Gängland Göteborg – Mölnlycke

I Mölnlycke strax sydöst om Göteborg finns det numera enligt polisen ett kriminellt nätverk. I media brukar gänget gå under namnet 435-gänget efter Mölnlyckes postnummer. Gänget uppmärksammades redan 2015 och bestod på våren 2016 enligt polisen av sex väl kartlagda personer i 20-årsåldern och lite äldre. Runt dem hade det då samlats en svans av yngre som lockas av kriminalitet.

De hade sen hösten 2015 varit inblandade i misshandel, hotfullt beteende, knarkbrott och stölder. En del i gänget misstänktes för misshandel i Landvetter Centrum år 2015 och några dömdes för brott redan år 2016. Bland de misstänkta fanns Oliver Sundmark, Edon Avdijaj, Simon Månsson, Jason Gonzal, Daouda Goudiaby, Frank Andreas Jacobsen och Diamant Mena. Tre av de som anses tillhöra 435-gänget var vid det aktuella tillfället dessutom redan åtalade för en annan grov misshandel vid en fest i Härryda. Enligt uppgift dömdes Edon Avdijaj och Jason Gonzal för den misshandeln. I mars 2017 dömdes några personer som anses ingå i nätverket till fängelse för rån. Daouda Goudiaby och Tobias Janson fick båda två 1 år och två månaders fängelse medan Robin Åsell dömdes till 1 år och 10 månader.

I mitten av augusti 2018 hittades en man i 30-årsåldern skottskadad i Landvetter en bit öster om Mölnlycke. Mannen är känd småtjuvar och polisen misstänket att han gjort inbrott i en lokal dom disponerades av personer med koppling till 435-gänget och att skjutningen var en hämnd för det. Lite tidigare i samma månad misstänktes en skottlossning ha ägt rum på Ekdalaskolans skolgård i Mölnlycke. Det kunde dock inte fastställs om någon skjutning ägt rum.

Den 15 september, dvs en månad efter skjutningen i Landvetter inträffade en allvarlig trafikolycka där en personbil krockade med en lastbil och sen körde in i ett räcke. Alla tre i bilen skadades och en av dem, Rickard Ekström, avled senare på sjukhus. Polisen hittade vid undersökningen av bilen ett skjutvapen. De två männen, Jason Gonzal och Simon Månsson, som åkte med som passagerare i bilen häktades med anledning av skjutvapenfyndet som på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott. Båda två såväl som den döde mannen hör enligt uppgifter i GP till kärnan i 435-gänget och har tidigare bland annat dömts för rån och grov misshandel.

Att kalla gänget i Mölnlycke för organiserad brottslighet eller kriminellt nätverk som polisen och media gör förefaller dock något överdrivet även om de sannolikt ägnar sig åt cannabishandel. Varken brottsligheten eller våldsutövandet förefaller vara av sådan kaliber och nivå att sådana epitet är rimliga.

I Mölnlycke och Landvetter finns sedan länge (mer än 10 år, kanske uppemot 15-20) också en mc-klubb med anknytning till Hells Angels, Beer Brothers MC. De hade tidigare en lokal i Landvetter men verkar numera ha en lokal i Mölnlycke. Beer Brothers MC är inte kända för att deras medlemmar skulle ägna sig åt brottslig verksamhet.

Den senaste skjutningen i Mölnlycke med åtta skadade har enligt media en koppling till Beer Brothers MC och 435-gänget som ska ha hamnat i konflikt med varandra. Personer med koppling till klubben och fullvärdiga medlemmar i Hells Angels blev skottskadade. Ett stort antal personer från både sidor i konflikten greps för skottlossningen. Bakgrunden till att 435-gänget angrep Beer Brothers MC ska vara att en medlem i 435-gänget misshandlats av av en eller flera medlemmar i Beer Brothers.

Frågan är också om 435-gänget visste att Beer Brothers MC var en klubb med anknytning till Hells Angels och om de skulle ha angripit Beer Brothers fest om de haft kunskap om detta.

Advertisements