kriminellt nätverk med bas i Vinsta förefaller helt enkelt mest som ett påhitt.

Vinsta ligger i Stockholms västra delar, Vällingby, och består til stor del av radhus- och villabebyggelse men har också lägenhetshus.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!