Hat och hot mot judar ökar inte alls

All media i Sverige plus många andra ljuger om antisemitismen i Sverige. Ständigt påstås det att den ökar och att hotet och hatet mot judar ökar. Det är inte sant. Antalet anmälningar av antisemitiska hatbrott riktade mot en enskild individ är olaga hot/ofredande, våldsbrott. ärekränkning och olaga diskriminering. Det är dessa brott som kan karaktäriseras om hot och hat mot judar. En mindre del av de anmälda brotten som rör hets mot folkgrupp kan också anses riktade mot enskilda personer. Det finns ingen egentlig ökning av dessa över tid.

Under 2018 identifierades totalt nästan 280 brott med antisemitiska motiv, vilket är 53 procent fler än 2016 men på samma nivå som 2009, 2104 och 2015. År 2016 var antalet anmälda antisemitiska brott på samma nivå som 2008, 2010, 2011, 2012 och 2013. Det är stora individuella skillnader mellan olika år. Detta är ett vanligt fenomen när talen statistiskt sett är låga, och det tyder på att utvecklingsnivån för det här motivet är känslig för enskilda händelser eller insatser. Utvecklingen mellan två enskilda år är därför ointressant. Det är utvecklingen över tid som räknas. Och över tid är det tydligt att antisemitismen i samhället inte ökat.

En mindre liten del av de antisemitiska hatbrotten är riktade mot enskilda individer. Det vanligaste antisemitiska brottet är het mot folkgrupp som stod för 45% av alla anmälda antisemitiska hatbrott år 2018. Det är också dessa brott som orsakar de stora variationerna mellan olika år. Det näst vanligaste antisemitiska brottet är olaga hot/ofredande som stod för 34% av de anmälda antisemitiska brotten år 2018. Ett brott som inte ökat jämfört med 2013 och 2014. Dessutom minskat jämfört med 2015 och 2016. Det antisemitiska hatbrott som är direkt riktade mot enskilda personer har alltså minskat de senaste åren. Någon ökning av hot och hat mot judar går inte att belägg i anmälningsstatistiken och nåt annat statistiskt material finns inte.

De som påstår att antisemitismen ökar, som exempelvis Björn Werner i GP och Jonathan Leman från Expo, har inget stöd för sina påståenden. Deras påståenden är faktiskt bara fria fantasier.

Läs mer: Antalet anmälda hatbrott har ökat

Advertisements