Storlögnen i ETC om odlad lax

Kristin McMillen som skriver i ETC tipsar idag om en film ETC Play. Det är uppenbarligen en grovt lögnaktig film. För i rubriken på tipset skriver ETC att odlad norsk lax är världen giftigaste mat. Vilket är en total lögn. Odlad norsk lax är kanske världens minst giftiga mat. Den innehåller mycket lite gifter.

Vild lax från Östersjön innehåller däremot oftast stora mängder gifter. Så stora att Livsmedelsverket skriver att mängden vild lax som kan ätas är begränsad:

Östersjölax och andra feta fiskarter från Östersjöområdet innehåller betydligt högre halter av dioxin och PCB än vildfångad lax från andra hav.  Att äta Östersjölax vid enstaka tillfällen innebär ingen risk. Äter man däremot ofta fisk med höga halter av dioxin och PCB under många års tid  kan det innebära en ökad risk.

Vårt råd för barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande är att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år. Övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka. Dioxin och PCB är ämnen som lagras i kroppen under många år och äter man mycket fisk som innehåller höga halter kan man till slut nå upp i nivåer som kan innebära en risk.

För odlad lax, norsk eller från annat ställe spelar ingen roll, har Livsmedelsverket inga som helst begränsningar:

Våra beräkningar visar att både barn och vuxna kan äta odlad lax varje vecka. Men eftersom olika fiskarter innehåller lite olika nivåer av både hälsosamma näringsämnen och miljögifter är det bra att variera sorterna. För miljön är det bra att välja fisk som kommer från stabila bestånd och som fiskats eller odlats på ett hållbart sätt.

Odlad lax är bland det mesta nyttiga enmänniska kan äta. Det är också bland det minst giftiga som finns i matväg. ETC ljuger, filmen på ETC Play ljuger och Kristin McMillen är oseriös.

Läs mer:

Advertisements