Penningtvättsmisstänkta flydde till Thailand

En man i 50-årsåldern från Uppsala län greps i februari i år som misstänkt för grovt bokföringsbrott och penningtvätt. Den 24 november förra året greps en annan svensk man, en 38-åring, även han i Thailand. Nyligen åtalades de två männen.Totalt har åtta personer åtalats. Nio män var ursprungligen misstänkta för brott.

Åtalet gäller misstänkta grova bokföringsbrott för cirka 72 miljoner kronor under tre och ett halvt års tid. Några av dem är tidigare dömda för brott. Enligt åklagaren Katarina Mörnstads stämningsansökan har pengar satts in och tagits ut från olika företag utan att ha bokförts. Rörelsernas förlopp har därför inte kunnat följas. Brottsligheten har enligt åtalet skett för att undvika skatt. Flera av de inblandade bolagen har haft sitt säte i Enköping. Bolagens verksamhet har rört sig om försäljning av lastpallar.

Det två männen åtalas också för grovt penningtvättsbrott för att på sina bankkonton ha tvättat 19 miljoner kronor som misstänks komma från lastpallsbolagen. 38-åringen åtalas dessutom tillsammans med 50-åringen för två av de misstänkta bokföringsbrotten. Åklagaren vill också att de båda männen, samt ytterligare fyra åtalade, får näringsförbud vid en fällande dom.

Advertisements