Svenska gangsters och Spanien

Under de två senaste åren, 2018 och 2019, har svenska kriminella flera gånger förknippats med Spanien. Det handlar dels om det så kallade tortyrmordet där en rad kriminella från Stockholm med koppling till fotbollshuliganfirman KGB och Bredängsnätverket gripits, dels om två personer från den så kallade Dödspatrullen som gripits i Barcelona och till slut även om ”Los Suecos”, ett mördargäng på spanska solkusten om bestått av kriminella gängmedlemmar från Malmö, den så kallade Mekky-falangen kring Amir Mekky.

När det gäller Mekky-falangen och Dödspatrullen är de båda kända för att ha varit inblandade i en rad våldsdåd i Sverige.

Spanien, speciellt solkusten kring Malaga och längre åt väst är kända för att vara centrum för cannabissmuggling från Marocko och kokainsmuggling. Många kriminella nätverk från olika länder är därför etablerade där. Något som med jämna mellanrum leder till våldsamma konflikter.

På senare år tycks många svenska gäng ha försökt etablera sig där. Både för att kunna använda sina olagligt förtjänade pengar utan kontroll från myndigheterna och för att lev i ett bättre klimat men också för att skaffa kontakter och genom större knarkaffärer tjäna mer pengar eller på annat sätt..

I de senaste konflikterna i Malagaområdet har Los Suecos enligt spanska polis spelat en stor roll som kontraktsmördare, sicarios. De misstänks bland annat för att ha dödat två knarkkungar, David Avila Ramos (Maradona) och Sofian Mohamed Ahmed Barrak (El Zocato).

Även Göteborgsgänget kring bröderna Jobe och deras hantlangare har försökt etablera sig i Spanien. I deras fall tycks det handla om Barcelona där Robin Talani sköts ihjäl i maj.

Men redan långt innan dessa kriminella flyttade Spanien var det vanligt att svenska brottslingar sökte sig dit, kanske framförallt skattebrottslingar och skattesmitare (som inte alltid är brottslingar) men också såna som Jonas Falk (tidigare Jonas Oredsson) och Pierre D. Larancuent (Ricard Nilsson).

Läs mer:

Advertisements