Magasinet Filter vilseleder om lax

Vildlax från Östersjön är många gånger giftigare än odlad lax. Trots det uppmanar Magasinet Filter folk att äta mer vildlax från Östersjön (inkluderar all lax som är fångad i älvar längs Sverige östra kust) och mindre odlad lax. De uppmanar medvetet folk att äta giftig fisk. Det är djupt oansvarigt.

Livsmedelsverket skriver så här om vild lax från Östersjön:

Östersjölax och andra feta fiskarter från Östersjöområdet innehåller betydligt högre halter av dioxin och PCB än vildfångad lax från andra hav.  Att äta Östersjölax vid enstaka tillfällen innebär ingen risk.  Äter man däremot ofta fisk med höga halter av dioxin och PCB under många års tid  kan det innebära en ökad risk.

Vårt råd för barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande är att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år. Övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka.

Livsmedelsverket skriver så här om odlad lax:

Våra beräkningar visar att både barn och vuxna kan äta odlad lax flera gånger i veckan. Men eftersom olika fiskarter innehåller lite olika nivåer av både hälsosamma näringsämnen och miljögifter är det bra att variera sorterna. För miljön är det bra att välja fisk som kommer från stabila bestånd och som fiskats eller odlats på ett hållbart sätt.

Vi kan alltså äta obegränsade mängder odlad lax utan att te på något sätt farligt. Men vildlax kan vi bara äta 1 gång vecka, mer än så kan vara hälsofarligt. Att då uppmana människor att äta mer vildlax från Östersjön istället för odlad lax är att uppmana människor till att äta giftig hälsofarlig fisk istället för att äta ofarlig fisk. Tyvärr är det precis vad Magasinet Filter gör när de säger att folk inte ska äta odlad ofarlig lax och istället äta vildlax. För den vildlax som eventuellt går att få tag på är från Östersjön.

Är det omega 3 som vi vill ha är det faktiskt lika bra att äta makrill eller sill. Det är dessutom billigt. Det fins inte i hasselnötter som Mikael Frödin påstår i Magasinet Filter. Däremot i rapsolja och margarin gjort av rapsolja.

Livsmedelsverket skriver så hör om omega 3:

För människor som äter en blandad kost, där även fisk ingår, är det sällan några problem att få i sig tillräckligt mycket av de långa omega-3-fetterna DHA och EPA.

För gravida kvinnor är det särskilt viktigt att äta fet fisk en gång i veckan, eftersom fostret behöver DHA och EPA för att utvecklas på rätt sätt. Odlad lax, makrill och inlagd sill är feta fiskar som man kan äta utan att behöva oroa sig för miljögifter.

Magasinet Filter, och Mikael Frödin vilseleder om vad som är nyttigt och onyttigt att äta. De vilseleder när det gäller vilken lax som är farlig och vilken som inte är det.

Läs mer:

PS. Det har aldrig nånsin förekommit nåt yrkesmässigt laxfiske på Västkusten utom möjligen nånstans i Halland. Men Filter på står ändå det. Det visar på hur Filter vilseleder även i det lilla, även i detaljerna.

Advertisements